Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Mindig van új a nap alatt!
Néprajzi szabadegyetem felnőtteknek: nyugdíjasoknak, egyetemistáknak, főiskolásoknak
2012. október 8. - 2013. április 8.

Az október 8-án induló ismeretterjesztő előadássorozat archív filmek, fotók és a kiállításokban nem látható, raktárakban szunnyadó műtárgyak bemutatásával izgalmas kalandra hívja az érdeklődőket. A rendhagyó múzeumi előadásokon a Néprajzi Múzeum muzeológus szakemberei az előadók, akik az ismeretátadáson túl lehetőséget nyújtanak a kötetlen beszélgetésre, a műtárgyak közeli ismerésére. A sorozatban az első négy előadás távoli kultúrákkal, majd három tavaszi előadás a magyar népi kultúrával foglalkozik.

A távoli kultúrákat bemutató előadások programja:

2012. október 8.
Aztékok és a spanyol hódítók
1978-ban a helyi elektromos művek munkatársai véletlenül rábukkantak a spanyolok által lerombolt azték Nagytemplom romjaira a mai Mexikóváros központjában. Noha az Azték Birodalmat 1521-ben meghódító spanyol konkvisztádorok részletes leírást hagytak hátra az aztékok legfontosabb vallási épületéről, évszázadokon át hiába keresték annak maradványait. A helyén felépült spanyol főváros teljesen elfedte a romokat. Az előadásból megtudhatjuk, hogy az európai hódítók hogyan viszonyultak a számukra idegen civilizációhoz, s melyek voltak annak legfőbb vonásai.
Előadó: Gyarmati János

2012. november 5.
Obi-ugorok között
Az előadó több alkalommal járt az obi-ugorok között. Jól ismeri szokásaikat, hiedelmeiket, életmódjukat, életkörülményeiket. Az előadásból többek között megtudjuk, hogyan zajlott a medveszertartás és mi volt a sámánok feladata. Videofelvétel, fotók, műtárgyak segítik a szibériai obi-ugorok világának megismerését.
Előadó: Kerezsi Ágnes

2012. december 3.
Afrikai maszkművészet
Az előadás az afrikai maszkművészettel kapcsolatos olyan alapvető és általános kérdésekre ad választ, hogy Afrika mely területein és miért alakult ki a maszkművészet. Ha maszkokra gondolunk, leginkább az arc előtt viselt álarcok jutnak eszünkbe, jóllehet Afrikában a maszkok viseletének módja ennél változatosabb. Mit vagy kit ábrázolnak tulajdonképpen a maszkok? Milyen funkciót töltenek be a különböző társadalmakban, egy-egy közösség életében? Kik viselhetik, és kik készíthetik? Milyen titkok lengik körül őket? A kérdéseket az előadás az általános ismereteken túl konkrét példákkal, sok képi és tárgyi anyag segítségével járja körül, kitekintésként pedig az afrikai maszkok európai felfedezésének fontos mozzanatait is felvillantja. Vajon miként használták föl a maszkokat európai művészek a műveikben? Az európai érdeklődésre milyen válaszok születtek az afrikai művészek részéről? Hogyan változtatták meg, avagy "hamisítják" a hagyományos maszkokat?
Előadó: Földessy Edina

2013. január 7.
Piaroa indiánok
A Föld legnagyobb összefüggő esőerdejében egészen a 20. század közepéig éltek olyan népcsoportok, amelyek életmódja az elmúlt évszázadok során nem sokat változott. A trópusi őserdő mélyén varázsló-főnökök vezette kis települések húzódtak meg, amelyek lakói kertjeikben élelemnövényeket termeltek, a környező erdőkben vadásztak. Tárgyaikat a természet adta alapanyagokból készítették, és alapos ismeretekkel rendelkeztek a gyógyító, mérgező vagy bódulatot okozó növényekről is. A Néprajzi Múzeum 2012. október 26-án bezárt Amazónia -utak az indiánokhoz című kiállításának műtárgyai közül néhányat közelről is megnézhetnek azok, akik meghallgatják az amazóniai indiánok életéről szóló előadást.
Előadó: Főzy Vilma

2013. február
Hétköznapok és ünnepek kerámiái a magyar paraszti háztartásban
Előadó. Csupor István

2013. március 4.
Mintakincs a magyar népművészetben. Rajz- és festménygyűjtemény bemutatása
Előadó: Tasnádi Zsuzsanna

2013. április 8.
Magyar ünnepi és hétköznapi viseletek
Előadó: Katona Edit

Az előadások 14.30 órakor kezdődnek a Néprajzi Múzeum Vajda László könyvtártermében.

Az előadásokkal kapcsolatos információ:
Koltay Erika
473-2439
30-668-6614
koltay@neprajz.hu

A program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.


The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum