Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 4
Fal és függöny mögött: Kína

Szamódy Zsolt Olaf fényképeinek művészi értéke mellett néprajzi-antropológiai jelentősége is van: a képeken a kínai kultúra és életmód tradicionális formái mellett a kortárs jelenségek is feltárulnak, megörökítve a modern és a hagyományos egymás melletti létezését. A fotográfus 2008-2009-ben Kínában készített felvételei ma már a múzeumi gyűjteményt gazdagítják és a World Press Photo ideje alatt látogatóink is megtekinthetik a képeket.
World Press Photo

Szeptember 27-től október 27-ig, pénteken és szombaton este 8 óráig látogatható a nemzetközi sajtófotó pályázat utazó kiállítása, amely a Docler Holding támogatásával érkezett Budapestre. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 154 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.
Varázslatos tájak

A World Press Photo kísérő kiállítása ebben az évben Gavin Lyons ír származású, Ausztriában élő fotográfus fekete-fehér fotóit mutatja be. Ezek a képek arra figyelmeztetnek, hogy ha eljön az idő, minden elkerülhetetlenül elenyészik, az is, ami állandónak és megingathatatlannak tűnt.
Közép-Afrika

Afrika középső részének földrajzi és néprajzi feltárása számos világhírre szert tett utazó nevéhez fűződik. Közöttük találjuk Magyar Lászlót és Torday Emilt is. Ez utóbbi nem csupán tudományos munkásságával, hanem rendkívül értékes gyűjteményeivel is gazdagította a legnagyobb európai múzeumokat, de nem feledkezett meg hazájáról sem. 1910-ben több mint 450 kongói tárgyat ajándékozott a Néprajzi Múzeumnak. A Lásson értsen sorozatunk október 16-án elmaradt előadását október 24-én, csütörtökön, 17.30-tól hallgathatják meg.
Október 23.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a nemzeti ünnepen a múzeum által rendezett állandó és időszaki kiállítások ingyenesek. A World Press Photo és kísérő kiállítása azonban ezen a napon is - kedvezményes árú - belépőjeggyel látogatható.
Jahuay!

A Los Andinos együttes régi álma valósult meg azzal, hogy 2013. októberében vendégül láthatja Magyarországon Mario Godoy Aguirre és Carlos Freire Soria népzenekutatókat, akik számtalan alkalommal segítették a zenekart ecuadori gyűjtőútjaikon. Az október 15-i program első felében az ecuadori kutatók az andoki aratóénekeket és munkadalokat mutatják be. Ezt követően az előadók és a Los Andinos együttes tagjai közös népzenei koncertet adnak, és egy zenei utazásra invitálnak minket az ecuadori Andokban.
Az előadóteremben 70 fő fér el, ezért kérjük, időben érkezzenek meg.
Tanárok éjszakája

Október 11. péntek, este 6 óra: Mentés másként - a hagyományos kultúra tanítása a hon- és népismeret néprajzi múzeumi műhelyében. Négy órányi idő, három múzeumpedagógus, több műfaj, változatos eszközök és módszerek. A program ingyenes. Kérjük az érdeklődőket, hogy legkésőbb este 8 óráig érkezzenek meg. Minden pedagógust, szülőt sok szeretettel várunk!
Látó emberek

Október 8-án Csupor István muzeológus Kresz Mária munkásságáról szóló előadásával elkezdődik a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti, Néprajzi tagozatának öt alkalomból álló előadássorozata. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Vietnami porcelán - törékeny múltidézés

Szeptember 17-től mindössze három héten át tart nyitva a kiállítás, amely a távoli Vietnam nagy hagyományú kerámiaművességébe enged betekintést. A tárlaton három központ: Bat Trang, Chu Dau és Bau Truc termékei, valamint egy családi porcelánkészítő műhely: Minh Long remekei láthatóak. A bemutatott darabok mai mesterek korábbi minták alapján készült termékei, a kiállítás így szemlélteti a vietnami kerámia történelmi rétegeit.
Cserépedény az egyházak, céhek és céhes szervezetek életében

A paraszti háztartások mellett számos olyan testület létezett Magyarországon, amely cserépedényeket használt. A gazdagon díszített edények fontos szerepet kaptak a céhek életében is, sőt az eketársaságok, a hegyközségek, a falusi bíróságok is készítettek magunknak a testületet reprezentáló korsót. A Lásson, értsen sorozat október 9-i előadásán Csupor István ezeket a cserépedényeket mutatja be a résztvevőknek.
Vedd fel a fonalat!

A MOME TransferLab és a Néprajzi Múzeum közös kísérletében a hallgatók keresnek metszéspontokat a design és a népművészet között egy érzékösvény kiépítésével. A Design Hét Budapest programja, amelynek zárása a Szálelvarró buli október 6-án, vasárnap 10.00 - 18.00 között - mindenkinek, aki beleütné az orrát a gyapjúba!
"MESEBELI AFRIKA"

Október 2-án, szerdán kezdődik a Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen sorozatban Földessy Edina hatrészes ismeretterjesztő előadássorozata, melynek alaptémája Afrika és Magyarország kapcsolata, a magyarok részvétele a kontinens különböző területein lezajlott felfedező- és kutatóutakban, a nekik köszönhetően a Néprajzi Múzeumba kerülő afrikai gyűjtemények bemutatása. Ezt egészíti ki az adott terület történelmi, néprajzi áttekintése, és jellemző tárgyainak, kézművességének bemutatása.
Ingyenes hétvége

Szeptember 28-án és 29-én az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat keretében a Néprajzi Múzeum állandó és időszaki kiállításai díjmentesen látogathatók. Ezen a hétvégén a Design Hét Budapest keretében szervezett Vedd fel a fonalat! Érzékösvény a finn ryijy szőnyegek sűrűjében című programon is ingyenesen lehet részt venni. A World Press Photo kiállításra ezen a két napon látogatóink kedvezményes jegyet válthatnak.
Cserépedények a paraszti háztartásokban

A fazekasmunkák egykor minden paraszti háztartásban jelen voltak. Java részüket ma már nem is ismerjük. A Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen sorozatunk szeptember 25-i előadásán Csupor István nem csak felidézi e cserépedények legfontosabb típusait, a határi korsótól a miskakancsóig, hanem azt is bemutatja, hogy a rendkívül változatos formakincshez milyen gazdag motívumegyüttes társult, és ez a formakincs milyen funkciókkal párosult.
A Kulturális Örökség Napjai

Szeptember 21-én és 22-én a Néprajzi Múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók. Tárlatvezetésekkel, épületsé-tákkal, kiállításmegnyitóval várjuk látogatóinkat. Idén az örökség napok kiemelt témája a víz, ehhez és új horvát kiállításunkhoz kapcsolódik Irány az Adria! gyerekprogramunk. Kiállításainkra és programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A Ryijy varázsa

Szeptember 15-én, vasárnap 11 órai kezdettel tárlatvezetést és workshopot tartunk A ryijy élő hagyománya című finn szőnyeg kiállításban Tuomas Sopanen vezetésével, aki a program során szakértő gyűjtőként és fonalhurkolásban járatos alkotóként is bemutatkozik a közönség előtt. A tárlatvezetés és a workshop angol nyelvű, tolmácsolást biztosítunk.
Eltűnő remekművek

Az orosz faépítészet remekművei harmóniát, különleges formavilágot és évszázados építészeti hagyományokat őriznek. Az Orosz Kulturális Központtal közösen rendezett fotókiállítás a falusi faépítészet inspiráló hatását, a házak és templomok pusztulását és újjáéledését egyaránt a közönség elé tárja július 9. és szeptember 8. között.
Móra Ferenc díj

A Néprajzi Múzeum nyugalmazott kiállításrendező munkatársa, Nagy Istvánné neves szakmai kitüntetésben részesült. Kiemelkedő muzeológiai tevékenységéért Móra Ferenc díjat vehetett át augusztus 19-én Doncsev Andrástól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárától.
Új könyvtári szerzeményeink

Múzeumi könyvtárunk hónapról hónapra számos újdonsággal gyarapszik. A könyvajánlókat és a könyvtár új szerzeményeinek havonta frissülő jegyzékét itt követheti nyomon.
Néprajzi Értesítő

Megjelent a Néprajzi Értesítő 2012. évi száma, mely elsősorban a Néprajzi Múzeum és más múzeumok gyűjteményfejlesztési lehetőségeivel, kérdéseivel foglalkozik. Megtalálható benne a K. Kovács Péter tiszteletére rendezett emlékülés előadásainak anyaga is.
Tóth Margit hagyaték

A Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza közötti együttműködés eredményeként a Néprajzi Múzeumba került Tóth Margit népzenekutató hagyatéka. Tóth Margit az 50-es évek elejétől együtt dolgozott Lajtha Lászlóval az ún. Lajtha csoportban, majd Lajtha halála után 1963 és 1979 között a Néprajzi Múzeum Népzene Osztályát vezette. A hagyatékból a múzeum Hangtára történetének fontos láncszemei kerültek elő: lejegyzések, naplók, gyűjtési dokumentumok. A hagyaték feldolgozását követően Tóth Margit tudományos dokumentumai digitálisan is elérhetőek és kutathatóak lesznek a Néprajzi Múzeum honlapján.
A hónap kortárs műtárgya

A képen a Kikapcsolódás című makett alkalomhoz illő részlete látható. A makett 2006-ban, a műanyag című kiállításhoz készült. Lássuk hogyan és miért?
Nyitva a könyvtár és az archívum

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Néprajzi Múzeum Könyvtára és Etnológiai Archívumának a kutatószolgálata augusztus 21-től újra látogatható. Szeretettel várjuk az olvasni és kutatni vágyó közönséget!
A szünetben mi csütörtököt mondunk!

Júliusban és augusztusban minden csütörtökön szünidei foglalkozásra várjuk a hagyományos népi kultúra iránt érdeklődő gyerekeket és kísérőiket. Minden szünidei csütörtökön más-más korosztállyal mást és mást csinálunk, 5 és 14 éveseket egyaránt szívesen látunk! Részletek hétről hétre, honlapunk program oldalán.
Nagyító - Matyók a legkorábbi színes fényképeken

Az új online adatbázisunk segítségével tematikus válogatásokon is igyekszünk bemutatni a múzeum kincseit. A matyó hímzés nemrég került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, a múzeum pedig a legkorábbi színes néprajzi fotókból összeállított válogatással ünnepli az eseményt. Gönyey Sándor és Györffy István Mezőkövesden, Tardon és Szentistvánon ún. autokróm technikával készített, 1920-as évekbeli felvételeit a múzeum Fényképgyűjteménye őrzi.
Ünnepi nyitva tartás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum 2013. augusztus 19-én (hétfőn) zárva tart. Augusztus 20-án (kedden) egész nap ingyenesen tekinthetik meg kiállításainkat.
A Ryijy varázsa

Augusztus 15-én, csütörtökön 16 órai és augusztus 17-én, szombaton 10 órai kezdettel tárlatvezetést és workshopot tartunk A ryijy élő hagyománya című finn szőnyeg kiállításban Tuomas Sopanen vezetésével, aki a program során szakértő gyűjtőként és fonalhurkolásban járatos alkotóként is bemutatkozik a közönség előtt. A tárlatvezetés és a workshop angol nyelvű, tolmácsolást biztosítunk.
Szombaton zárva tart a múzeum

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum 2013. július 13-án (szombaton) technikai okok miatt egész nap zárva tart. Kérjük látogatóink megértését!
Magyar örökség - sokszínű néphagyomány

2013. június 26. és július 7. között zajlik Washington D.C-ben az a nagyszabású szabadtéri népművészeti és hagyományőrző fesztivál, amelynek támogatói között a Néprajzi Múzeum is szerepel. Múzeumi gyűjteményünk válogatott fényképei és archív filmjei a helyszínen és a fesztivál honlapján is megtekinthetőek.
finisszázs->tárlatvezetés-> felolvasószínház

Felolvasó színházzal búcsúzik június 9-én a TÁRGYAS_RAGOZÁS->szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállításunk. A színház előtt 17.00 órától last minute tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora és múzeumpedagógusa.
Letölthető meghívó
TÁRGYAS_RAGOZÁS - meghosszabbítva

A TÁRGYAS_RAGOZÁS→szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás meghosszabbított nyitva tartása: 2013. július 10. A kiállításra előre bejelentett csoportokat már nem fogadunk, de múzeumi belépővel látogatható. A kiállítás finisszázsa: 2013. július 9.
Duna menti németek fényképes történetei 2008

Május 24-én, 16.00 órakor nyílik és szeptember 8-ig látható a a berlini Európai Kultúrák Múzeuma Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa Koordinációs Irodájának vendégkiállítása Duna menti németek fényképes történetei 2008 címmel. Meghívó a megnyitóra (PDF)
Múzeumi 1x1

A Néprajzi Múzeum csatlakozott az 1x1 közterület örökbefogadó kampányához. A május elejéig tartó kampány során háziasítottunk egy darabkát a városi köztérből: a Múzeum örökbe fogadott egy négyzetet a főbejárat mellett, a bringatárolók vidékén.
Letölthető kiadványunk

Honlapunkról ingyen letölthető Gyarmati János és Varga András andoki régészeti ásatásainak eredményeit beutató The Chacaras of War. An Inka State Estate in The Cochabamba Valley, Bolivia című könyve.
Huon-öböli fej- és melldíszek

Bíró Lajos gyűjteményi anyagának megjelentetésével a Néprajzi Múzeum sok évtizedes adósságát törleszti. Egyik legrégebben létrejött gyűjteményének legértékesebb anyagából, Bíró Lajos 19. század végi óceániai gyűjtéséből, a gazdag ékszeranyagból a fej- és melldíszek csoportját kiemelve mutat be egy részt ez a katalógus, amelyet - reményeink szerint - továbbiak követnek majd.
"Én voltam a gyalogfilmes" - Kiállításmegnyitó

Találkozások éjszakája

Június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján mi már 16 órától várjuk a közönséget! A gyerekeket az Évkerék Társulat zenés játékával, a felnőtteket a Ryijy finn szőnyegkiállítás megnyitójával fogadjuk. Szólni fog a kantele, fellép Tara és Lana Vujanovic, a Vujicsics Együttes, a Stereo Partizan, hallgathatunk sváb fúvósokat, klezmert és djembét is. Jegyvásárlás június 14-től folyamatosan!
Harminc százalékos kedvezmény a múzeumi kiadványokra

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából a MUZBO 30%-os kedvezményt hirdet a múzeumi boltban és az interneten megvásárolt múzeumi kiadványokra.
Az akció június 6-10-ig tart.
A hónap kortárs műtárgya

Tárgy is meg nem is, múzeumi is, meg nem is. Így aztán jogos a kérdés: mi végre és mi ez?
Bringatároló és járdafestés. Utcatárgy és utcadekoráció. A Néprajzi Múzeum főbejárata mellett. A lépcsőtől jobbra. De nézzük a kontextust!
Szibéria magyar szemmel

A Néprajzi Múzeum február 27-től folytatja a tavaly ősszel "Lásson, értsen: a múzeumban és a helyszínen" címmel útjára bocsátott előadássorozatát, amelynek keretében ebben a félévben Kerezsi Ágnes a szibériai népek életét, szokásait mutatja be az Európa-gyűjtemény ritkán látható műtárgyain keresztül.
A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadásokon való részvételt csak előzetes regisztráció esetén tudjuk garantálni.
Diáknap a Néprajzi Múzeumban

A május 23-i múzeumi foglalkozásokon Európa legnépesebb etnikai kisebbségének, a cigányoknak a történetével, kultúrájával, társadalmi helyzetével foglalkozunk. A foglalkozásokon a hangsúlyt a párbeszédre helyezzük. A diákok elmondhatják személyes tapasztalataikat, véleményüket, élményeiket, a napot flamenco zenével zárjuk.
Várjuk a középiskolás és a 7-8. osztályos iskolai csoportok jelentkezését!
Búcsú a szigetektől - az észt kiállítás utolsó napja

Május 18-án, szombaton délután 15 órakor kezdődik a Saaremaa, Muhumaa és Hiiumaa kiállítás záró programja. A családi délutánon rendhagyó és szubjektív tárlatvezetést, biblioterápiás műhelyt és kézműves foglalkozásokat is kínálunk az észt kultúra iránt érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek.
Szimbiózis Napok 2013

A Szimbiózis Kulturális Antropológiai Fesztivált idén nyolcadik alkalommal rendezik meg május 10-11-én a Fogasházban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával. Az eseményen a Néprajzi Múzeum is jelen lesz. Pénteken 14.15-től a Múzeum és az ELTE Néprajzi Intézetének közös Átány kutatásáról hallhatnak beszámolót, majd 16 órától Jelentésteli tárgyak címmel a budapesti bevándorlók között végzett kutatásukat mutatják be a múzeumi kutatócsoport tagjai.
Könyvbemutató

A Napvilág Kiadó és a Néprajzi Múzeum szeretettel meghívja az érdeklődőket 2013. május 6-án (hétfőn) 15 órára a Kérdések és válaszok a cigányságról című kötet bemutatójára.
A kötet a Napvilág Kiadó Kérdések és válaszok sorozatának második darabja, Szuhay Péter és Fleck Gábor szerkesztésében jelenik meg.
A kötetet bemutatja: Csepeli György szociológus és Felcsuti Péter közgazdász.
Tolerancia nap

Hányféle identitás létezik? Az identitás személyes vagy közösségi ügy? Ki határoz meg minket: saját magunk vagy mások?
A Néprajzi Múzeum a Centropa Magyarország, a Haver és az Uccu Alapítványokkal közösen Tolerancia napot szervez 2013. május 3-án 10 - 18 óra között a Néprajzi Múzeumban. A rendezvényre a belépés ingyenes.
Meghívó
Szombaton zárva tart a múzeum

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum 2013. április 27-én (szombaton) technikai okok miatt egész nap zárva tart. Kérjük látogatóink megértését!
A hantik hagyományos életformája a 20. század végén

A Szibéria magyar szemmel című sorozatunk következő, szerdai előadásában a finnugor népek kereszténység előtti hitvilágát, szertartásait vizsgáló Kerezsi Ágnes keleti-hantiknál készített filmfelvételeiből láthatnak részleteket az érdeklődők, a kutató élménybeszámolójával, magyarázataival fűszerezve.
Szibéria meghódítása

Április 10-én (szerdán) a Szibéria magyar szemmel című előadássorozatunk következő része azt a folyamatot követi nyomon, ahogy Szibéria az Orosz Birodalom uralma alá került, aminek következtében az ott élő őshonos népek, közöttük a finnugor hantik és a manysik egyre beljebb húzódtak a tajgába arra kényszerülve, hogy gyökeresen átalakítsák életmódjukat. Hogyan történt mindez? A válaszokat megtudhatják az előadásból.
Magyar ünnepi és hétköznapi viseletek

Van az Ön ruhatárában a nagy ünnepek fényét emelő, közösségi megjelenéshez méltóképpen illő, netalántán külön templomi öltözék? Külön öltözék vasárnap délutánra, amikor sétálni megy, vagy barátait, rokonait látogatja meg? Vajon mindez mit jelent egy néprajzos számára? Katona Edit izgalmas előadása április 8-án fél 3-kor kezdődik a Vajda László teremben.
Roma Night

A péntek esti nagyszabású rendezvény a Néprajzi Múzeum új, spanyolországi romákat bemutató időszaki kiállításához kapcsolódik. 18.30-tól Jónás Judit Federico García Lorca verseket szaval zenei aláfestés mellett, majd ezt követi Lippai Andrea látványos flamenco showja, végül 19.30-kor a Rajkó zenekar koncertjén híres spanyol roma zeneszerzők művei is felcsendülnek. A belépés ingyenes! A rendezvény idején a Néprajzi Múzeum valamennyi kiállítása nyitva tart és ingyenesen látogatható.
Mire jó a múzeum?

2013. március 22-én Mire jó a múzeum? címmel szakmai továbbképzés indul a Néprajzi Múzeumban a KÁVA Kulturális Műhely közreműködésével. A középpontban a drámapedagógia múzeumi hasznosítása áll, a képzésekre elsősorban pedagógusok, múzeumpedagógusok jelentkezhetnek.
A képzés betelt, további jelentkezőket sajnos nem tudunk fogadni.

Százéves házak ünnepe - Budapest 100

Április 6-án a Néprajzi Múzeum és a Kúria közös, egynapos kamaratárlattal kapcsolódik a programsorozathoz, amelynek helyszíne a Kúria előcsarnoka. A tárlat látogatói április 6-án és 7-én 10 és 18 óra között ingyenesen tekinthetik meg az egykori Igazságügyi Palota, a mai Néprajzi Múzeum épületét a Kossuth téren.
A hónap kortárs műtárgya

Idén tavasszal március utolsó napja Húsvét vasárnap. Nagyon korai, pláne, hogy néhány napja még hófalba fúródva tölthettük az éjszakát, ha erre szottyant kedvünk. Most viszont már építhetjük a fészket Húsvétra. A nyúlnak meg a tojásoknak.
Első látásra egyértelmű a kapcsolat a Húsvét és a kindertojás között. Az összetartó formai elem: a tojás alakzat. A tojás alakú csokoládé. És itt véget is ér a kapcsolat. A kindertojás ugyanis nem szezonális termék: minden évszakban kapható. Bár Húsvét előtt megugrik a kereslet.
Új könyvtári szerzeményeink

Múzeumi könyvtárunk hónapról hónapra számos újdonsággal gyarapszik. A könyvajánlókat és a könyvtár új szerzeményeinek havonta frissülő jegyzékét itt követheti nyomon.
TÁRGYAS_RAGOZÁS múzeumi szemeszter

Kicsi és sűrű, mindössze 33 tárgy 7 képben. 2013 tavaszán a Néprajzi Múzeum a TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítás interaktív programjaival egyedülálló múzeumi szemesztert hirdet a felsőoktatásban és a közoktatásban tanuló diákok számára.
Újból kapható A nyereg című katalógusunk

Utánnyomott formában újból megjelent Gráfik Imre A nyereg című nagy sikerű katalógusa, amely a 2002-es eredeti kiadás után rövid idő alatt elfogyott. A kötet bemutatja az anyagi műveltség e kiemelkedő tárgyának kultúrtörténetét, felidézi a nyereg múltját, a nyeregkészítő mesterek munkáját, a különböző nyeregtípusokat, az egyszerű és díszített változatokat, valamint a parasztság és más társadalmi rétegek nyereghasználatát.
Beszélő lenkévék, daloló dűnék

Az észt kiállításokhoz kapcsolódóan két új múzeumpedagógiai foglalkozást kínálunk. A kisebbek egy észt népmesén keresztül fedezhetik fel a kötött kesztyűk és kétfejű kanalak titkát, a nagyobbak filmek segítségével tekinthetnek bele a hagyományos és modern észt hétköznapokba.
Ácsolt fatornyok - védelmező templomok

Megjelent az Ácsolt fatornyok - védelmező templomok című utazó kiállításunk katalógusa, amely 1880 és 1920 között készült akvarellek, tollrajzok, ceruzarajzok, külső és belső helyszíni felvételek segítségével mutatja be épített örökségünk egy-egy fontos helyszínét, református, katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox templomokat, haranglábakat a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyből.
Újra megnyílt a múzeumi bolt

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a múzeumi bolt február 1-től újra rendes nyitva tartás szerint fogadja a látogatókat. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a webboltunkban postai utánvétellel rendelt kiadványok esetébe, valamint a néprajz és kulturális antropológia szakos hallgatók számára 10%-os engedményt adunk saját kiadványainkból.
Nyilvánosságra hozza pályázatát az új főigazgató

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum február 1-én hivatalba lépett új főigazgatója múzeummal kapcsolatos terveiről nyilatkozott a Magyar Múzeumok online magazinban.
Megnyíltak észt kiállításaink

Megnyílt a Bán Aladár elfeledett észt gyűjteményét bemutató Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa, valamint A vízimadarak népe. Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című kiállításaink.
Programok a kiállításokban
új digitális katalógus

A múzeum új digitális katalógusa

A Festett famennyezetek, templomi faberendezések állami és egyházi fenntartású közgyűjteményekben című digitális katalógus a Néprajzi Múzeum első, kísérleti jellegű vállalkozása a hazai és a határainkon túli gyűjtemények közös műtárgykatalógusának közzétételére. A Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően húsz közgyűjteménybe került egykori templomberendezés műtárgyait tesszük közzé, köztük olyanokat is, amelyek első alkalommal mutatkoznak meg a nyilvánosság előtt.
Mindig van új a nap alatt!

2012. október 8-án indul és 2013. áprilisáig tart a Néprajzi szabadegyetem, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját.
Kakastaréj újratöltve

Idén a húsvétot megelőző "nagyhéten" újfajta húsvétváró, tavaszköszöntő foglalkozásokkal várjuk a diákokat és a felnőtt érdeklődőket egyaránt a Néprajzi Múzeumban. Felelevenítjük a régi falusi húsvétok hangulatát, megismerkedünk a húsvéti hagyományokkal, az ünnep egyházi és profán szokásaival, valamint bárkinek megtanítjuk a tojásírás hagyományos eljárásait - elméletben és gyakorlatban egyaránt!
Hétvégi nyitva tartás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum 2013. március 23-án (szombaton) délután 15 óráig tart nyitva, március 24-én (vasárnap) pedig technikai okok miatt egész nap zárva tart. Kérjük látogatóink megértését!
Kiállításmegnyitó

A Néprajzi Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum és a berlini Európai Kultúrák Múzeumának Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa Koordinációs Irodája tisztelettel meghívja Önt a Véménd 1916-1920. Egy falusi tanító fotográfiái című kiállítás megnyitójára 2013. március 21-én 17 órára.
Letölthető meghívó (JPG)
A szobor
Szimbolikus kordon és nemzetközi szolidaritás

Egészen különös hangulatú tárgy. Egy szobor. Emberábrázolás. Festett fa felület, díszes ruha. Ha nem tudunk róla semmit, csak nézzük, akkor is érezzük, hogy szeretnénk többet: megérteni és megfejteni. Ebben segít nekünk a múzeum és a gyűjtemény. És a múzeumban dolgozó muzeológus.
Amíg van múzeum, gyűjtemény és dolgoznak benne muzeológusok.
A hónap kortárs műtárgya

Ha táska, akkor öltözködés. Sikk és divat. Na, meg pakolás, cipelés és teherhordás. Klasszikus néprajzi témák. A múzeum, a kiállítás és az idő első pillanatban talán nem jut eszünkbe róla. Pedig juthatna. Pláne, hogy rá van írva. Nép, múzeum, időtlen idő. Ez olvasható rajta.
Március 15-én 12 órakor nyit a múzeum

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum 2013. március 15-én (pénteken) technikai okok miatt 12.00 órakor nyit ki. Kérjük látogatóink megértését!
A hónap kortárs műtárgya

Ez az első látásra meglehetősen furcsa tárgy egy szovjet utasszállító repülőgép ablaka. A repülő sorozatgyártása 1959-től indult meg, és 1978-ig tartott. Jogos a kérdés: mit keres egy ilyen ablak a Néprajzi Múzeum gyűjteményében?
Pénteken zárva tart a múzeum

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum március 8-án (pénteken) technikai okok miatt zárva tart. Kérjük megértésüket!
Tórum fiai

Március 9-én, szombaton, családi délutánra várjuk az észt kultúra iránt érdeklődő látogatókat, gyerekeket, felnőtteket és szépkorúakat egyaránt. Múzeumi óra, biblioterápiás műhely, tárlatvezetés, filmvetítés és kézműves foglalkozások segítségével tekinthetnek be az észtek és a más Szibériában élő rokon népek hagyományos kultúrájába és mai életébe.

Meghívó (JPG)The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum