Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 2

Kapuk a világra

Június 20-án este 6-tól éjfélig várunk koncertjeinkre, szelfistúdiónkba, dokumentumfilm-klubunkba, kézműves programjainkra, tárlatvezetéseinkre, gombfoci-bemutatónkra és a pincétől a padlásig vezető múzeumi túráinkra. Középpontban Erdély és az afrikai kultúrák. Lépj be a múzeum kapuján!

Jegyek elővételben már kaphatók a múzeumi jegypénztárban.Koncertek a Múzeumok Éjszakáján

Szombaton a Cserszömörcze Együttes moldvai zenéjével indul az este, majd az Élő Erdély tematikához kapcsolódva az Üsztürü Együttes erdélyi népzenei koncertjével folytatódik. Ezután Afrika következik, az EzJazz Kórus zulu énekeket ad elő, majd DJ Koya fergeteges Afrika Partyja zárja az estét.Hétvégi programjaink

Szombat '11 sorozatunk keretében Kemény Márton mutatja be A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállítást. Vasárnap, szintén 11 órától Sulklopfer és zsinagóga címmel Gebauer Hanga kurátori tárlatvezetésén vehetnek részt a Kő kövön kiállításunkban.Középiskolás tárlatvezetőink várják a nagyközönséget!

Június 6-án 11 órakor középiskolás tárlatvezetőink várják az érdeklődőket a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításban. A diákok saját szemszögükből, a számukra fontosnak és érdekesnek tartott részletek kiemelésével egészítik ki a kurátor ismertetőjét.
Május 22-én és 29-én a kiállításaink zárva tartanak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy május 29-én (pénteken) technikai okok miatt a múzeum kiállításai zárva tartanak. A Könyvtár látogatói és az előre bejelentkezett, múzeumpedagógiai foglalkozásokra érkező csoportok a Szalay utcai gazdasági bejáraton át juthatnak be az épületbe. Köszönjük megértésüket.Hétvégi tárlatvezetés

Szombat '11 sorozatunk keretében ezen a hétvégén Kiss Margit muzeológus mutatja be a Magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkat. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.EGY SZÁZALÉK

Kérjük, adója egy százalékával támogassa a Néprajzi Múzeumot!
Adószámunk: 15321178-2-41
Liget Budapest: Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épül a Szabolcs utcában

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épül az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2017-re a Liget Budapest projekt részeként 13,5 milliárd forintból; a 37 ezer négyzetméteres épületegyüttes raktáraknak, restaurátorműhelyeknek, irodáknak, látogatóközpontnak és a létrehozandó Közép-Európai Művészettörténeti kutatóintézetnek is helyet ad majd.
Fókuszban a pápai Bikur Holim egylet adománykönyve

A Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállítás első és egyik legrégebbi tárgya az 1829-ben nyitott pápai Bikur Holim betegsegélyező egylet adománykönyve. Ez a különleges könyv ad lehetőséget arra, hogy május 28-án (csütörtökön) a téma szakértői vitassák meg a a zsidó hétköznapokat és ünnepnapokat jellemző adományozás témáját és a pápai zsidó közösség életének egy-egy szeletét.
MeghívóHétvégi programjaink

E hétvégén kerül sor a Múzeumkertben a Múzeumok majálisára, ahol változatos programokkal várjuk látogatónkat. Közben a Múzeumban a Szombat 11 sorozatunk keretében Vörös Gabriella mutatja be A székelykaputól a törülközőig című tárlatot. Vasárnap 11 órától kerül sor Micva és adomány címmel Bata Tímea tematikus kurátori tárlatvezetésére a Kő kövön kiállításunkban.Reformpedagógia és oktatás - Beszélgetés a kiállításban

Legyél, aki vagy! Vagy: legyél, akivé én akarlak tenni? A 20. századi reformpedagógiák és a hivatalos oktatás viszonyáról hallhatnak beszélgetést az érdeklődők május 13-án, szerdán 17 órától az Ellenpedagógia a tóparton kiállításban. Beszélgetőpartnerek: Vekerdy Tamás pszichológus és Bakonyi Katalin pedagógus; moderál: Joó Emese. A beszélgetés helyszíne a kiállítás program és pedagógiai terme (2. emeleti kiállítótér). A program speciális jeggyel látogatható: felnőtteknek 800 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 500 forint.Hétvégi program

Szombat '11 programunk keretében Bata Tímea kurátor vezetésével és a középiskolás Arbasi Maryam közreműködésével mutatjuk be a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításunkat.Szerdán zárva tartanak a kiállításaink

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy május 6-án, szerdán, technikai okok miatt a múzeum kiállításai zárva tartanak. Az Etnológiai Archívum és a Könyvtár a gazdasági bejáraton keresztül fogadja látogatóit. Köszönjük megértésüket.Nyaraltatás, gyerekköztársaság

Május 6-án 17 órától folytatódik az Ellenpedagógia a tóparton kiállításunk programsorozata. Beszélgetés gyerekköztársaságról, cserkészetről, úttörő táboroztatásról - arról a szabadidős gyerekvilágról, amelyben a 20. század második felében a gyerekek a nyaraikat töltötték. Miben volt más Bánk?
Beszélgetőpartnerek: Szántó Erika filmrendező, Trencsényi László pedagógus, oktatáskutató, Kende Tamás történész; moderál: K. Horváth Zsolt.Kis Könyves Éj

Április 24-én 20 órától a Klauzál13 könyvesboltban és kortárs galériában (1072 Budapest, Klauzál tér 13.) Kerék Eszter, Marton Ildikó és Vörös Gabriella mutatja be Az otthon képei. Képeskönyv a bevándorlók tárgykultúrájáról című kötetet.
További programok
Szimbiózis Fesztivál

Április 25-én 16 órától a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Fesztiválon Vörös Gabriella és Szuhay Péter mutatja be a Bevándorlók tárgykultúrája Magyarországon című kutatásunk eredményeit tartalmazó köteteket. (1073 Budapest, Akácfa utca 51.)
A fesztivál letölthető programjai (PDF)
Hétvégi programok

Április 25-én 10 órától a XI. "Tiszán innen - Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő versenyre kerül sor a múzeumban. 11 órától Szombat 11' sorozatunk keretében Szuhay Péter mutatja be A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkat.
Sámánok Szibériában régen és ma

Március 11-én indul Kerezsi Ágnes, a Néprajzi Múzeum kutatójának hatrészes ismeretterjesztő előadássorozata, melyben a sámánizmussal, valamint a sámánoknak a társadalomban betöltött szerepével ismerteti meg a látogatókat saját kutatásai alapján.
Kedden zárva tart a múzeum

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy április 21-én, kedden, a Néprajzi Múzeum technikai okok miatt egész nap zárva tart. Köszönjük megértésüket.
Szerdai programjaink

Április 22-én, szerdán, 17 órától egykori bánki nyaralók mesélnek élményeikről az Ellenpedagógia a tóparton kiállításban. 18 órától kezdődik a Sámánok Szibériában régen és ma sorozatunk utolsó előadása.
Ellenpedagógia - sétáló tárlatvezetés

Április 8-án az Ellenpedagógia a tóparton kiállításban sétálhatnak és beszélgethetnek a kiállítás megvalósításában részt vett kutatókkal és a tárlat kurátorával.
Utazó Olvasó meghosszabbítva

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum Napján megnyílt Utazó Olvasó című kiállításunkat az érdeklődésre való tekintettel április 10-ig meghosszabbítottuk. A tárlat a múzeum könyvtárában, a könyvtár nyitva tartási ideje alatt tekinthető meg.
Szédertál és macesz

Április 7-én, kedden pészah ünnepéhez kapcsolódó ingyenes programra várjuk az érdeklődőket. 16 órától Sedlmayr Krisztina kurátor tárlatvezetésén az ünnepi készülődés és a széder este tárgyai kerülnek középpontba. 17 órától Vincze Kata Zsófia kultúrakutató pészah térben és időben változó rítusait mutatja be - sok képpel.
Néprajz az Operában III.

Kodály Zoltán Háry János című daljátékának bemutatójához kapcsolódva 2015. február 11-én "Vitéz Joannes Háry" - avagy daljátékba sűrített magyarság címmel nyílik kiállítás az Erkel Színházban a Néprajzi Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete együttműködésében. A kiállítás 2015. március 31-ig látogatható.
Húsvéti programjaink

Március 28-án húsvétváró szombat délelőtti programra hívjuk a családokat. Az állandó kiállításunkban bemutatjuk a húsvéti népszokásokat, kézműves foglalkozásunkon pedig húsvéti hagyományos írott tojásokat festünk, tojástartót készítünk. Március 31-én a húsvéti tojásíró műhelyben felnőttek ismerkedhetnek meg a húsvéti ünnep néprajzi hátterével és a tojásfestés rejtelmeivel.
Kiállításmegnyitó

Ellenpedagógia a tóparton címmel nyílik új kiállítás 2015. március 27-én 16 órakor a Néprajzi Múzeumban, amely az 1938 és 1978 között folyamatosan működtetett bánki magánnyaraltatást dolgozza fel és mutatja be.
Húsvéti programjaink

Március 28-án húsvétváró szombat délelőtti programra hívjuk a családokat. Az állandó kiállításunkban bemutatjuk a húsvéti népszokásokat, kézműves foglalkozásunkon pedig húsvéti hagyományos írott tojásokat festünk, tojástartót készítünk. Március 31-én a húsvéti tojásíró műhelyben felnőttek ismerkedhetnek meg a húsvéti ünnep néprajzi hátterével és a tojásfestés rejtelmeivel.
Hétvégi programok

Március 21-én, Szombat '11 sorozatunk keretében Csorba Judit muzeológus tart tárlatvezetést a Magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításunkban. Március 22-én, vasárnap, 11 órától Handlé és nagykereskedő címmel Szarvas Zsuzsa, a kiállítás kurátora mutatja be a Kő kövön című tárlatunkat.
Vasárnap 14 órakor zár a Múzeum

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy március 22-én, vasárnap, a Néprajzi Múzeum kiállításai technikai okok miatt 14 óráig tekinthetők meg. Köszönjük megértésüket.
Erdélyi Zsuzsannára emlékezünk

Életének 95. évében elhunyt dr. Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós, a magyar vallásos néphagyomány és szövegfolklór kiemelkedő kutatója, aki 1964-1971 között a Néprajzi Múzeum népzenei osztályán dolgozott. Ezzel az írással idézzük fel Zsuzsa néni Múzeumban töltött éveit, kivételes gyűjtő- és kutatómunkáját.
Megjelent a Tabula

Megjelent a Tabula legújabb száma. Az online folyóirat tematikus számában az alkalmazott antropológia magyarországi helyzetét, a hazai kutatásokban betöltött helyét és további lehetőségeit elemzik neves szakemberek.
Hazaérkezett tárgyak

Január végén új helyszínen, az észtországi Kärdala helytörténeti múzeumában nyílt meg a Néprajzi Múzeum észt tárgyaiból készített tárlat. A kiállítás elsősorban a Bán Aladár által száz évvel ezelőtt felkeresett észt szigetek népviseletét, népművészetét mutatja be. Vannak olyan tárgyak, amelyek teljesen hiányoznak az ottani múzeumok gyűjteményéből, így segíthetik az elfeledett minták, technikák helyi újraéledését.
Erdélyen innen - Alföldön túl: a Néprajzi Múzeum kiállítása Szolnokon

2015. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyílt a Néprajzi Múzeum Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállítása a Szolnoki Galériában. A kiállítást megnyitotta Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A tárlat március 29-ig látogatható.
Miniszteri elismerés a Néprajzi Múzeum két muzeológusának

2014. december 19-én Dr. Cseri Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára adta át a miniszteri elismerést a Néprajzi Múzeum két muzeológusának, Szojka Emesének és Csupor Istvánnak. Kitüntetett kollégáink köszöntése ezen a linken érhető el.
Kő kövön

A képen látható fa kalapács - Sulklopfer - Sopronkeresztúrról, a 19. század közepéről származik. Arra szolgált, hogy a samesz a házak kapuján, ablakán kopogtatva figyelmeztesse a híveket az imaidők pontos betartására. Ezzel a szemre egyszerű, mégis gazdag jelentést hordozó zsidó tárggyal szeretnénk látogatóinknak jelezni, hogy október 29-én, 17 órakor megnyílt Kő kövön című kiállításunk, amely egyedülálló technikai és vizuális megoldásokkal érdekes töredékeket mutat be a magyar vidéki zsidóság hajdani történetéből.
Megjelent a Néprajzi Értesítő legújabb száma

A Néprajzi Értesítő legfrissebb számában tanulmányt olvashatnak többek között a múzeumi gyűjtemények kialakulásának előzményeiről, a sasvári zarándokemlékekről, Szinte Gábor rajzairól, Melka Vince fényképeiről, vándorhintásokról, a hmong menekültek tárgyi kultúrájáról, egy mordvin kutatóútról, a budai fuvarozásról és a Laczkó Dezső Múzeum új tanulmányi raktáráról is.
Megnyílt a legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény

Szenzációs hazai és jelentős nemzetközi eredmény a Néprajzi Múzeum mintegy 100 000 műtárgyat bemutató képes online adatbázisa, amely mostantól hozzáférhető a nagyközönség számára. A látványos és könnyen kezelhető, mai felhasználói igényeknek megfelelő felületen a Néprajzi Múzeum 60 000 műtárgyat és 38 000 fényképet, nyomatot és rajzot tesz közzé képpel ellátott adatbázisrekord formájában.
Néprajzi Múzeum Napja

A Néprajzi Múzeum Napja március 5-én egy egész napos, ingyenes, nyitott rendezvény, ahol színes programokon keresztül tekinthetnek be szakmai munkánk eredményeibe és kulisszatitkaiba. Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat, ünnepeljenek velünk ezen a napon.
Hozzon egy tárgyat!

A Néprajzi Múzeum a zsidó valláshoz és a hagyományos életmódhoz kapcsolódó tárgyi emlékek, fényképek, dokumentumok felajánlását kéri gyűjteménye számára. Nem antik kegytárgyakat, nemesfém judaikákat várunk tehát elsősorban, hanem a zsidó hagyományok által meghatározott hétköznapok és ünnepek tárgyi és képi emlékeit, akár a közelmúltból is. Arra kérjük mindazokat, akik ilyen típusú tárgyaikat a múzeumnak ajándékoznák, hogy március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján keressenek fel minket.
Új szerzemények 2013-2014

A Néprajzi Múzeum Napján nyílik a tavalyi évek gyarapodásának legszebb tárgyait bemutató kiállításunk. A kiállítást március 5-én 11 órától megnyitja Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.
Március 7: Mindenütt Nő

17 órakor Újrahasznosított zsinagógák: Gebauer Hanga tárlatvezetése Alpern Bernadett Másra használt kövek című fotókiállításában.
18 órakor Szoknyák a porban: Szabó Enikő és zenekara lemezbemutató koncertje a díszteremben. Mindenkit szeretettel várunk!
Egy nap a nőkért

A Múzeum is csatlakozott az Egy nap a nőkért című kezdeményezéshez, melynek keretében március 8-án, vasárnap, a hölgyek 50%-os kedvezményes jeggyel nézhetik meg a kiállításainkat.
Elhunyt Erdélyi Zsuzsanna

Életének 95. évében elhunyt dr. Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós, a magyar vallásos néphagyomány és szövegfolklór kiemelkedő kutatója. 1964-1971 között a Néprajzi Múzeum népzenei osztályán dolgozott, majd a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatócsoportjának lett munkatársa. Néprajzosok generációinak volt példaképe, mélyen tisztelt tanítómestere. Fájó szívvel búcsúznak tőle egykori kollégái, tisztelői, tanítványai.
Másra használt kövek

A Néprajzi Múzeum szeretettel vár mindenkit 2015. január 30-án, 12 órakor Alpern Bernadett Másra használt kövek című kiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, a projektet bemutatja Ronen Dorfen újságíró. A vendégtárlat a Néprajzi Múzeum októberben nyílt Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításának kísérőprogramja. A fotókiállítás 2015. március 8-ig tekinthető meg.
Meghívó
Február 17-én zárva tart a Múzeum

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy február 17-én, kedden, a Néprajzi Múzeum technikai okok miatt egész nap zárva tart. Köszönjük megértésüket.
Hétvégi programok

Február 14-én, Szombat '11 sorozatunk keretében Katona Edit muzeológus tart tárlatvezetést a Magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításunkban. Vasárnap 11 órától Sulklopfer és zsinagóga címmel Gabauer Hanga, a kiállítás egyik kurátora mutatja be a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című tárlatot.
Tradicionális iráni zenei koncert

Február 12-én 18 órától a teheráni Kook együttes ad mintegy másfél órás, ingyenes koncertet a tradicionális iráni zene iránt érdeklődőknek. Az énekes és a három hagyományos iráni húros (tar) és sípszerű (nei) hangszeren, valamint tonbak dobon játszó zenész a koncertet követően bemutatja a különleges hangszereket és az iráni zene jellegzetességeit is.
Vándoriparosok kivonulása

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Megvetés és önbecsülés című kiállításunk február 3-i záróprogramjára minden hely betelt. Csak azokat az iskolai csoportokat tudjuk fogadni, akik előre regisztráltak, és a múzeum visszajelzett, hogy elfogadta a jelentkezésüket.
Felhívás - jelölés Bátky Zsigmond-díjra

A Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma - a Néprajzi Múzeummal közösen és az eddigi hagyományoknak megfelelően - 2015-ben Bátky Zsigmond-díjjal és 200 ezer forintnyi pénzösszeggel jutalmazza a megelőző évben, azaz 2014-ban a néprajzi, antropológiai muzeológia, illetve az anyagi kultúra vizsgálatának bármely területén, bármilyen formában (cikk, könyv, kiállítás, fotó, film stb.) nyújtott kimagasló szakmai eredmény szerzőjét, illetve létrehozóját.
Iskolai közösségi szolgálat

Teltház van! 2014 márciusától 12 budapesti középiskolából összesen 180 diák végzi nálunk az iskolai közösségi szolgálatot: segítenek a szabadtéri múzeumi programokon, elkészítik a rendezvények dekorációját, kiállítást rendeznek, tárlatot vezetnek. Nagy örömünkre sokan az 50 órán túl is itt maradnak önkéntesként segíteni, így egyelőre újabb jelentkezőket nem tudunk fogadni.
Ingyenes programok a Magyar Kultúra Napján

A korábbi évek hagyományait követve, múzeumunk ebben az évben is tárlatvezetésekkel, épületsétával fogadja látogatóit a kultúra ünnepnapján, január 22-én. Ekkor tartjuk A népdaloktól a genfi zsoltárokig című időszaki kiállításunk zárórendezvényét is. Ezen a napon a rendezvények ingyenesen látogathatók. Kérjük, regisztráljanak a tárlatvezetésekre.
Hétvégi programok

"Szombat 11" sorozatunk keretében Vida Gabriella muzeológus ismerteti meg az érdeklődőkkel A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításunkat. Vasárnap zár a 21. Betlehemi jászol kiállítás, ahol népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók mutatják be a betlehemi jelenetet, a betlehemezés népszokásait, valamint az adventi-karácsonyi ünnepkört felidéző alkotásaikat.
"Mennyországban csengetének..."

November 29-én este 17 órakor nyílik az óbudai Fő téren a "Mennyországban csengetének..." című fotókiállításunk, amely a múzeum archív, ritkán látható felvételein keresztül mutatja be az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör szokásait, valamint a téli falu életét. A kiállítás kurátora vasárnaponként (november 30., december 14. és 21.) 17 órától tárlatvezetésre várja az érdeklődőket.
Visszatértek a tárgyak

Nagy sikerű kiállításunk nyílt Észtországban. A Saaremaa szigetén fekvő Kuressaare városában rendezett tárlat az első alkalom arra, hogy Bán Aladárnak - az észt nemzeti eposz fordítójának - az 1911-ben gyűjtött különleges tárgyegyüttesét a tárgyak készítési helyén is bemutathassuk.
Ingyen a Néprajzi Múzeumba

Örömmel tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a tavasszal elkezdett programunkat december végéig meghosszabbítottuk. Egyedülálló lehetőséget kínálunk a hozzánk látogató csoportoknak! Egy nagylelkű szponzor támogatásának köszönhetően a Néprajzi Múzeum 2014. május 1. és szeptember 25. között, valamint október 28. és december 31. között ingyenes belépést biztosít minden magyarországi és határon túli óvodai, általános- és középiskolai csoportnak, amelybe hátrányos helyzetű gyerekek is járnak. Kérjük, tájékozódjon a részletekről.
A népdaloktól a genfi zsoltárig

2015. január 4-ig látható a Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát bemutató, e héten nyílt kiállításunk.A tárlatot a Szakrális hét időszakában, 2014. szeptember 28-ig, ingyenesen tekinthetik meg a látogatók.Téli szünet

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Könyvtár és az Etnológiai Archívum Kutatószolgálata 2013. december 22. és 2014. január 5. között zárva tart! Nyitás 2014. január 6-án 10 órakor. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes, illetve ünnepi nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
Karácsonyi vásár a Néprajzi Múzeum boltjában!

A múzeum által kiadott tárgykatalógusokat, forráskiadványokat, tanulmányköteteket, valamint egyes folyóiratokat 30 százalékos kedvezménnyel, egyes kiállítási katalógusokat 20 százalékos, a kiállítási vezetőket, múzeumpedagógiai kiadványokat, CD-ket és DVD-ket pedig 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg.
Hanuka a múzeumban

A hanuka ünnepét Bíró Tamás nyelvész, a Kő kövön tárlatot Száraz Miklós György író mutatja be, ezután kerül sor a gyertyagyújtásra, majd következik az ünnepi műsor fénypontja: a Sabbathsong Klezmer Band koncertje. Szeretettel várjuk vendégeinket december 17-én 17 órakor!
Hétvégi tárlatvezetések

Ezen a hétvégén három tárlatvezetésen is részt vehet a múzeumban. Szombaton 11 órától a Magyar nép hagyományos kultúrája kiállításunkat, vasárnap 11 órától a Kő kövön, 15 órától pedig az aznap záró Nigéria uralkodói című tárlatunkat mutatjuk be múzeumi szakemberek, kutatók vezetésével.
Advent a múzeumban - családi alkotó nap

Karácsonyváró kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékokkal, moldvai táncházzal, bábszínházzal és koncerttel várjuk látogatóinkat december 14-én, vasárnap, a 21. Betlehemi jászol kiállításunk családi napján.
Adventi vásár és programok

Készüljön velünk az adventre címmel 2014. november 21-23. között (péntektől vasárnapig) virágkötészeti kiállítással, színes kézműves vásárral és izgalmas családi programokkal várjuk látogatóinkat.

Letölthető program (PDF)
Bezár a Muzbo

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Néprajzi Múzeum Boltja 2014. november 25. és december 4. között leltározás miatt zárva tart. December 5-én, pénteken megújult árukészlettel és karácsonyi akciókkal várjuk régi és új vásárlóinkat.
Afrikai hatalmi rendszerek és uralkodók

Október 28-tól négy előadásból álló sorozatot indítunk a Nigéria uralkodói című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként. Az Afrikát kiválóan ismerő és ott terepmunkát végző kutatók előadásaikon a múltbeli és mai afrikai hatalmi rendszereket és az uralkodók szerepét mutatják be a saját kutatási témájuk alapján.
A MaDok Labor a Kiadó Üzletek Fesztiválján

A MaDok-labor a Lövölde tér 4. szám alá költözött, jöjjön el, nézze meg Tárgymutató című kiállításunkat.
Programok a tárlat időszaka alatt
Tradicionális hatalmi rendszerek Afrikában

a Nigéria uralkodói című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó előadássorozat keretében szerdán Dr. Mihálffy Balázs arról beszél, hogy a tradicionális és modern hatalmi rendszerek hogyan élnek együtt az állam és a helyi társadalmak szintjén.
Tanárok éjszakája

Rendhagyó módon nemcsak muzeológusok, hanem középiskolás diákok is részt vettek a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című új kiállításunk létrehozásában. A Tantárgy és barkochba terem tárgyai és történetei, a koncepció és a dekoráció, sőt a múzeumpedagógiai program is nekik köszönhető. November 7-én, pénteken este 6 órától szeretnénk bemutatni a pedagógusoknak a teljes kiállítást és a középiskolásoknak szóló csoportos foglalkozások kínálatát.
Letölthető a Tabula összes száma

Átmeneti szünet után - már kizárólag online formában - megjelent a Tabula, a Néprajzi Múzeum szakfolyóiratának legújabb száma. Örömmel tájékoztunk mindenkit, hogy a folyóirat megújult honlapjáról letölthető az 1998-ban alapított lap összes eddigi száma.
Japán Fesztivál a Múzeumban

A hónap végétől újabb izgalmas programot kínálunk Japán és a keleti kultúra szerelmeseinek. A V4+Japán 2014. csereév alkalmából az október 31. és november 3. között rendezett fesztiválon látható lesz Nisiura Kihacsiró művészi kalligráfia kiállítása, valamint a látogatók részt vehetnek a művész által vezetett kalligráfia, ikebana és illatélvezet bemutatókon és műhelyfoglalkozásokon is! Magyarországon most először látható "kódó", vagyis illatélvezet elnevezésű ősi japán ceremónia. Tolmácsolást biztosítunk.
Letölthető programok
World Press Photo 2014

Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo 2014 és kísérő kiállításai 2014. szeptember 26. és október 26. között várja a látogatókat!
Francia csók

A World Press Photo kísérő kiállításaként szeptember 26-án nyílik a világszerte ismert és elismert fotográfus, Peter Turnley Francia csók című tárlata.
Tárlatvezetések a World Press Photo 2014 kiállításban

Peter Turnley és Révész Tamás fotóművészek, valamint meghívott szakértők előre meghirdetett időpontokban ingyenes tárlatvezetéseket tartanak a kiállításban. Iskolai csoportok az ingyenes tárlatvezetést előzetesen egyeztetett időpontban kérhetik. Bejelentkezés, regisztráció: Vári-Nagy Krisztina, vnk@neprajz.hu +36-30-668-6617Ünnepi jegyárak

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy október 23-án a Néprajzi Múzeum saját kiállításai ingyenesen látogathatók. A World Press Photo 2014 kiállítás és kísérő kiállítása ezen a napon csökkentett 1800 Ft-os (felnőtt), valamint 900 Ft-os (diák, nyugdíjas) belépőjeggyel tekinthető meg. A Múzeum 10-18 óráig tart nyitva.
Szerdán 16 órakor zár a WPP kiállítás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a World Press Photo 2014 kiállítás október 15-én (szerda) technikai okok miatt kivételesen 16 óráig tekinthető meg. A múzeum többi tárlata rendes nyitva tartás szerint 18 óráig látogatható.
Mítosz, vallás és egyház Latin-Amerikában
Boglár Lajos emlékkonferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Néprajzi Múzeum október 3-án rendezi meg a Mítosz, vallás és egyház Latin-Amerikában című konferenciát, melyet a tíz éve elhunyt neves indiánkutató, Dr. Boglár Lajos (1929-2004) kulturális antropológus emlékének ajánlanak.
A konferencia részletes programja
Utolsó tárlatvezetés a vasárnap záró kiállításunkban!

Szombaton 11 órától a vasárnap bezáró nagy sikerű Bicikliváros című kiállításunkban tart tárlatvezetést a kiállítás rendezője, Máté György.
Rendezz kiállítást! Legyél a MaDok LABOR önkéntese!

Hamarosan új kiállításunk nyílik Tárgymutató címmel egy izgalmas, múzeumon kívüli helyszínen. A kiállítás építéséhez és üzemeltetéséhez sok önkéntest szeretnénk bevonni!
Jelentkezz te is!
A hónap műtárgya

Ezt a pálmaboros kupát Torday Emil, a nemzetközi elismerést szerzett afrikanista gyűjtötte 1907 és 1909 között Kongóban. A kupát keményfából faragták; szétvetett lábú, hermafrodita emberalakot ábrázol, hátán erőt és hatalmat szimbolizáló csavart szarvak csüggnek. A tárgy ízelítő a Néprajzi Múzeum értékes Torday-gyűjteményéből, mely hamarosan katalógus formájában is megjelenik. A kis faragott emberalakot az ősz folyamán a kutató kongói tárgyaiból rendezett kamarakiállítás sztárjaként láthatjuk újra.
Egy látogató képet ajándékozott a Megvetés és önbecsülés kiállításunkba

A Megvetés és önbecsülés című kiállításunk megnyitója után egy héttel Bíró Zsuzsa, hóna alatt egy festménnyel, felkereste a Néprajzi Múzeumot, mondván, hozott egy képet. Hallotta a megnyitó beszédeit, és rögtön eszébe jutott ez a kép. Azt gondolta, ebben a kiállításban, ebben a múzeumban van a helye. Ez a szignóval és datálással nem rendelkező alkotás minden bizonnyal a 19. század utolsó harmadában készült. Az üstfoltozót kergető csizmadiatanoncok képe ma új értelmezést nyer. Köszönjük a képet Bíró Zsuzsának.
A miskakancsó

2014. július 17-én 17 órakor, hagyományőrző huszárok közreműködésével, tárogató dallamaira nyílik meg A miskakancsó című kamarakiállításunk, amely egyedülálló módon mutatja be ezt a különleges, kizárólag Magyarországon ismert tárgytípust. A kiállítással párhuzamosan katalógus is készült, amelyben a tanulmányok szerzői, Csupor István és Füvessy Anikó, eddig példa nélküli módon, az összes magyarországi hagyományos miskakancsót megpróbálták azonosítani. A kiállítás és a katalógus a Néprajzi Múzeumot rendszeresen támogató Richard de Unger nagylelkű magánadományának köszönhetően valósultak meg.
Richard de Unger a Magyar Néprajzi Társaság külföldi tiszteleti tagja lett

Az Angliában élő Richard de Unger a néprajzi - kulturális antropológiai szakmai kutatásokat következetesen és hosszú ideje önzetlenül támogatja adományaival.
Bicikliváros

Az év egyik legizgalmasabb kiállítása nyílt 2014. április 14-én a múzeumban! Budapesti kerékpáros berkekben nem számít újdonságnak, hogy biciklis projekttel rukkolunk elő, átfogó kiállítás azonban most először lesz látható az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközről, méghozzá a Szabadkai Városi Múzeum és a Néprajzi Múzeum közös vállalkozásában.

Meghívó
Kiállításmegnyitó - A népdaloktól a genfi zsoltárokig

2014. szeptember 23-án 16.00 órakor nyílik A népdaloktól a genfi zsoltárokig című kamarakiállítás, amely Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatja be.A kiállítás megtekinthető 2015. január 25-ig.

Meghívó
Kulturális Örökség Napjai a Néprajzi Múzeumban

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2014. szeptember 20-án és 21-én a Néprajzi Múzeum kiállításai és a hozzájuk kapcsolódó programok ingyenesen látogathatók. Díjnyertes koncert, épületséta, kézműves foglalkozás, és különböző tárlatvezetések várják az érdeklődőket. A szombati és a vasárnapi programok a napokra kattintva elérhetők.
George Osodi tárlatvezetése

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2014. szeptember 20-án (szombaton) 14 órától George Osodi fotóművész tart egyszeri, rendhagyó tárlatvezetést a földszinti kiállítóteremben a most nyíló NIGÉRIA URALKODÓI című kiállításunkban.
Nigériai uralkodók - Kiállításmegnyitó a Néprajzi Múzeumban

Nigéria uralkodói - George Osodi fotói címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban. A megnyitó időpontja 2014. szeptember 19. 17 óra. Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, a kiállítást megnyitja Őfelsége Benjamin Ikechukwu, Keagborekuzi I., Agbor Uralkodója.

Meghívó

Korábbi híreink 1


Hétvégi programok

Ezen a hétvégén két tárlatvezetést ajánlunk látogatóinknak. Szombaton 11 órakor Szeljak György mutatja be a Néprajzi Múzeum épületét, az egykori Igazságügyi Palotát.
Vasárnap 11 órakor Sedlmayr Krisztina Barhesz és beszamim címmel tart kurátori tárlatvezetést a Kő kövön kiállításunkban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a szombat megünneplésével, a kóser háztartással és a zsidó nők hagyományos szerepével.
Hétvégi programok

Február 14-én, Szombat '11 sorozatunk keretében Katona Edit muzeológus tart tárlatvezetést a Magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításunkban. Vasárnap 11 órától Sulklopfer és zsinagóga címmel Gabauer Hanga, a kiállítás egyik kurátora mutatja be a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című tárlatot.
Tradicionális iráni zenei koncert

Február 12-én 18 órától a teheráni Kook együttes ad mintegy másfél órás, ingyenes koncertet a tradicionális iráni zene iránt érdeklődőknek. Az énekes és a három hagyományos iráni húros (tar) és sípszerű (nei) hangszeren, valamint tonbak dobon játszó zenész a koncertet követően bemutatja a különleges hangszereket és az iráni zene jellegzetességeit is.
Vándoriparosok kivonulása

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Megvetés és önbecsülés című kiállításunk február 3-i záróprogramjára minden hely betelt. Csak azokat az iskolai csoportokat tudjuk fogadni, akik előre regisztráltak, és a múzeum visszajelzett, hogy elfogadta a jelentkezésüket.
Felhívás - jelölés Bátky Zsigmond-díjra

A Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma - a Néprajzi Múzeummal közösen és az eddigi hagyományoknak megfelelően - 2015-ben Bátky Zsigmond-díjjal és 200 ezer forintnyi pénzösszeggel jutalmazza a megelőző évben, azaz 2014-ban a néprajzi, antropológiai muzeológia, illetve az anyagi kultúra vizsgálatának bármely területén, bármilyen formában (cikk, könyv, kiállítás, fotó, film stb.) nyújtott kimagasló szakmai eredmény szerzőjét, illetve létrehozóját.
Iskolai közösségi szolgálat

Teltház van! 2014 márciusától 12 budapesti középiskolából összesen 180 diák végzi nálunk az iskolai közösségi szolgálatot: segítenek a szabadtéri múzeumi programokon, elkészítik a rendezvények dekorációját, kiállítást rendeznek, tárlatot vezetnek. Nagy örömünkre sokan az 50 órán túl is itt maradnak önkéntesként segíteni, így egyelőre újabb jelentkezőket nem tudunk fogadni.
Ingyenes programok a Magyar Kultúra Napján

A korábbi évek hagyományait követve, múzeumunk ebben az évben is tárlatvezetésekkel, épületsétával fogadja látogatóit a kultúra ünnepnapján, január 22-én. Ekkor tartjuk A népdaloktól a genfi zsoltárokig című időszaki kiállításunk zárórendezvényét is. Ezen a napon a rendezvények ingyenesen látogathatók. Kérjük, regisztráljanak a tárlatvezetésekre.
Hétvégi programok

"Szombat 11" sorozatunk keretében Vida Gabriella muzeológus ismerteti meg az érdeklődőkkel A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításunkat. Vasárnap zár a 21. Betlehemi jászol kiállítás, ahol népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók mutatják be a betlehemi jelenetet, a betlehemezés népszokásait, valamint az adventi-karácsonyi ünnepkört felidéző alkotásaikat.
"Mennyországban csengetének..."

November 29-én este 17 órakor nyílik az óbudai Fő téren a "Mennyországban csengetének..." című fotókiállításunk, amely a múzeum archív, ritkán látható felvételein keresztül mutatja be az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör szokásait, valamint a téli falu életét. A kiállítás kurátora vasárnaponként (november 30., december 14. és 21.) 17 órától tárlatvezetésre várja az érdeklődőket.
Visszatértek a tárgyak

Nagy sikerű kiállításunk nyílt Észtországban. A Saaremaa szigetén fekvő Kuressaare városában rendezett tárlat az első alkalom arra, hogy Bán Aladárnak - az észt nemzeti eposz fordítójának - az 1911-ben gyűjtött különleges tárgyegyüttesét a tárgyak készítési helyén is bemutathassuk.
Ingyen a Néprajzi Múzeumba

Örömmel tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a tavasszal elkezdett programunkat december végéig meghosszabbítottuk. Egyedülálló lehetőséget kínálunk a hozzánk látogató csoportoknak! Egy nagylelkű szponzor támogatásának köszönhetően a Néprajzi Múzeum 2014. május 1. és szeptember 25. között, valamint október 28. és december 31. között ingyenes belépést biztosít minden magyarországi és határon túli óvodai, általános- és középiskolai csoportnak, amelybe hátrányos helyzetű gyerekek is járnak. Kérjük, tájékozódjon a részletekről.
A népdaloktól a genfi zsoltárig

2015. január 4-ig látható a Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát bemutató, e héten nyílt kiállításunk.A tárlatot a Szakrális hét időszakában, 2014. szeptember 28-ig, ingyenesen tekinthetik meg a látogatók.Téli szünet

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Könyvtár és az Etnológiai Archívum Kutatószolgálata 2013. december 22. és 2014. január 5. között zárva tart! Nyitás 2014. január 6-án 10 órakor. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes, illetve ünnepi nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
Karácsonyi vásár a Néprajzi Múzeum boltjában!

A múzeum által kiadott tárgykatalógusokat, forráskiadványokat, tanulmányköteteket, valamint egyes folyóiratokat 30 százalékos kedvezménnyel, egyes kiállítási katalógusokat 20 százalékos, a kiállítási vezetőket, múzeumpedagógiai kiadványokat, CD-ket és DVD-ket pedig 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg.
Hanuka a múzeumban

A hanuka ünnepét Bíró Tamás nyelvész, a Kő kövön tárlatot Száraz Miklós György író mutatja be, ezután kerül sor a gyertyagyújtásra, majd következik az ünnepi műsor fénypontja: a Sabbathsong Klezmer Band koncertje. Szeretettel várjuk vendégeinket december 17-én 17 órakor!
Hétvégi tárlatvezetések

Ezen a hétvégén három tárlatvezetésen is részt vehet a múzeumban. Szombaton 11 órától a Magyar nép hagyományos kultúrája kiállításunkat, vasárnap 11 órától a Kő kövön, 15 órától pedig az aznap záró Nigéria uralkodói című tárlatunkat mutatjuk be múzeumi szakemberek, kutatók vezetésével.
Advent a múzeumban - családi alkotó nap

Karácsonyváró kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékokkal, moldvai táncházzal, bábszínházzal és koncerttel várjuk látogatóinkat december 14-én, vasárnap, a 21. Betlehemi jászol kiállításunk családi napján.
Adventi vásár és programok

Készüljön velünk az adventre címmel 2014. november 21-23. között (péntektől vasárnapig) virágkötészeti kiállítással, színes kézműves vásárral és izgalmas családi programokkal várjuk látogatóinkat.

Letölthető program (PDF)
Bezár a Muzbo

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Néprajzi Múzeum Boltja 2014. november 25. és december 4. között leltározás miatt zárva tart. December 5-én, pénteken megújult árukészlettel és karácsonyi akciókkal várjuk régi és új vásárlóinkat.
Afrikai hatalmi rendszerek és uralkodók

Október 28-tól négy előadásból álló sorozatot indítunk a Nigéria uralkodói című időszaki kiállítás kísérőprogramjaként. Az Afrikát kiválóan ismerő és ott terepmunkát végző kutatók előadásaikon a múltbeli és mai afrikai hatalmi rendszereket és az uralkodók szerepét mutatják be a saját kutatási témájuk alapján.
A MaDok Labor a Kiadó Üzletek Fesztiválján

A MaDok-labor a Lövölde tér 4. szám alá költözött, jöjjön el, nézze meg Tárgymutató című kiállításunkat.
Programok a tárlat időszaka alatt
Tradicionális hatalmi rendszerek Afrikában

a Nigéria uralkodói című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó előadássorozat keretében szerdán Dr. Mihálffy Balázs arról beszél, hogy a tradicionális és modern hatalmi rendszerek hogyan élnek együtt az állam és a helyi társadalmak szintjén.
Tanárok éjszakája

Rendhagyó módon nemcsak muzeológusok, hanem középiskolás diákok is részt vettek a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című új kiállításunk létrehozásában. A Tantárgy és barkochba terem tárgyai és történetei, a koncepció és a dekoráció, sőt a múzeumpedagógiai program is nekik köszönhető. November 7-én, pénteken este 6 órától szeretnénk bemutatni a pedagógusoknak a teljes kiállítást és a középiskolásoknak szóló csoportos foglalkozások kínálatát.
Letölthető a Tabula összes száma

Átmeneti szünet után - már kizárólag online formában - megjelent a Tabula, a Néprajzi Múzeum szakfolyóiratának legújabb száma. Örömmel tájékoztunk mindenkit, hogy a folyóirat megújult honlapjáról letölthető az 1998-ban alapított lap összes eddigi száma.
Japán Fesztivál a Múzeumban

A hónap végétől újabb izgalmas programot kínálunk Japán és a keleti kultúra szerelmeseinek. A V4+Japán 2014. csereév alkalmából az október 31. és november 3. között rendezett fesztiválon látható lesz Nisiura Kihacsiró művészi kalligráfia kiállítása, valamint a látogatók részt vehetnek a művész által vezetett kalligráfia, ikebana és illatélvezet bemutatókon és műhelyfoglalkozásokon is! Magyarországon most először látható "kódó", vagyis illatélvezet elnevezésű ősi japán ceremónia. Tolmácsolást biztosítunk.
Letölthető programok
World Press Photo 2014

Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo 2014 és kísérő kiállításai 2014. szeptember 26. és október 26. között várja a látogatókat!
Francia csók

A World Press Photo kísérő kiállításaként szeptember 26-án nyílik a világszerte ismert és elismert fotográfus, Peter Turnley Francia csók című tárlata.
Tárlatvezetések a World Press Photo 2014 kiállításban

Peter Turnley és Révész Tamás fotóművészek, valamint meghívott szakértők előre meghirdetett időpontokban ingyenes tárlatvezetéseket tartanak a kiállításban. Iskolai csoportok az ingyenes tárlatvezetést előzetesen egyeztetett időpontban kérhetik. Bejelentkezés, regisztráció: Vári-Nagy Krisztina, vnk@neprajz.hu +36-30-668-6617Ünnepi jegyárak

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy október 23-án a Néprajzi Múzeum saját kiállításai ingyenesen látogathatók. A World Press Photo 2014 kiállítás és kísérő kiállítása ezen a napon csökkentett 1800 Ft-os (felnőtt), valamint 900 Ft-os (diák, nyugdíjas) belépőjeggyel tekinthető meg. A Múzeum 10-18 óráig tart nyitva.
Szerdán 16 órakor zár a WPP kiállítás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a World Press Photo 2014 kiállítás október 15-én (szerda) technikai okok miatt kivételesen 16 óráig tekinthető meg. A múzeum többi tárlata rendes nyitva tartás szerint 18 óráig látogatható.
Mítosz, vallás és egyház Latin-Amerikában
Boglár Lajos emlékkonferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Néprajzi Múzeum október 3-án rendezi meg a Mítosz, vallás és egyház Latin-Amerikában című konferenciát, melyet a tíz éve elhunyt neves indiánkutató, Dr. Boglár Lajos (1929-2004) kulturális antropológus emlékének ajánlanak.
A konferencia részletes programja
Utolsó tárlatvezetés a vasárnap záró kiállításunkban!

Szombaton 11 órától a vasárnap bezáró nagy sikerű Bicikliváros című kiállításunkban tart tárlatvezetést a kiállítás rendezője, Máté György.
Rendezz kiállítást! Legyél a MaDok LABOR önkéntese!

Hamarosan új kiállításunk nyílik Tárgymutató címmel egy izgalmas, múzeumon kívüli helyszínen. A kiállítás építéséhez és üzemeltetéséhez sok önkéntest szeretnénk bevonni!
Jelentkezz te is!
A hónap műtárgya

Ezt a pálmaboros kupát Torday Emil, a nemzetközi elismerést szerzett afrikanista gyűjtötte 1907 és 1909 között Kongóban. A kupát keményfából faragták; szétvetett lábú, hermafrodita emberalakot ábrázol, hátán erőt és hatalmat szimbolizáló csavart szarvak csüggnek. A tárgy ízelítő a Néprajzi Múzeum értékes Torday-gyűjteményéből, mely hamarosan katalógus formájában is megjelenik. A kis faragott emberalakot az ősz folyamán a kutató kongói tárgyaiból rendezett kamarakiállítás sztárjaként láthatjuk újra.
Egy látogató képet ajándékozott a Megvetés és önbecsülés kiállításunkba

A Megvetés és önbecsülés című kiállításunk megnyitója után egy héttel Bíró Zsuzsa, hóna alatt egy festménnyel, felkereste a Néprajzi Múzeumot, mondván, hozott egy képet. Hallotta a megnyitó beszédeit, és rögtön eszébe jutott ez a kép. Azt gondolta, ebben a kiállításban, ebben a múzeumban van a helye. Ez a szignóval és datálással nem rendelkező alkotás minden bizonnyal a 19. század utolsó harmadában készült. Az üstfoltozót kergető csizmadiatanoncok képe ma új értelmezést nyer. Köszönjük a képet Bíró Zsuzsának.
A miskakancsó

2014. július 17-én 17 órakor, hagyományőrző huszárok közreműködésével, tárogató dallamaira nyílik meg A miskakancsó című kamarakiállításunk, amely egyedülálló módon mutatja be ezt a különleges, kizárólag Magyarországon ismert tárgytípust. A kiállítással párhuzamosan katalógus is készült, amelyben a tanulmányok szerzői, Csupor István és Füvessy Anikó, eddig példa nélküli módon, az összes magyarországi hagyományos miskakancsót megpróbálták azonosítani. A kiállítás és a katalógus a Néprajzi Múzeumot rendszeresen támogató Richard de Unger nagylelkű magánadományának köszönhetően valósultak meg.
Megvetés és önbecsülés. Igaz történet Üstfoltozóról, Drótostótról és Teknőscigányról

A kiállítás a társadalom és a gazdaság peremére szorított hagyományos vándoriparos mesterségeket eleveníti meg tárgyakon, képeken, filmeken és történeteken keresztül, miközben láthatóvá teszi a háttérben húzódó gazdaságtörténeti folyamatokat, valamint a különböző társadalmi csoportok egymáshoz való közeledését, az előítéletesség csökkenését is. A kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások igényelhetők.Richard de Unger a Magyar Néprajzi Társaság külföldi tiszteleti tagja lett

Az Angliában élő Richard de Unger a néprajzi - kulturális antropológiai szakmai kutatásokat következetesen és hosszú ideje önzetlenül támogatja adományaival.
Bicikliváros

Az év egyik legizgalmasabb kiállítása nyílt 2014. április 14-én a múzeumban! Budapesti kerékpáros berkekben nem számít újdonságnak, hogy biciklis projekttel rukkolunk elő, átfogó kiállítás azonban most először lesz látható az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközről, méghozzá a Szabadkai Városi Múzeum és a Néprajzi Múzeum közös vállalkozásában.

Meghívó
Kiállításmegnyitó - A népdaloktól a genfi zsoltárokig

2014. szeptember 23-án 16.00 órakor nyílik A népdaloktól a genfi zsoltárokig című kamarakiállítás, amely Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatja be.A kiállítás megtekinthető 2015. január 25-ig.

Meghívó
Kulturális Örökség Napjai a Néprajzi Múzeumban

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2014. szeptember 20-án és 21-én a Néprajzi Múzeum kiállításai és a hozzájuk kapcsolódó programok ingyenesen látogathatók. Díjnyertes koncert, épületséta, kézműves foglalkozás, és különböző tárlatvezetések várják az érdeklődőket. A szombati és a vasárnapi programok a napokra kattintva elérhetők.
George Osodi tárlatvezetése

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében 2014. szeptember 20-án (szombaton) 14 órától George Osodi fotóművész tart egyszeri, rendhagyó tárlatvezetést a földszinti kiállítóteremben a most nyíló NIGÉRIA URALKODÓI című kiállításunkban.
Nigériai uralkodók - Kiállításmegnyitó a Néprajzi Múzeumban

Nigéria uralkodói - George Osodi fotói címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban. A megnyitó időpontja 2014. szeptember 19. 17 óra. Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, a kiállítást megnyitja Őfelsége Benjamin Ikechukwu, Keagborekuzi I., Agbor Uralkodója.

Meghívó
Mesés életek a Székely Partiumban Berecz András mesemondóval és Kása Béla fotográfussal

A Néprajzi Múzeum és a Magyar Néprajzi Társaság Film és Fényképészeti Szakosztálya szeretettel vár mindenkit a Csendéletek a Székely Partiumban című kiállítás záró rendezvényére, amelyre 2014. szeptember 3-án 17 órától kerül sor a Néprajzi Múzeumban. Az esemény meghívója innen elérhető, a belépés ingyenes!
Erdélyen innen - Alföldön túl: a Néprajzi Múzeum kiállítása Karcagon

2014. augusztus 16-án, szombaton nyílik a Néprajzi Múzeum Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállítása a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumban. A kiállítást megnyitja Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A tárlatot bemutatják Granasztói Péter, Gebauer Hanga és Katona Edit kurátorok, a Néprajzi Múzeum muzeológusai. A kiállítás 2014. október 11-ig látogatható.

The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum