Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv

MaDok


Információk

A hónap kortárs műtárgya
2015. szeptember

Nemrég jelent meg a bevándorlók tárgykultúráját vizsgáló kutatásunk egyik kötete, melyben személyes történeteken át mutatjuk be a Budapesten élő bevándorlók és tárgyaik sajátos viszonyát, párbeszédét. A menekültként 12 évesen Magyarországra érkezett Rezai Dariush és zafírgyűrűjének története is innen származik.
A hónap kortárs műtárgya
2014. szeptember

Sorozatunk keretében most először jelenik meg nagyvárosi, korunkat reprezentáló műtárgy. Az előtérben kiállított sportcipő - a gördeszkás szubkultúra jellegzetes kelléke - egy közelmúltban végzett néprajzi kutatás és gyűjtés révén került a múzeumba.
A hónap kortárs műtárgya
2014. július

A múzeumi gyűjtemény nemcsak azokkal a tárgyakkal jellemezhető, amelyek benne vannak, hanem azokkal is, amelyek nincsenek. Az ilyen tárgyak egyszerre beszélnek a múzeumról és rólunk. Arról, hogy hol érezzük a határokat, hogy mit fogadunk el, és mit nem? Hogy miként próbáljuk-e oldani kétségeinket és fenntartásainkat, s megtaláljuk-e ehhez a megfelelő nyelvet?
A hónap kortárs műtárgya
2014. június

Mit tudunk elmondani egy olyan, közelmúltbeli hétköznapi tárgyról, amiről látszólag nem tudunk semmit? Vagy éppen csak valamit. Mitől és miként válhat mégis izgalmas, akár egy korszakot jellemző, kontextussal rendelkező, jelentéssel telített hétköznapi tárggyá? A kérdésekre egy lehetséges válasz: hogy azoknak a kontextusok segítségével, amelyeket más tárgyak vonnak köré. Ez nem az egyetlen járható út, de akár segítheti is a nyomozást. Nézzünk egy példát!
A hónap kortárs műtárgya
2014. május

A lámpabúra újrahasznosított alapanyagokból készült: kerete egy kerékpár kereke, abból is a felni.
A hónap kortárs műtárgya
2014. április

Kezdjük a történetet egy idézettel: "voltak az indiánok és a cowboyok (minden, ami nem indián, az ilyenkor cowboynak számított)". Az állítás egy nagyon szórakoztató történetből származik: egy közel 2500 darabos műanyagkatona gyűjtemény leírásából.
A hónap kortárs műtárgya
2014. március

De mit keres Banksy a Néprajziban? Hol a helye, mi a jelentése a két műnek? Mit kezd mindezzel a Múzeum? És ki BANKSI?
A hónap kortárs műtárgya
2014. február

Hatalom, politika, sport, technika, utazás, turizmus, erő és emlékezet ér egymáshoz ezekben a történetekben, és bármilyen különös: ebben a két megkopott, patinás műanyagtárgyban is.
A hónap kortárs műtárgya
2014. január

Mit sűrítenek, mit fejeznek ki a tárgyak? Miként mutatjuk meg és olvassuk őket? Milyen eszközökkel teremtünk kapcsolatot egy tárgy múzeumi léte és egykori használati kontextusa között? És miért jó megfejteni egy tárgyat? Nagy kérdések. Mégis sokféle "jó" válasz adható. Nézzünk most egyet!
A hónap kortárs műtárgya
2013. december

A Harry Potter könyvsorozatban van egy visszatérő epizód, amelyben a főtárgy egy pulóver: amelynek nincs a többi varázstárgyhoz hasonló csodálatos ereje, Harry számára mégis fontos: érzelmileg. Neki készült, és ilyenből nagyon kevés van neki.
Vedd fel a fonalat!

A MOME TransferLab és a Néprajzi Múzeum közös kísérletében a hallgatók keresnek metszéspontokat a design és a népművészet között egy érzékösvény kiépítésével. Design Hét Budapest programja.
A hónap kortárs műtárgya

A képen látható csizma halványzöld színéből, fehér talpából, szíves és csillagos díszítéséből nyugalom és időtlenség árad. A tárgy mögött mégis izgalomra okot adó történetek húzódnak: történetek, melyekben egyszerre van jelen Európa nyitottsága és elszigetelődése, határtalansága és korlátoltsága, etnikus sokszínűsége és háborúkkal terhelt 20. százada.
Hammer Ferenc tanulmányok

Megjelent a MaDok-füzetek 8. száma A tanulmánykötetben Hammer Ferenc szociológus négy tanulmánya olvasható a farmernadrágról, a táblásjátékokról, a kamionosokról és az éjszakai életről a szocialista Magyarországon.
Kattanj ránk! Kövesd! Tölts fel! Oszd meg! Lájkolj!

Saját tárgyaid közül melyik jelenti számodra a mozgás szabadságát? Melyik emlékeztet egy feledhetetlen utazásra? Van-e úti kabalád, kísérnek-e tárgyak utadon nap mint nap? Mi az, amit semmiképp nem hagynál otthon, ha messzebb utazol? Van-e soha be nem ázó cipőd? Hasonlít-e rád a bringád? www.etnomobil.hu - a Néprajzi Múzeum interaktív kampánya és virtuális kiállítása. Kattanj ránk! Kövesd! Tölts fel! Oszd meg! Lájkolj!
MaDok-filmek 6-9.

Corvin variációk, Játék a tér, A Klub, "Szalad a házunk"; Trencsényi Klára, Pelsőczy Petra, Kresalek Dávid, Tari János filmje már kapható a webboltban.
DVD - TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia

A TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kísérő kiadványa egy új kísérlet: a DVD nemcsak a kiállítás teljes tárgykollekcióját és a tárgyak leírását publikálja (33 tárgyat, 7 témakörben), hanem kiegészül a kiállítás múzeumpedagógiai koncepciójának leírásával, a használatot segítő segédanyagokkal. A DVD-n meghallgatható a kiállítás hét témaköréhez készített hangjáték (7 szkeccsben), amely hanginstallációként a kiállításban is szerepel.
MaDok-napok 8.

A mozgás és az elmozdulás mint múzeumi pillanat
MaDok-napok 8.

Mozgás és kultúra - múzeumi megoldások. EtnoMobil 2.0 - utolsó üzem és útiemlék kiállítás. Otthon és itthon - dokumentumfilmes megoldások. Kerekasztal beszélgetés a filmekről.
Letölthető programok (PDF)
de Unger pályázat


Ismét útnak indul az EtnoMobil 2.0!

Az őszi múzeumi turné során, szeptember 2. és október 30. között, az egész országban vándorol a Néprajzi Múzeum és a MaDok-program lakókocsiban megrendezett interaktív kiállítása. Az EtnoMobil 2.0 egyedülálló múzeumi kezdeményezés, amely a mozgás és a kultúra kapcsolatát mobil formában, mai tárgyakkal és személyes történetekkel, a látogatók aktív bevonásával mutatja be.
Bokréta és biciglilánc


Bokréta és biciklilánc

Befejeződött a Bokréta és biciklilánc filmfesztivál a Művészetek Völgyében. A programban 82 versenyfilmet, 49 versenyen kívüli filmet és 46 Dialëktus filmet nézhetett meg a közönség. A díjátadón hat kategóriadíjat és hét elismerést ítélt oda az öttagú szakmai zsűri. A díjnyertes filmek listája (PDF).
Bokréta és biciglilánc


Bokréta és biciklilánc - Magyar néprajzi filmfesztivál

A fesztivál célja, hogy felfedezze a mozgó-néprajz, a néprajzi film legjobb magyar alkotásait, és tágítsa képünket a filmről és a néprajzról egyaránt. A fesztivál üdítő, inspiráló, sőt, szórakoztató esemény. Nem kirakat, nem (csak) a filmes elit felvonulása, hanem tartalmas műhely is, melyben a gondolatok és a filmek formálódnak.
Helyszín: Vigántpetend. Időpont: július 22-31.
A Művészetek Völgye Fesztivál hivatalos és kiemelt programja.
A MaDok-program felhívása kortárs múzeumi kutatások megvalósítására, 2011


Kortárs múzeumi kutatások, 2011

A NEFMI Közgyűjteményi Főosztálya lehetőséget biztosít a Néprajzi Múzeum által életre hívott MaDok-programban együttműködő muzeális intézmények számára a kortárs tárgykultúra múzeumi megőrzésére, rendszeres módon történő, kutatásokon alapuló gyűjteménygyarapítási törekvéseik megvalósítására.
Pályázati felhívás (PDF)
Igénybejelentő adatlap
EtnoMobil

EtnoMobil
Megjelent a MaDok-füzetek 7. száma

Az EtnoMobil. Mozgásban a kortárs kultúra című kortárs múzeumi kezdeményezés 2009 októberében zajlott. A kampány felhívásai az itt és most zajló, közlekedéshez és mobilitáshoz kapcsolódó élmények és tapasztalatok írásos és képi rögzítésére biztatták az érdeklődőket.
MaDok DVD


Megjelent a MaDok-filmek sorozat első DVD kiadványa

A szupermodernitás terei. Nem-helyek a tömegközlekedésben; "Dreams Come True"; NÉPRAJZ; Címerváltás; Recycle Mission. Kresalek Dávid, Keserue Zsolt, Szabó László és Szentmihályi Dániel, Szolnoki József, valamint Hatala Noémi és Horváth Balázs filmje már kapható a webboltban.
Bringanaptár 2011


Megjelent a Bringanaptár 2011

Utca, bringa, firka. Az utca csupa bringa. Az utca csupa firka. A bringás elsuhan, a firka lekopik. De aztán lesz új és újabb. Akár magaskormányos holland modell, camping, verseny, hegyi, fixi, városi vagy tanyabike, akár graffiti, firka, stencil, matrica, szobor, ikon, tábla, színház vagy public art. Bárhol a világban, bringa témában. Mindenképp az utcán.
Mindig aktuális információk

Kortárs kiállítási javaslatok a látogatóktól
2007-ben és 2008-ban a Múzeumok Majálisán kérdőív segítségével összegyűjtöttünk néhány látogatói kortárs kiállítási ötletet.

Üzemel a MaDok-adatbázis publikált on-line változata. A feltöltés folyamatos, a kereséssel kapcsolatos információk az adatbázis első oldalain találhatóak. A kutatások leírásához, regisztrálásához szükséges elektronikus Adatlap a honlapon keresztül elérhető.

Az Együttműködési nyilatkozat kitöltésével minden intézmény és egyéni kutató csatlakozhat a MaDok-hálózathoz, aki vállalja a nyilatkozatban megfogalmazott feltételeket, és a kutatói adatlapok kitöltésével információt szolgáltat az általa végzett kutatásról vagy forrásgyűjtésről.


The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum