Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 3

Tűztábor

Július 7. és 11. között rendhagyó múzeumi napközis táborba várjuk a nyári szünetben elfoglalt szülők 6-11 éves gyermekeit. A tábor középpontjában a tűz témája áll, amelyet a SzínJátszóTér tagjaival közösen múzeumpedagógiai és drámajátékos eszközökkel járunk körül. További részletek a tűztábor honlap oldalán. Jelentkezési határidő: július 1.
Lazulj velünk a Múzeumok Éjszakáján!

Június 21-én este 6-tól éjfélig várunk egy körre biciklis körhintánkra, "Ásó, kapa, nagyharang" szelfistúdiónkba, gitáros kamarakoncertjeinkre, interaktív drótostót bemutatónkra, folkkocsmánkba, dokumentum filmklubunkba, kiállításainkba és pincétől a padlásig vezető múzeumi túráinkra. A múzeum a tiétek!
Megnyitó előtt

A Múzeumok Éjszakáján be lehet tekinteni készülő új kiállításunkba! Greznárék biciklis körhintája, Kitlinger Kálmán drótostót interaktív mesterség bemutatója, kézműves műhely, filmklub, sőt kurátori tárlatvezetés is várja a megnyitó előtt kíváncsiskodókat. Gyertek, a múzeum a tiétek!
A hónap műtárgya

A Hónap műtárgya a Textilgyűjtemény egy száz éve Sopronkeresztúron gyűjtött, soha ki nem állított kincse. Nem azért készült, hogy a többi bocskorhoz hasonlóan hétköznapokon viseljék: alig néhány percig van egy férfi lábán, majd egy nő kioldja, lehúzza és eldobja. Miért is történik mindez és mit jelent? A rituális lábbeli májusi bemutatása előzetes a magyarországi vidéki zsidó kultúra egyes elemeit feltáró, 2014. októberében nyíló kiállításunkhoz, ahol szélesebb tárgyi és tartalmi kontextusban is felfedezhetik látogatóink.
Megragadni a megfoghatatlant

2014. április 16-án este 17 órakor nyílik a múzeumban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket tárgyak, képek és szövegek segítségével bemutató tárlat. A kiállítást Jankovics Marcell nyitja meg, közreműködik Sebestyén Márta.

Meghívó
Múzeumi fonó

Múzeumi fonó - kézműves workshop 18+ címmel november 14-én új műhely programot indítunk alkotó kedvű felnőttek számára. A havonta két alkalommal, csütörtökön 16 - 19 óráig tartó programokon a résztvevők megismerkednek a hagyományos magyar népi és az archaikus nemzetközi kultúrákban gyökerező, de a mai igényeknek és ízlésvilágnak is megfelelő kézműves tárgyak készítésének alapvető technikáival.
Parlamenti jegyvásárlás

A Néprajzi Múzeum a Kossuth tér átépítési munkálatai alatt változatlanul üzemel, és változatos időszaki kiállításokkal, tárlatvezetésekkel és programokkal várja látogatóit. Átmenetileg, az építkezés idején a múzeumlátogatók mellett a Parlament látogatói is a Múzeum jegypénztáraiban vásárolják meg belépőjegyeiket. A parlamenti belépőjegyekkel kapcsolatban az 1-441-4415 és a 1-441-4904 számon lehet érdeklődni.
Múzeumpedagógia mindenkinek

A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunk mellett időszaki kiállításainkra is várjuk a diák csoportokat!
A Tollvarázs, a Csendéletek a Székely Partiumban, a Bicikliváros. Szabadka - Budapest és a Megragadni a megfoghatatlant című új kiállítások múzeumpedagógiai programjai minden korosztálynak új ismereteket és meghatározó élményt nyújtanak.
Kulturális Örökség Interpretáció

Partner intézményként részt veszünk a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a KON-TIKI Interpretive consultation, training and evaluation (Lüneburg, DE) továbbképzési programjában, amelynek célja az örökséginterpretáció gyakorlati módszereinek elsajátítása. A tavaszi workshop keretében a Néprajzi Múzeumban kreatív szöveges tartalomtervezésre kerül sor.
Páratlan tárgyegyüttessel bővült a Néprajzi Múzeum Óceánia Gyűjteménye

Az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 3558/00049 számú pályázati döntésnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum Regionális gyűjteményei közül az Óceániai gyűjtemény gyarapodhatott 67 db tárggyal, az Észak-ausztráliai Numbulwar aboriginal community-ből. A bennszülött lakosok között élő Derzsi Balázs jóvoltából olyan területről kerültek tárgyak a múzeumba, ahonnan eddig nagyon kevés tárgyunk volt. A páratlan lándzsák, halász szigonyok, bumerángok, didzseriduk, különböző használati tárgyak jól szemléltetik az ott lakók kultúráját.
Ónedények

A Néprajzi Múzeum szervezésében, hazai múzeumi együttműködésben megjelent Magyarország első, ónedényeket feldolgozó online gyűjteményi katalógusa. A katalógus tanulmányai és képanyaga az eddigi legrészletesebb és legteljesebb magyar nyelvű összefoglalásait adják az ónöntés történetének, technológiájának, társadalmi beágyazottságának, központjainak, az ónedények tipológiájának, a történelmi Magyarország edényeken megjelenő ónművészetének.
Múzeumi fonó

Múzeumi fonó - kézműves workshop 18+ címmel november 14-én új műhely programot indítunk alkotó kedvű felnőttek számára. A havonta két alkalommal, csütörtökön 16 - 19 óráig tartó programokon a résztvevők megismerkednek a hagyományos magyar népi és az archaikus nemzetközi kultúrákban gyökerező, de a mai igényeknek és ízlésvilágnak is megfelelő kézműves tárgyak készítésének alapvető technikáival.
Bringázz velünk a Múzeumok Majálisán!

A Néprajzi Múzeum 2014. május 17-18-án, a Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok Majálisán különféle izgalmas biciklis programmal várja a látogatókat. A bringás fotóműteremben biciklis szelfik készülnek majd, sőt, egy igazi velocipédet is ki lehet próbálni. Lesz még alkotógömb, virtuális bringás körutazás és múzeumi szókirakó játék is. Biciklire fel, és irány a Néprajzi Múzeum sátra a Múzeumok Majálisán!
Beszélgetés a Biciklivárosról a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Fesztiválon

2014. május 16-17-én rendezik a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Fesztivált a budapesti Fogasházban. A Néprajzi Múzeum bringás programmal készül, május 16-án pénteken 15-17 óráig a kerékpár kulturális, antropológiai és etnográfiai vonatkozásáról tart kerekasztal-beszélgetést. Kiderül majd, hogy a bicikli egyszerre dizájntárgy, közlekedési eszköz, a személyes identitás kifejezője, a városi tér, a mozgás, a társadalmi mobilitás és a szabadság metaforája.
A fesztivál programja
Egy százalék

Kérjük, támogassa adója egy százalékával a Néprajzi Múzeumot.
Adószámunk: 15321178-2-41
A hónap kortárs műtárgya

Kezdjük a történetet egy idézettel: "voltak az indiánok és a cowboyok (minden, ami nem indián, az ilyenkor cowboynak számított)". Az állítás egy nagyon szórakoztató történetből származik: egy közel 2500 darabos műanyagkatona gyűjtemény leírásából.
Bringázz a barokkba!

Bringák, bringások, barokk zene és barokk maskarák várnak mindenkit, aki április 26-án, szombaton este csatlakozik a Budapesti Fesztiválzenekar, a Néprajzi Múzeum és a Hungarian Cycle Chic rendhagyó, két helyszínes Bringázz a barokkba! elnevezésű programjához. Előtte 17 órától Bringázz a munkába! fotózás a Bicikliváros kiállításunkban. Gyertek!
Országos népdaléneklési verseny helyszíne a Néprajzi Múzeum

2014. április 26-án 10 és 18 óra között a Néprajzi Múzeumban rendezik a X."Tiszán innen-Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő verseny döntőjét. A döntőn a megyei és a fővárosi versenyek győztesei lépnek fel, akik mintegy 10 000 általános és középiskolás tanulót képviselnek. A megjelenteket többek között Kucsák László országgyűlési képviselő a mozgalom odaadó támogatója, Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, valamint Prof. Franz J. Mönks a Radboud University, Nijmegen (Hollandia) emeritus professzora, a tehetségkutatás nemzetközi szaktekintélye, a Tehetségek Szolgálatáért életműdíj - 2012. díjazottja köszönti majd.
A hónap kortárs műtárgya
2014. március

De mit keres Banksy a Néprajziban? Hol a helye, mi a jelentése a két műnek? Mit kezd mindezzel a Múzeum? És ki BANKSI?
"Hívjuk a ház népét egy ártatlan nászba"

Különleges restaurátori feladványt jelentett a Néprajzi Múzeumban egy köröstárkányi vőfélybot restaurálása, amelyről Tumpek Eta restaurátor számol be a Magyar Múzeumok online magazinban. Az újjászületett tárgy március 16-ig látható az Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításunkban. Aki még nem látta volna, itt az utolsó alkalom, szeretettel várjuk!
Jancsó Miklós (1921-2014)

2014. január 31-én, 93 éves korában hunyt el Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész, aki ismert játékfilmjein kívül számos dokumentumfilmet, rövidfilmet is készített. A néprajz, kulturális antropológia művelői közül többekkel munkakapcsolatban, néhányukkal jó barátságban is volt. Rá emlékezünk.
Néprajz feketén, fehéren

Nemcsak a tehénnek lehetnek kérdései! Vajon mit lehet tanulni egy kiállításból? Múzeumi óráinkon történelmi, földrajzi, társadalomismereti, néprajzi, sőt zenei és vizuális művészeti ismereteket és élményeket is szerezhetnek azok az általános és középiskolás diákcsoportok, akik részt vesznek az Erdélyen innen - Alfüldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításunkhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásokon.Az év műtárgya

Tavasszal még kérdés volt, hogyan illeszthető össze a 14 töredék, mekkora kiegészítést igényel és milyen lesz egyben a tárgy? Októberre Forgó Erika főrestaurátor elkészült vele, így ma már teljes szépségében látható az év műtárgya: az 1828-as cserép kanalas. A restaurálás krónikáját az érdeklődők az év műtárgya oldalán követhetik nyomon!
Dovidenja - Búcsú a horvát kiállítástól

A Néprajzi Múzeum szeretettel vár mindenkit 2014. március 22-én, szombaton 14 és 18 óra között a Több mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából c. kiállításának záró rendezvényére. A kiállítás utolsó napján az érdekes programok mellett játékos vetélkedő és meglepetés nyeremények is várnak látogatóinkra!
Jadviga párnái

Március 7-én a Mindenütt Nő sorozat keretében tartott különleges tárlatvezetés során az érdeklődők nemcsak a hagyományos paraszti kultúra női sorsait, problémáit és szerepeit ismerhetik meg, hanem a 21. századi nőknek a divatban, a politikában és a társadalomban betöltött szerepét is.
Tóhoku - Egy hányatott sorsú vidék kézműves hagyománya

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a Néprajzi Múzeum és a Japán Alapítvány budapesti kulturális intézet hamarosan nyíló új, közös kiállítására. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2014. február 11-én, kedden 18 órakor kerül sor a Néprajzi Múzeumban. Köszöntőt mond Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A kiállítást megnyitja Yamamoto Tadamichi, Japán rendkívüli és meghatalmazott nagykövete és Iwanaga Emi, a Japán Alapítvány budapesti kulturális intézet igazgatónője.
Mire jó a múzeum?

Március 28-án ismét indul akkreditált szakmai továbbképzésünk. A 30 órás intenzív kurzus a drámapedagógia múzeumi alkalmazásához nyújt ismereteket, inspirációkat és gyakorlati élményeket. Iskolai és a múzeumi pedagógusokat egyaránt várunk, jelentkezési határidő: 2014. március 20.
ÉRTÉK, ÉLMÉNY, EMBER, EMLÉK

Kedves Közönségünk!
A fenti négy szó kerül március 5-én a Néprajzi Múzeum külső homlokzatára. Ez a négy fogalom kifejezi azt, ahogyan a Néprajzi Múzeumban közösségről és kultúráról, hagyományról és megújulásról gondolkodunk. Március 5-én, szerdán szeretettel várjuk mindazokat, akik kíváncsiak ránk, azaz egy 21. századi társadalmi múzeum mindennapjai iránt. A mi hőseink a hétköznapi emberek. Nyitva vagyunk, nyitottak vagyunk és egymást választjuk. Kerüljenek beljebb!

Meghívó
A hónap kortárs műtárgya

Hatalom, politika, sport, technika, utazás, turizmus, erő és emlékezet ér egymáshoz ezekben a történetekben, és bármilyen különös: ebben a két megkopott, patinás műanyagtárgyban is.
A hónap műtárgya

Az esküvő az emberi élet egyik legfontosabb, legszebb eseménye. Győrffy István az 1911-es Fekete-Kőrös völgyi kutatása során nem csak az anyagi kultúra feltárására fordított figyelmet. Fotói megőrizték a vasárnap délutáni táncos mulatságok forró hangulatát, lencsevégre kapta a falut járó és a vendégeket lakodalomba hívogató vőfélyeket, a Néprajzi Múzeum gyűjteményét pedig egy köröstárkányi vőfélybottal gyarapította. A múzeumba került példány egy 120 cm hosszú keményfa ág, amelynek felső részén két lyukat fúrtak és az ebbe fűzött spárga segítségével erősítették fel a kézbe való kendőkből és szalagokból álló díszeket.
HINAMACURI kicsit másként a Néprajzi Múzeumban

2014. március 1-jén a Tóhoku - Egy hányatott sorsú vidék kézműves hagyománya című japán népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan családi napot rendezünk a Néprajzi Múzeumban. A japán szigetvilág 2011-ben súlyos természeti katasztrófát átélt Tóhoku régiójának kézműves hagyományait felidéző családi délután. Előadással, tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal tarkított délutáni program. A rendezvény múzeumi belépőjeggyel látogatható.
Február a bőr hónapja

A februári "Múzeumi fonó" - Kézműves workshop 18+ foglalkozások központi anyaga a bőr. Az érdeklődők pásztorkészségek, késtokok, mellesek, subák és ködmönök mintakincséből készíthetnek bőrrátétes, varrott és szironyozással összefűzött használati tárgyakat.
A hónap kortárs műtárgya

Mit sűrítenek, mit fejeznek ki a tárgyak? Miként mutatjuk meg és olvassuk őket? Milyen eszközökkel teremtünk kapcsolatot egy tárgy múzeumi léte és egykori használati kontextusa között? És miért jó megfejteni egy tárgyat? Nagy kérdések. Mégis sokféle "jó" válasz adható. Nézzünk most egyet!
Felhívás - jelölés Bátky Zsigmond-díjra

A Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma - a Néprajzi Múzeummal közösen és az eddigi hagyományoknak megfelelően - 2014-ben Bátky Zsigmond-díjjal és 200 ezer forintnyi pénzösszeggel jutalmazza a megelőző évben, azaz 2013-ban a néprajzi, antropológiai muzeológia, illetve az anyagi kultúra vizsgálatának bármely területén, bármilyen formában (cikk, könyv, kiállítás, fotó, film stb.) nyújtott kimagasló szakmai eredmény szerzőjét, illetve létrehozóját.
Nagy Kis-Madár
Beszélgetés Jim Northrup indián költővel a Néprajzi Múzeumban

2014. február 13-án (csütörtökön) 18.30-tól Jim Northrup észak-amerikai indián költő lesz a Néprajzi Múzeum vendége, akivel az észak-amerikai indiánok életéről, kultúrájáról, szokásairól, múltjáról és jelenéről beszélget most megjelent magyar nyelvű kötetének fordítója, Gyukics Gábor. A beszélgetést tolmácsoljuk. A belépés díjtalan.
A hónap műtárgya

Nyelvünkben a rovás bemetszést, bevágást, míg a 20. század elején a néprajzi vizsgálatok szerint a népi használatban elsősorban számolásra használt pálcát és botot jelentett. A rovás az írott számok ismerete előtt az írástudatlan emberek, közösségek egyetlen számoló eszköze volt. A kiállított 76 adórovás pálca már csak a fejes részt tartalmazza, a másik fele a pálcáknak hiányzik, átadásra került az adózóknak. Az adószedés, az adórovás egyedülálló emlékét Bésán Mihály lugosi királyi közjegyző fedezte fel, és ajándékozta a Néprajzi Múzeumnak 1903-ban.
"Nincs párja Tárkánynak tán az egész világon"
A Fekete-Körös völgy ismeretlen világa

A Néprajzi Múzeum megmutatja Köröstárkányt a budapesti közönségnek: február 1-jén, szombaton családi napot tartunk a nagy sikerű Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállítás kapcsán. A program érdekessége, hogy közreműködnek benne a Fekete-Körös völgyéből, Köröstárkányból érkezett vendégeink. Grafikus üzenet címmel egész délután nyitott képregény műhelyt tartunk a nagyközönség számára. A napot egy különleges, zenés programmal zárjuk, amelyen részt vesznek a Liszt Ferenc zeneművészeti Egyetem tanárai és hallgatói.
Hétvégi tárlatvezetés

Január 25-én, szombat 11 órától Granasztói Péter, a kiállítás kurátora ismerteti meg a látogatókkal az Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításunkat. A tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható.
Magyar Kultúra Napja

A Néprajzi Múzeum 2014. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján változatos, ingyenesen látogatható programokkal várja az érdeklődőket. 13 órától Grafikus üzenet címmel nyitott képregény műhelyt tartunk a nagyközönség számára. 15.30-tól az Erdélyen innen - Alföldön túl. A Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításban speciális tárlatvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Gebauer Hanga, Granasztói Péter és Katona Edit. A tárlatvezetésre meglepetésvendég is érkezik. A vezetés után, 17 órától Új muzeológia címmel tartjuk a Néprajzi Látóhatár című folyóirat muzeológia tematikus számának lapbemutatóját.
A hónap kortárs műtárgya

A Harry Potter könyvsorozatban van egy visszatérő epizód, amelyben a főtárgy egy pulóver: amelynek nincs a többi varázstárgyhoz hasonló csodálatos ereje, Harry számára mégis fontos: érzelmileg. Neki készült, és ilyenből nagyon kevés van neki.
A hónap műtárgya

Egykor a karácsony megünneplésének elterjedt szokása volt a betlehemezés. Fiúk, nagyobb legények összeállva, csoportosan járták a városok, falvak téli utcáit, előadásukkal bebocsátást kérve a házakba, otthonokba. A hónap műtárgya decemberben egy, az 1930-as években készült különleges bábtáncoltató betlehem. Jól felismerhetők rajta a Felső-Tisza-vidéki bábos betlehemek jellemzői: frontálisan ábrázolt, három részre tagolt, nagy méretű, templom alakú építmény. E tárgy romos állapotban, azonosítatlanul hevert a múzeumi raktárban, míg ebben az évben végül sikerült restauráltatnunk.
Horvát nap

Szombaton 14 órától a Több mint szomszéd kiállításunkhoz kapcsolódva Horvát napra várjuk látogatóinkat. Tárlatvezetés a kiállításban, filmvetítés a sokac viseletekről, gyerekfoglalkozások, sokac, bunyevac és Mura-menti zene és táncház. Eközben a gyerekek és felnőttek busó álarcot készíthetnek, és nem marad el a burek sem.
A Muzbo év eleji nyitva tartása

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Néprajzi Múzeum Boltja 2014. január 2. és január 6. között zárva tart. Nyitás 2014. január 7-én 10:00 órakor. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes nyitva tartás szerint látogathatóak, múzeumi jegyeket a Néprajzi Múzeum alagsorában lévő pénztárnál lehet vásárolni.
Ónművesség, ónedények, hamisítványok

A szegények ezüstjének is hívott ónedény alapvetően német és városi eredetű Magyarországon. Virágkorát a 16-18. században élte, a parasztághoz csak bizonyos területeken és csak a 18. század legvégén ért el. A Néprajzi Múzeumban nagyszámú, és igen nívós ónedény kollekció gyűlt össze, amely ismeretlen a nagyközönség és a gyűjtők előtt. Vida Gabriella december 18-i előadása arra nyújt lehetőséget, hogy ezt a különleges gyűjteményt, az ónedények készítését és használatát minél szélesebb körben tegyük ismertté.
Király Zsiga díj

Csupor István néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum Kerámia Gyűjteményének muzeológus munkatársa, a népművészetért végzett tevékenysége elismeréséül elnyerte a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által odaítélt Király Zsiga díjat. Gratulálunk munkatársunknak!
Téli szünet

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Könyvtár és az Etnológiai Archívum Kutatószolgálata 2013.december 20. és 2014. január 6. között zárva tart! Nyitás 2014. január 7-én 10 órakor. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes, illetve ünnepi nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
Hétvégi tárlatvezetések

Május 18-tól az év végéig új tárlatvezetési sorozatot indítunk. Minden szombaton délelőtt 11 órakor munkatársaink szakmai vezetést tartanak az állandó kiállításban vagy egy időszaki kiállításban, illetve alkalmanként meglepetés programokat is kínálunk látogatóinknak. A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.
Hétvégi programajánló

Vasárnapig látogatható A ryijy élő hagyománya című, a finn csomózott szőnyeg történetének több mint háromszáz esztendős múltját bemutató kiállításunk, a Keszi Kovács László életét feldolgozó tárlatunk, valamint a Képek, cigányok, cigányképek című fotókiállításunk. Szombaton 11 órától Bodnár Kata tart tárlatvezetést A magyar nép hagyományos kultúrája állandó kiállításunkban.


EzJazz: karácsonyi koncert a Néprajzi Múzeumban

December 21-én, szombaton 17 órától karácsonyi koncertet ad a Néprajzi Múzeum aulájában az EzJazz kórus. A 2010 októberében alakult formáció főként jazzt, gospelt és spirituálékat énekel - a karácsonyi műsor gospelek, tradicionális angolszász ünnepi dalok, és jazz-örökzöldek vidám és szívmelengető forgatagából áll majd össze.
Karácsonyi vásár a Néprajzi Múzeum boltjában!

December 3-tól december 22-ig különleges kedvezménnyel kínáljuk a Muzboban saját kiadványainkat. A kiállítási- és tárgykatalógusokat, forráskiadványokat, tanulmányköte-teket, múzeumpedagógiai kiadványokat, valamint folyóiratokat (Néprajzi Értesítő, Tabula) 30% kedvezménnyel, CD-ket és DVD-ket 35% kedvezménnyel vásárolhatják meg a betérők. A múzeumi boltban kiállítás-látogatással egybekötve, de attól függetlenül is, hétfő kivételével naponta 10.00 - 12.30 és 13.00 - 18.00 óra között várjuk vásárlóinkat. További kedvezményként az akció időtartama alatt beérkező webboltos megrendelésekre 20% engedményt adunk.
Karácsonyi történet csíkosan

December 13-án, 14-én és 15-én, a Csíkszerda kórus karácsonyi koncertjén Heinrich Schütz Karácsonyi történet című oratóriuma csendül fel, sajátos stílusban: csíkosan. A 110 tagú kórus Tóth Árpád karnagy vezetésével magyarul énekel, a hangzást újfajta mozgás és vizuális tartalom kíséri. A koncerteket tárlatvezetés, vasárnap családi program kíséri. Regisztráció szükséges. Szeretettel várjuk a közönséget!
Észak-Afrika

Az észak-afrikai Maghreb és Mashrek az arabok és berberek világa, egyaránt otthont ad nomád és letelepedett népeknek. A Lásson, értsen sorozat december 11-i előadásában Földessy Edina az ő életmódjukat, díszítőművészetüket mutatja be, és az előadó saját terepkutatásain keresztül bepillantást enged egy berber esküvő jelképrendszerébe, sőt azon túl is.
A hónap műtárgya,

avagy mi volt előbb: a kürt vagy a tőr, a "fejezőkés", a fakés, a kettős harang, a puska?
Ezt az elefántcsontból készített, faragott motívumokkal díszített, végén hiányos kürtöt Kalmár Jenő (1873-1937) ajándékozta a Néprajzi Múzeumnak 1916-ban, egy 223 darabos gyűjtemény részeként. A Német Dél-Kameruni Társaság alkalmazottjaként kereskedelmi célú utazásai során bejárta a nyugat-afrikai országot, s eközben a bantu népek életét tanulmányozta, valamint tárgyakat is gyűjtött.
A hónap kortárs műtárgya

A Néprajzi Múzeum előtt elterülő Kossuth Lajos tér tavasz óta összefüggő és átláthatatlan építési terület. Utcai nézetből, látogatói szemmagasságból szinte elképzelhetetlen, hogy a térnek van egy másik oldala: ahol például a Néprajzi Múzeum is áll. Irodai felülnézetből viszont olyan az egész, mint egy nagy terepasztal: különös, robotszerűen mozgó gépekkel, láthatósági mellényes, sisakos LEGO emberekkel, akik cikáznak, ülnek, állnak, kalapálnak.
Kályhacsempék

A Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött mintegy 2300 kályhacsempe kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők Vida Gabriella muzeológus december 3-án (szerdán) 17.30-kor kezdődő előadásán megismerkedjenek a magyarországi kézművesség ezen ágával, ezen belül is a legszebb erdélyi cserépkályhák 17-19. századi anyagával.
Ezen a héten zárva tart a könyvesbolt

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a múzeumi bolt november 26. és december 1. között zárva tart. Nyitás december 2-án, kedden.
Afrikai mesterségek és technikák

Az afrikai népek sokrétű kézműves kultúrát hozták létre. A Néprajzi Múzeum Afrika-gyűjteménye gazdag tárháza a fémből, fából, bőrből, textilből, kerámiából vagy éppen tökből készült kézműves alkotásoknak. Földessy Edina november 27-i (szerdai) előadása ezúttal a jóslás, az őskultusz, a termékenységrítusok, az ikrek kultusza és a mágia területéhez kapcsolódó tárgyakkal és jelentésükkel ismerteti meg az érdeklődőket.
Adventi virágkötészeti kiállítás és vásár

A karácsonyi ünnepet megelőző adventi időszak nyitányaként ismét virágkölteményekbe öltözik a Néprajzi Múzeum. A három napos program november 22-én, pénteken 62 virágkötő tanuló és 27 vállalkozó versenymunkáinak bemutatásával és eredményhirdetésével kezdődik. Szombaton és vasárnap is folytatódik az adventi virágkötészeti kiállítás, mellette kézműves vásár, családi kézműves foglalkozás, tárlatvezetések, az adventről szóló előadás várja a közönséget. A programot vasárnap középkori és reneszánsz zenei koncert zárja.
Letölthető meghívó és programok
Díszítőmotívumok és/vagy szimbólumok

A kerámiakutatás kezdete óta sokakat érdekelt, hogy az egyes alkotásokon szereplő minták csupán díszítésre szolgálnak, vagy más mondanivalójuk is van. A korábbi századokban minden bizonnyal sokkal több jelentés kapcsolódhatott az egyes mintákhoz, és alapos elemzéssel ki lehet mutatni egy-egy motívum történetét, megjelenésétől a későbbi változásokon keresztül a ma ismert formáig. A nemrég Király Zsiga díjjal kitüntetett Csupor István főmuzeológus ilyen példákat mutat majd be november 20-i előadásán.
Katalógus 3D - katalógus online. Múzeumi katalógusok, tudományos felvetések

Mire és hogyan használhatunk ma egy katalógust? Milyen adatokat, információkat kell és nem kell tartalmaznia? Mi és mekkora szerepe lehet a vizualitásnak a katalógusok anyagának megjelenítésében? Az internet, web2 korában szükség van-e a hagyományos értelemben vett katalógusokra? Többek között ezekre a kérdéseket is válaszokat keresünk november 14-én, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson.
Matyó motyó

November 14-én éjszaka ismét az ELTE TÁTK Szakkollégium Éjszakáján kínálunk az érdeklődőknek alternatív néprajzi múzeumismereti programot. Katona Edit a hagyományos matyó és kalocsai népművészet megkülönböztetésével igyekszik rendet vágni a fejekben, lesz műtárgyrejtvény, surctörténet, ruhapróba és népviselet varroda. Akit érdekel, a NYITÁSI AKCIÓ este 6-kor kezdődik a Lágymányosi kampuszon, nézzen be hozzánk!
Afrikai művészet és kultuszok - előadás

A gyarmatosítást követen az erős rituális töltettel rendelkező, rendkívül formagazdag afrikai művészet nem egyszerűen csak az európai igények szerint alakult át, hanem egyúttal inspirálóan is hatott az európai művészetre. Olyan művészek merítettek ihletet belőle, mint Picasso és híres kortársai. Mindezek szerepet játszottak abban, hogy az afrikai művészet felkeltette a műkereskedők érdeklődését. Közöttük olyan magyar származású műkereskedőkét, mint Szegi László vagy Brummer József, akik jelentős elismertségre tettek szert a nyugati művészeti világban.
Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen

Folytatódik ismeretterjesztő előadás-sorozatunk! Idén ősszel hétről hétre muzeológusaink közreműködésével, műtárgyaink segítségével Afrika magyar felfedezőit és gyűjtőit, a kontinens művészetét, kézműves mesterségeit és szokásait, valamint kerámia- és ónedényeinket, a népi fazekasság díszítőmotívumait, szimbólumait, a kályhacsempék és az ónedények készítését és használatát mutatjuk be az érdeklődőknek.
Több mint szomszéd - megjelent a kiállítás vezetője

A 72 oldalas kiadvány egyszerre törekszik bemutatni a horvátok hagyományos anyagi és szellemi kincseit, valamint a magyar népi kultúrával közös pontokat. A kiállítás vezetőt archív fotók, festmények, metszetek és 58 kiváló minőségű tárgyfotó egészíti ki.
Teljessé vált a Boglár-gyűjtemény

Richard de Unger nagylelkű magántámogatásának köszönhetően a Néprajzi Múzeumba került Boglár Lajos gyűjteményének utolsó két különösen értékes darabja: egy másfél méteres, kék ara farktollakból készült kazsapó tollkorona és egy tollmozaikkal borított tapirape táncmaszk. A múzeumi gyűjtemény ezekkel lett teljes: ma összesen 920 olyan tárgyat őrzünk, amelyet a magyarországi amerikanisztika egyik legnagyobb alakja gyűjtött Amazóniában.
Hammer Ferenc tanulmányok

Megjelent a MaDok-füzetek 8. száma A tanulmánykötetben Hammer Ferenc szociológus négy tanulmánya olvasható a farmernadrágról, a táblásjátékokról, a kamionosokról és az éjszakai életről a szocialista Magyarországon.
A ryijy élő hagyománya

Megjelent a az északi országokra jellemző speciálisan csomózott szőnyeg, a ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás magyar és angol nyelvű katalógusa. A kötet a különleges tárgytípuson keresztül kíséri végig a finn történelem különböző stíluskorszakait, mutatja be a tárgy készítésének sajátos technikáját, tárja fel különleges esztétikai szépségeit.
A népi fazekasság kezdete a Hódoltság területén

A népi fazekasság 17-18. századi eredete már nem is annyira a néprajz, mint inkább a régészet világa. A magyarországi kora újkori régészet megszületésével lehetővé vált azoknak a gyökereknek a felkutatása, amelyek arra utalnak, hogy a népi fazekasság motívumkincsének forrásai a késő reneszánsz művészetben keresendők. Vida Gabriella november 6-i (szerdai) előadásán ezeknek a kutatásoknak az egykori hódoltság területéről és annak peremvidékeiről napvilágra került, immár összefüggő képet mutató eredményeit tárja az érdeklődők elé.
Erdélyen innen - Alföldön túl

November 7-én délután 4 órakor nyílik új kiállításunk, amely Györffy István 1911-ben a Fekeke-Körös völgyében gyűjtött, eddig önálló kiállításban még soha nem látott néprajzi anyagát mutatja be. A Magyarság néprajza lapjairól jól ismert archaikus viseletdarabok mellett kerámiák, bútorok, a völgy lakóit érzékenyen megörökítő fényképek és más meglepő kordokumentumok várják azokat, akik a folyóvölgy néprajzát most a maguk számára szeretnék felfedezni.
Meghívó
Ha lúd, legyen kövér! Márton-nap a Néprajzi Múzeumban

November 9-én német nemzetiségű vendégeinkkel elevenítjük fel a Szent Márton-nap hagyományait. Libát nem fogunk enni, csak libazsíros kenyeret, de lesz bábjáték, libajáték és az újborhoz kapcsolódó hagyományokról is mesélünk. A nap zárásaként lampionos felvonulást tartunk a Néprajzi Múzeum épülete körül. A lampionokat kézműves foglalkozáson készítjük el vendégeinkkel.
Nyugat-Afrika

A harmadik világban számos olyan magyar orvos dolgozott, akit elvarázsolt a bennszülött népek kultúrája. Fuszek Rudolf 1913-tól volt Libéria első orvosa, majd egészségügyi minisztere. Működése során jelentős libériai és kameruni tárgygyűjteményt halmozott fel, melyet a Néprajzi Múzeumnak ajándékozott. Földessy Edina október 30-i előadásán a danok, szenufók, dogonok és bambarák maszkjait, azokon keresztül pedig a titkos társaságok világát ismerhetjük meg.
Hétvégi programok a múzeumban

Utolsó esély! Vasárnap estig látható a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo, valamint kísérő kiállítása. Szintén vasárnap zár be Szamódy Zsolt Olaf: Fal és függöny mögött: Kína című fotókiállítása. Pénteken és szombaton este 8 óráig várjuk látogatóinkat.
Szombaton 11 órától Szojka Emese tart tárlatvezetést a Több, mint szomszéd - mozaikok a horvát népi kultúrából című kiállításban.
Tárlatvezetés a World Press Photo kiállításban

A kiállítás kurátora, Révész Tamás fotóművész, minimum 12 fős csoportok számára ingyenes tárlatvezetést tart a World Press Photo kiállításban. A tárlatvezetéseket kizárólag előzetes bejelentkezés után, időpont egyeztetéssel lehet igénybe venni. További információ és kapcsolat kiállítási oldalunkon található.
Múzeumpedagógiai Nívódíj

A Néprajzi Múzeum TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítási programja idén elnyerte a rangos elismerést. A tanulmányi kiállítás kurátora Frazon Zsófia muzeológus, a múzeumpedagógiai program kidolgozója Joó Emese múzeumpedagógus, akik a több korosztályt megszólító rendhagyó programot közösen vezették.
Emlék Sasvárról. Pieták síkban és térben

A Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódó kamarakiállítás a felvidéki zarándokhelyről, Sasvárról és környékéről származó népi Pieta-ábrázolásokat mutatja be. A múzeumi gyűjteményben található szobrok, képek, kerámiák, archív fotók, búcsústárgyak szemléltetik a híres Pieta kultuszának populáris vonatkozásait. A kiállítást szeptember 22-én 11.30-kor Serfőző Szabolcs művészettörténész nyitja meg, de már az ezt megelőző napon, 11 órakor megnyitó előtti tárlatvezetés várja az érdeklődőket!
Meghívó
A hónap műtárgya

Új sorozatunk a múzeum gazdag gyűjteményéből gondosan kiválasztott különleges tárgyakat vagy különféle muzeológiai szempontok szerint összeállított együtteseket mutat be. Egy vitrinnyi néprajzi anyagot, mely az intézmény sokféle arcát reprezentálja. Ázsiai reflexíj és magyar ónedény, vásári képmutatogató táblája, zsidó rituális lábbeli és román adórováspálca is szerepel majd a most induló válogatásban. Első alkalommal az előtérben két tárgy - a gyűjteményünkből származó juhászkampó és egy Mariazellben őrzött fogadalmi kép múzeumi találkozásának adunk helyet.
Több mint szomszéd

Horvátország 2013. évi európai uniós belépése alkalmából új időszaki kiállításon mutatjuk be néprajzi gyűjteményeink gazdag horvát anyagát. A kiállítással nem a mai Horvátország bemutatására vállalkozunk, hanem az 1872-1920 között gyűjtött tárgyakon keresztül szemléltetjük a horvát népművészet jellegzetességeit, és rámutatunk a népi kultúrát alakító, tagoló európai folyamatokra is.
A hónap kortárs műtárgya

A képen látható csizma halványzöld színéből, fehér talpából, szíves és csillagos díszítéséből nyugalom és időtlenség árad. A tárgy mögött mégis izgalomra okot adó történetek húzódnak: történetek, melyekben egyszerre van jelen Európa nyitottsága és elszigetelődése, határtalansága és korlátoltsága, etnikus sokszínűsége és háborúkkal terhelt 20. százada.

The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum