Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 1

ÉREZD MAGAD OTTHON! - Az intimitás terei...

Otthonosan, lazán egy múzeumpalotában? Igen! Kreatív térkialakítással a közösségi terekben a műélvezet élménye különleges dimenzióba kerül a Néprajzi Múzeumban:olvasószigetek, kényelmes ülő alkalmatosságokkal, könyvekkel, újságokkal. Az Aulában a mennyezet Lotz-freskóját kivételesen fekve tekintheti meg a közönség (szőnyeget, polifoam-ot hozzatok!).

Elhunyt Hofer Tamás

A Néprajzi Múzeum munkatársai fájó szívvel búcsúznak Hofer Tamástól (1929-2016), a múzeum egykori munkatársától, főigazgatójától. A Széchenyi- és Herder-díjas Hofer Tamás a magyar néprajzi muzeológia nemzetközileg is elismert kiemelkedő személyisége volt, a tárgyrendszerek, kultúránk szimbolikus jelenségeinek, a magyar népművészetnek, a 19. században megszülető "népi kultúra" kép megalkotásának kutatója.
A misztikus cigány

A Néprajz az Operában sorozatunk újabb, Erkel színházban megnyílt kamarakiállítása a mágikus és misztikus cigány toposzát dolgozza fel. Bemutatja azt a sztereotip cigányképet, amely a 19. századtól kezdve egyszerre jelenik meg festményeken, gobelineken és nyomatokon, úgy a többségi társadalomhoz tartozók, mint a roma művészek ábrázolásain.
Elhunyt Halmos István népzenekutató

2016. április 4-én, életének 87. évében elhunyt Halmos István neves népzenekutató, az MTA Zenetudományi Intézetének volt munkatársa. Halmos István élete végéig szoros kapcsolatban állt a Néprajzi Múzeum munkatársaival, a múzeum őrzi a venezuelai piaroa indiánok között, majd Pakisztánban, Indiában gyűjtött hangfelvételeit, hangszereit, fotóit, lejegyzéseit. Fájó szívvel búcsúzunk tőle, emlékét megőrizzük.
Angyalok és koponyák

Március 5-én, a Néprajzi Múzeum születésnapján nyílik a múzeum legújabb szerzeményeit bemutató kiállítás. A tárlatban különleges, rituális kellékek, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát.
Szalmakosarak

Megjelent A Néprajzi Múzeum Tárgykatalógusai sorozat újabb kötete, amely a Háztartás-gyűjtemény egy karakteres csoportját, a magyar nyelvterületen, spiráltechnikával készült szalmakosarakat mutatja be, a hétköznapi élet célszerű, a helyi természeti adottságokat felhasználó eszközeit.

Ünnep a "nyúlon túl"

Mi van a nyúlon innen és túl? Nagyböjt, Virágvasárnap, Nagyhét, Húsvét vasárnap és hétfő. Barka, tűz és pászkaszentelés, kalács, sonka, hímes tojás, locsolkodás, mindaz, ami a magyar néphagyomány húsvéti szokásaihoz tartozik. Március 26-án, húsvétváró családi délelőttünkön változatos programokkal várjuk kicsiket és nagyokat egyaránt.Húsvétváró esték felnőtteknek

A nagyheti készülődés jegyében március 22-én és 23-án tojásíró workshopra várjuk felnőtt látogatóinkat, hogy elsajátítsák a hagyományos, írókás tojásfestés csínját-bínját. Beszélgetünk a húsvéti ünnep eredetéről, egyházi és profán szokásairól.

Szetu nap a Néprajzi Múzeumban

Különleges, baltikumi vendégek érkeznek a Néprajzi Múzeumba március 19-én, szombaton. Kicsinyke, ámde kulturálisan rendkívül aktív nép, az észtországi szetuk hagyományőrzői lesznek a vendégeink. Akik ezen a napon ellátogatnak hozzánk, történelmi pillanatok részesei lehetnek, ekkora létszámban ugyanis még nem köszönthettünk szetu fellépőket Magyarországon.
Múzeumi adatbázis

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a múzeumi adatbázisok újból zavartalanul működnek. Köszönjük türelmüket.

A hónap műtárgya

A hónap műtárgya ezúttal friss szerzemény: az ausztrál őslakosok jellegzetes fúvós hangszere, a didzseridu és az azt kiegészítő festmény a Numbulwar aboriginal közösség használatából került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. Derzsi Balázs több mint tizenöt éve él közöttük - a közösség tanítójaként szerezhette meg azt a nagyobb tárgyegyüttest, melyből most két különösen figyelemreméltó tárgyat mutatunk be.
Néprajzi Múzeum Napja

A Néprajzi Múzeum Napja március 5-én egy egész napos, ingyenes, nyitott rendezvény, ahol színes programokon keresztül tekinthetnek be szakmai munkánk eredményeibe és kulisszatitkaiba. Kiállításmegnyitók, előadások, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, koncert - szeretettel várjuk kedves látogatóinkat, ünnepeljenek velünk ezen a napon.
Meghívó
"Ma van húsvét napja"

Március 12-én, szombaton, a Hagyományok Háza kétórás élményközpontú foglalkozásán megismerkedhetnek a nagyböjti időszak télűző és tavaszváró szokásaival, a kiszehajtással és a böjti játékokkal. A húsvétot is megelevenítjük, beszélünk a pászkaszentelésről és természetesen a locsolkodásról is.
Balázsolás és Gergely-járás

Február 27-én, a Hagyományok Háza komplex családi délelőttjén déd- és ükszüleink iskolaéletébe belekóstolva felelevenítjük és eljátsszuk a különféle iskolába toborzó népszokásainkat.
"Utolsó út"

Hamarosan bezár a "Mióta elvesztettünk téged..." A Salgótarjáni utcai zsidó temető című fotókiállításunk. A kiállítás-búcsúztató beszélgetésre és tárlatvezetésre február 17-én 17 órától kerül sor a fotográfus Nagy Károly Zsolt, valamint Tóth Vilmos történész, Rékai Miklós néprajzkutató és Sommer László, az ORZSE docense részvételével. A belépés ingyenes.
Meghívó
Szombat '11

Február 20-án, szombaton 11 órakor Vörös Gabriella mutatja be A székelykaputól a törülközőig című, hamarosan bezáró kiállításunkat. A tárlatvezetésen múzeumi belépőjeggyel lehet részt venni.Felhívás - jelölés Bátky Zsigmond-díjra

A Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma - a Néprajzi Múzeummal közösen - 2016-ban Bátky Zsigmond-díjjal és 200 ezer forintnyi pénzösszeggel jutalmazza a 2015-ben a néprajzi, antropológiai muzeológia, illetve az anyagi kultúra vizsgálatának bármely területén, bármilyen formában (cikk, könyv, kiállítás, fotó, film stb.) nyújtott kimagasló szakmai eredmény szerzőjét, illetve létrehozóját.
Kő kövön a Párizsi Magyar Intézetben

A magyar vidéki zsidóság kultúráját bemutató nagy sikerű kiállításunkat január 14-től a Párizsi Magyar Intézetben tekinthetik meg az érdeklődők.
Meghívó
BETLEHEM
"nagy dolgok a jászolnál történnek"

A betlehem napjaikban is népszerű és közismert néprajzi tárgy. De mit tudunk róla valójában? Szokás, színjáték, bábszínház, misztikum, meghittség mind együtt van jelen ebben a tárgyban. December 4-én délután nyílik a múzeum egyedülálló betlehem gyűjteményét bemutató kiállítás. A színes, mozgalmas tárlatban látható gyönyörű tárgyakat hosszas restaurálási munkák után most először ismerhetik meg a látogatók.
MeghívóAVICOM-díj

Az AVICOM által szervezett múzeumi multimédia fesztiválon (FIAMP) adták át az idei év legjobb múzeumi multimédiás, interaktív programoknak, filmeknek járó díjakat. Az erős nemzetközi mezőnyben a Néprajzi Múzeum és a MOME Tech Lab által közösen megvalósított, a Kő kövön kiállításunkban bemutatott szombati asztal is elismerést kapott.Farsangzáró a Néprajzi Múzeumban

Mit ettek és ittak a farsangi időszakban, hogyan varázsoltak bőséget az évre és hogyan temették a telet a falvakban? Miért pont ekkor tartották a lakodalmakat? Milyen is volt egy erdélyi fonó, hogyan zajlott ott a munka és farsangi időszakban a mulatozás? Február 6-án a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös, egész napos farsangzáró családi programján ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők.
"Az igaz hitben végig megmaradjunk..."

A Magyarság Házában január 15-én nyílt meg "Az igaz hitben végig megmaradjunk..." - népénekkutatás az 1950-es években című kiállításunk.Csendéletek a Székely Partiumban

A Marczibányi Téri Művelődési Központban egy hónapig újra látható tavaly bemutatott sikeres kamarakiállításunk, a Csendéletek a Székely Partiumban. Megnyitó január 6-án 18 órakor.

MeghívóHanukatalizátor díjat kapott a Kő kövön kiállításunk

A december 14-i Mindenki Hanukája esten a Bálint Házban adták át a Hanukatalizátor díjat. Innováció kategóriában az elismerést a Néprajzi Múzeum Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítása kapta. Gratulálunk a kiállítás megvalósítóinak!Épületséta

Szombat '11 programsorozatunk keretében ezen a héten egy épülettörténeti sétán ismerhetik meg a műemlékpalota impozáns belső tereit és rejtett zugait. Az épületet Szeljak György mutatja be.
Két kontinens egy lélekben - Torday Emil kongói gyűjtése

Torday Emil közel ötszáz tárgyat bemutató gyűjteményi katalógusát 2015-ben jelentette meg a múzeum, majd ennek apropóján egy kis kamarakiállítás is elkészült az általa gyűjtött tárgyakból. Földessy Edina muzeológus segítségével január 22-én 17 órától közelebbről is megismerhetjük a banktisztviselőből lett felfedezőt, előtérbe állítva zeneszeretetét, vadászszenvedélyét, barátságait, kutatási morálját.
A Magyar Kultúra Napján a program ingyen látogatható.
Tárlatvezetések a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Január 22-én 14 órától Foster Hannah Daisy kurátori vezetésével tekinthetik meg a Betlehem kiállításunkat. A részvétel ingyenes. Január 23-án, szombat '11 programunk keretében Perger Katalin mutatja be a múzeum padlástéri raktárait. A program előzetes bejelentkezéshez kötött és múzeumi belépőjeggyel látogatható.
A vajdalánc

Ritka és rendkívül értékes tárgy került a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe az elmúlt évben. A nyugat-dunántúli cigányvajdák mentekötőjével, a vajdalánccal eddig egyik közgyűjtemény sem rendelkezett. Az ötvös remeket és annak társadalomtörténeti jelentőségét a nagyközönség először január 21-én 17 órától, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ismerheti meg. A program ingyenes.
Karácsonyi vásár a Néprajzi Múzeum Boltjában!

December 23-ig különleges kedvezménnyel kínáljuk a múzeum saját kiadványait. A tárgykatalógusokat, forráskiadványokat, tanulmányköteteket, valamint egyes folyóiratokat 30%-os kedvezménnyel, egyes kiállítási katalógusokat 20%-os, kiállítási vezetőket, múzeumpedagógiai kiadványokat, CD-ket és DVD-ket 40%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a betérők. Az akció időtartama alatt beérkező webboltos megrendelésekre 20%-os engedményt adunk.Ünnepi nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Könyvtár és az Etnológiai Archívum Kutatószolgálata 2015. december 22. és 2016. január 4. között zárva tart! Nyitás 2016. január 5-én 10 órakor. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes, illetve ünnepi nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
"Menjünk mi is betlehembe"
Családi délelőtt a múzeumban

December 19-én, szombaton 10.30-12.30-ig a Hagyományok Háza kézműveskedéssel egybekötött adventi "Menjünk mi is Betlehembe" című foglalkozására várjuk a családokat. A két órás élményközpontú foglalkozás során megismerkedhetnek a téli ünnepkör népszokásaival, szó lesz az időszak házasság- és időjósló szokásairól, a munkatilalmakról, és természetesen arról, mit ettek, ittak ezekben a hetekben.Az EzzJazz énekegyüttes karácsonyi koncertje

Különleges koncertélményre számíthatnak vendégeink december 15-én, kedden 18 órától. A múzeum impozáns Dísztermében felcsendülnek a klasszikus angolszász karácsonyi énekek, s mellettük a BEATLES-től a QUEEN-ig számos örökzöld dallam. Igazi örömzenéről gondoskodnak a fellépők, amelyben helyet kap a gospel, a jazz, a pop és egy kis rock is...Megnyílt az Ablak műtárgyösvény

Az Ablak műtárgyösvény A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkba fűz új tartalmi szálat és kínál új nézőpontokat az értelmezéséhez. A projekt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet anyagi támogatásával valósulhatott meg. A megnyitóra október 19-én 10 órakor kerül sor.
Meghívó"Mióta elvesztettünk téged...". A Salgótarjáni utcai zsidó temető

A Szakrális Művészetek Hete keretében nyílik meg szeptember 20-án 11 órakor a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt bemutató fotókiállítás. A kiállítást megnyitja Váli Dezső festőművész. A megnyitót követően Nagy Károly Zsolt mutatja be tárlatát.
Meghívó
Elhunyt Kobzos Kiss Tamás

65 éves korában elhunyt egykori munkatársunk, Kobzos Kiss Tamás énekes, előadóművész, tanár, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője.
Előadóművészként a magyar régizene, a magyar népzene jeles képviselője volt, énekét lanttal, kobozzal kísérte. Munkásságát számos hazai és külföldi fellépés, valamint számos lemez fémjelzi. Emlékét megőrizzük.Élő népművészet

Október 29-én megnyílt a Hagyományok Háza vendégkiállítása. A tárlat a XVI. Országos Népművészeti Kiállítás pályázatára beérkezett legmívesebb kézműves alkotásokat mutatja be, amelyek motívum- és formavilágát az alkotók a magyar népművészetből merítették és a 21. század embere számára készültek.A hónap kortárs műtárgya

Nemrég jelent meg a bevándorlók tárgykultúráját vizsgáló kutatásunk egyik kötete, melyben személyes történeteken át mutatjuk be a Budapesten élő bevándorlók és tárgyaik sajátos viszonyát, párbeszédét. A menekültként 12 évesen Magyarországra érkezett Rezai Dariush és zafírgyűrűjének története is innen származik.
A múlt jövői

Ezt a címet adták a Cseppkő Gyermekotthon és a Maglódi Gyermekjóléti Szolgálat fiataljai saját tanulmányi kiállításuknak, amelyet a természetes kultúrafogyasztás és a személyes múzeumbarátság jegyében tartott négy napos múzeumi műhelymunka eredményeként hoztak létre. A program az Artemisszió Alapítvánnyal együttműködésben valósult meg az Erasmus+ DiverCity nemzetközi projekt keretében.Torday Emil kongói gyűjteménye

Megjelent a Néprajzi Múzeum tárgykatalógusainak legújabb kötete, amely bemutatja Torday Emil Kongóban gyűjtött, majd a Néprajzi Múzeumba került 461 darabos gyűjteményét. A több néptől származó, sokféle mesterség alkotásait és a társadalmi élet különböző területeit bemutató tárgyak mellett az olvasó megismerheti a nemzetközileg is méltán elismert magyar Afrika-kutató életútját, szakmai tevékenységét és expedícióinak történetét is.Bevándorlók tárgykultúrája Magyarországon

A Néprajzi Múzeum nemrég véget ért OTKA-kutatását mutatják be a Vándorló tárgyak és az Az otthon tárgyai című kötetek. Megvásárolhatók a múzeumi boltban.
Ünnepre hangolva
Családi nap a betlehem körül

December 12-én, szombaton 10-17 óráig várjuk vendégeinket az adventi ünnepi készülődésre: kézműves foglalkozások és bemutatók, gyermek betlehemes csoportok és egy igazi, nagyszabású bukovinai betlehemes bemutató. Természetesen a Betlehem. "nagy dolgok a jászolnál történnek" című kiállítást is felfedezhetik, melyben 11 órától tárlatvezetést tartunk.GÓBÉSÁGOK

November 7-én, A székelykaputól a törülközőig című kiállításunkhoz rendezett családi napon hagyományőrző kézműves mesterségekkel, erdélyi táncokkal, a Góbé együttes népzenei és világzenei koncertjével és egyéb programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt.A Nagy Rajzolás

Fessél székelykapu motívumokat szabadkézzel és digitálisan! November 7-i programunk keretében óriás kapuzábé készül ragasztva, rajzolva, feliratozva, a székelykapu faragások mintáinak szabad felhasználásával.Szombat '11

Szombaton 11 órától Frazon Zsófia kurátor mutatja be A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkban nemrég megnyílt Ablak műtárgyösvényt.Vasárnapig látható a World Press Photo 2015

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy szombaton és vasárnap a múzeum délelőtt 10-től este 8 óráig várja az érdeklődőket.A Néprajzi a WOMEX-en

A Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a Világzenei Expo programsorozatához. A Művészetek Palotájának Zászlóterében október 21. és 25. között a múzeum gyűjteményéből származó magyar népi hangszereket tekinthetnek meg az idelátogatók.Ingyenes tárlatvezetések a World Press Photo kiállításban

A World Press Photo kiállítás alatt ebben az évben is ingyenes tárlatvezetési sorozatot szervezünk, A részvételhez elegendő a belépőjegyet megvásárolni.
A tárlatvezetéseken csak regisztrált csoportokat tudunk fogadni, előre egyeztetett időpontokban. Részletek
Péntektől újra World Press Photo kiállítás a Néprajziban

Szeptember 25-től egy hónapon keresztül újra a Néprajzi Múzeumban láthatók a világ legjelentősebb sajtófotó versenyének díjnyertes felvételei. A World Press Photo 2015 mellett két kísérő fotókiállítást is megtekinthetnek a látogatók.
Pictorial Collective

A Pictorial Collective csoportot tizenegy, számos nemzetközi és magyar díjjal rendelkező fotóriporter alkotja. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat - a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben. Kiállításuk a World Press Photo ideje alatt az emeleti díszeteremben látható.
Válogatás a World Press Photo fődíjas képeiből

Egyedülálló történelmi visszatekintés, vizuális időutazás. Tisztelegve a World Press Photo megalakulása 60. évfordulójának, korábbi évek fődijas képeiből látható egy 30 képes összeállítás a World Press Photo kiállítással egy szinten, az aulából nyíló kisteremben.
A Néprajzi Múzeum fotókiállítása a Párizsi Magyar Intézetben

A fiatalon elhunyt Alföldy Flóra 20. század eleji fotóiból nyílt kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben. A női látásmód érzékenységével készült fotográfiák a különböző társadalmi rétegek élethelyzetébe, a soknemzetiségű terület mindennapi életébe és ünnepi eseményeibe engednek bepillantást.Megnyílt Pásztón a Megvetés és önbecsülés című kiállításunk

A vándoriparosok világát bemutató tavalyi nagy sikerű kiállításunk 2016. január 3-ig látható a Pásztói Múzeumban.Miskolcon az Erdélyen innen - Alföldön túl című kiállításunk

Vándorkiállításunk legújabb állomása Miskolc, ahol a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galériában Szeptember 10-én, 17 órakor nyílik meg a kiállítás.
MeghívóWorld Press Photo 2015

Szeptember 25-től egy hónapon keresztül újra a Néprajziban láthatók a világ legjelentősebb sajtófotó versenyének díjnyertes felvételei.

Interaktív digitális muzeológia

Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című új kiállításunkban egyedi, interaktív digitális fejlesztések révén életre kel a pápai betegsegélyező egylet 185 éves adománykönyve és a szombati asztal. Reméljük, hogy a digitális muzeológia korszerű nyelve minden korosztálynak izgalmas, a fiataloknak pedig megkönnyíti a hagyományos zsidó kultúra múzeumi felfedezését!
Tantárgy és barkochba

Mit jelent a múzeumban a tantárgy? Hogyan lehet jól kérdezni? Mindez kiderül a Kő kövön kiállítás középiskolások által készített rendhagyó kiállítási tantermében és a szintén velük készült, saját korosztályuknak szóló múzeumpedagógiai programból. A kiállításra és a foglalkozásokra várjuk a középiskolás csoportok jelentkezését!Az emlékezet rezonanciái

Ezen a héten látható utoljára a nagy sikerű Kő kövön kiállításunk. Búcsúztatására egy különleges programot szerveztünk. Október 18-án, vasárnap, a kiállítás kurátoraival járhatják be utoljára a tárlatot, majd Az emlékezet rezonanciái művészeti performansszal végleg bezár a kiállítás.
MeghívóKulturális Örökség Napjai

Ezen a hétvégén, a Kulturális Örökség Napjain ingyenesen látogathatók a múzeum kiállításai és programjai. Épületséták, raktárlátogatás, kiállításmegnyitó és tárlatvezetés várja látogatóinkat. A programok ingyenesek.
Never mind the gap

A Profilantrop Egyesület által szervezett eseménysorozat a Nyugat és az iszlám világ közti távolságot igyekszik áthidalni első kézből származó tapasztalatok strukturált bemutatása által. A szeptember 18-án 17.30-kor kezdődő első alkalomra két vendég érkezik: egy Iránban négy hónapot eltöltött olasz fiatal, Andrea Rega és egy Magyarországon tanuló pakisztáni diák Bashir Ahmad, aki két éve tanul és dolgozik Magyarországon.
Az esemény Facebook oldala
ABLAK

Az ABLAK című műtárgyösvény egy olyan muzeológiai munka, amely újabb tárgyak, tudások és gondolatok kiállításba illesztésével fűz új tartalmi szálat az állandó kiállításunkba. Nem rendezi át, és nem bontja le a meglévő kiállítást, csupán új perspektívákat kínál fel: amelyből másként nézhető a mű és a múzeum.Megjelent a Néprajzi Értesítő

A Néprajzi Értesítő legújabb száma bemutatja a múzeum utóbbi években megvalósult néhány kiemelkedő tudományos vállalkozását, írásokat olvashatunk a múzeumi katalógusok műfajáról és hasznáról, neves gyűjtők tevékenységéről, valamint a muzeológia egyéb elméleti és gyakorlati kérdéseiről.A székelykaputól a törülközőig

A Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt legújabb kiállításunk, a Szinte Gábor (1855-1914) erdélyi gyűjtéseit bemutató A székelykaputól a törülközőig című tárlat.Xántus János, a kortárs kalandor

Folyamatosan látható a múzeumpedagógia előterében az iskolai közösségi szolgálatos középiskolások mini tanulmányi kiállítása Xántus János életéről - mindarról, amit ők a legizgalmasabbnak látnak, és úgy, ahogyan szerintük ez a legkifejezőbb.
Szóbanforgó szeminárium

Az Ellenpedagógia a tóparton című kiállításhoz szervezett csoportok számára sajátos kiállítás értelmezési gyakorlat kapcsolódik, amelynek során arra inspiráljuk a résztvevőket, hogy fejtsék meg mit jelent a bánki nyaraltatással kapcsolatban a KONTINUITÁS, a KÖZÖSSÉG, a KULTUSZ és a KONFLIKTUS fogalma. Várjuk az érdeklődő diák, hallgató és pedagógus közösségeket!
Magyar kutatók Etiópiában

A Múzeumok Éjszakáján már látható új kamarakiállításunk, amely Sárosi Bálint népzenekutató és Martin György néptánckutató 1965-ös etiópai útja során gyűjtött anyagot mutatja be első alkalommal a nagyközönségnek.
Elhunyt dr. Füzes Endre

Életének 84. évében szerda hajnalban elhunyt dr. Füzes Endre néprajzkutató, muzeológus, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egykori főigazgatója.

Munkássága felbecsülhetetlen értékű a magyar népi építészet és népi kultúra megőrzése szempontjából.

1989-ben Móra Ferenc Emlékéremmel, 1996-ban a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kodály Zoltán díjával, 1997-ben Györffy István Emlékéremmel, 1999-ben Életfa-díjjal, 2000-ben Forster Gyula-díjjal tüntették ki.
Emlékét megőrizzük.Finisszázs

Az Ellenpedagógia a tóparton című kiállítás augusztus 30-án (vasárnap) egy szakmai vezetéssel és egy utolsó olvasgatós sétával bezár. Aki még nem látta, de megnézné, vagy aki már látta, de egy csomó dolgot elfelejtett és átismételné, vagy hiányzik neki a nyaraltatás és kicsit nosztalgiázna, vagy csak pingpongozna egy jót: tartson velünk vasárnap délután.Értesítés

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy múzeumi levelezőrendszerünk újra működik. Köszönjük megértésüket.Ellenpedagógia a tóparton - Beszélgetések és tárlatvezetések

Az Ellenpedagógia a tóparton kiállításhoz tervezett programok a kiállítás főbb témáit bontják ki beszélgetések és tárlatvezetések egybehangolt formájában. A programsorozatban pedagógiai, történelmi és irodalmi jelenségek lesznek a középpontban, speciális elemként pedig egykori bánki nyaralók is felidézik saját emlékeiket és történeteiket.
Tárlatvezetések a Kő kövön kiállításban

Tavasztól megismételjük a kiállítás kurátorainak népszerű vasárnapi tárlatvezetési sorozatát. Március 22-én Szarvas Zsuzsa a zsidó - nem zsidó kapcsolatok középpontba helyezésével mutatja be a tárlatot. Április 19-én Sedlmayr Krisztina, május 17-én Bata Tímea, június 14-én Gebauer Hanga tárlatvezetése ad alkalmat az érdeklődőknek a kiállítás és egy-egy kiemelt téma megismerésére.
Néprajz az Operában

Néprajz az Operában címmel a Néprajzi Múzeum kamarakiállítás-sorozat rendezésére vállalkozott az Erkel Színház 2014-2015. évadjának bemutatóihoz kapcsolódva, hogy a múzeum gazdag gyűjteményeiből válogatva, tárgyaink és képeink segítségével az operaszerető közönséget közelebb hozzuk az egyes daljátékokban megidézett távoli tájakhoz, letűnt időkhöz, a hétköznapi szereplők nem hétköznapi világához.

Csendéletek a Székely Partiumban: a Néprajzi Múzeum kiállítása Mezőtúron

2015. május 27-én, szerdán 16 órakor nyílik a Néprajzi Múzeum Csendéletek a Székely Partiumban című kiállítása a Túri Fazekas Múzeumban. A kiállítást megnyitja Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A tárlat 2015. június 21-ig látogatható.Korábbi híreink 2 3 4 5 6 7
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum