Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 6


Vasárnapi programjaink

Ezen a hétvégén az Erdélyi templomok kiállításunkat búcsúztatjuk. Vasárnap délelőtt 11 órakor rendhagyó múzeumi rajzórán vehetnek részt látogatóink, ahol "kézközelbe" hozzuk a Néprajzi Múzeum gyűjteményének archív rajzait. 12 órától Tasnádi Zsuzsanna kurátor tart egy utolsó tárlatvezetést a kiállításban.
FARSANG ÁLARC NÉLKÜL
Rendhagyó tárlatvezetés vasárnap az állandó kiállításban

A magyar nép hagyományos kultúráját bemutató állandó kiállítást farsangi hangulatban nézzük végig e hét vasárnapján 12 órától. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakhoz számos szokás kapcsolódik. Ezek ismeretében más megvilágításba kerül a kiállításban látható kalotaszegi lakodalom tárgyi világa, az állatok őrzésére szolgáló zajkeltő eszközök vagy a különböző maszkok, jelmezek, álarcok.
Hétvégi programok

Hétvégi programjaink

Vasárnap, a Magyar Kultúra Napján, 11 órától KÓTA hangversennyel várjuk látogatóinkat, délután 14 órától pedig Lackner Mónika kurátor tart tárlatvezetést a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításban.Ezen a napon a múzeum ingyen látogatható.
Régi magyar mintakincs


Könyvbemutató

Január 18-án (szerdán) 16 órától az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.) kerül sor a Néprajzi Múzeum és a Cser Kiadó által közösen kiadott Régi magyar mintakincs című könyv vetítéssel egybekötött bemutatójára. Mindenkit szerettel várunk.
Meghívó (JPG)
Régi magyar mintakincs


Régi magyar mintakincs

A Néprajzi Múzeum Rajzgyűjteménye gazdag mintakincset őriz, amely több mint száz év gyűjtéseit öleli fel. A Múzeum és a Cser Kiadó gondozásában most megjelent album nemcsak a kutatóknak szolgálhat forrásként, hanem a művészet, iparművészet, kézművesség, kézimunka iránt érdeklődőknek is. Reméljük, hogy a gyűjteményünkben fellelhető motívumok sokfélesége esztétikai élvezetet és kreatív ötleteket is ad elfeledett mintakincsünk újabb felhasználásához.
tárlatvezetés

Tárlatvezetés a Kauri és nagyító kiállításban
Január 14. 15.00

A rovarkutató Bíró Lajos 1896 és 1902 között végzett természetrajzi és etnográfiai gyűjtést a mai Új-Guinea területén. A tárlatvezetés kiemeli az izgalmas gyűjtőút részleteit, bemutatja Bíró Lajos személyiségét, gyűjtési módszereit, a tárgyak bonyolult szimbolikáját. De a látogatók megtudhatják azt is, hogy mitől válik különösen érdekessé egy vadkanagyar melldísz?
Ádventi Album

Adventi Album
Folytassuk együtt a kiállítást!

Várjuk azokat az amatőr fotókat, a fotókhoz kapcsolódó adatokat és történeteket, amelyek 1960 után készültek, és az adventi időszak, valamint a karácsonyi ünnep személyes, családi vagy kisebb-nagyobb közösségi pillanatait örökítik meg! A fotókat és történetüket az adventialbum@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni. Ezzel párhuzamosan a múzeum munkatársai advent négy vasárnapján várják azokat, akik saját papírképeiket személyesen hozzák el a múzeumba, hogy digitalizáljuk és nagyításban kiállítsuk a múzeum előtti szabadtéri tablókon, valamint a honlapunkon.
Felhívás (PDF)
leltározás

Múzeumi bolt

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a múzeumi bolt január első két hetében leltározás miatt zárva tart. Nyitás január 17-én. Megértésüket köszönjük.
Ádventi kiállítás


"Mennyországban csengetének..."
Adventi fotókiállítás a Kossuth téren

Az Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum közös adventi fotókiállítást és kísérő rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig.
Ízelítő a kiállításból (youtube)
Békés, boldog karácsonytÜnnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy kiállításaink december 24. és 26. között, valamint január 1-én nem látogathatók, december 31-én pedig 10.00-14.00 óráig tartunk nyitva.
Egyéb napokon tárlataink rendes nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
Az Etnológiai Archívum és a Könyvtár 2011. december 22. és 2012. január 2. között tart zárva.
A szabadtéri kiállításhoz kapcsolódó Adventi Album felhívásra folyamatosan várjuk az amatőr adventi és karácsonyi fotókat.
Kedvezményes könyvvásár

Kedvezményes könyvvásár és webbolt

A Néprajzi Múzeum boltjában az adventi időszakban, 2011. december 23-ig egyes reprezentatív múzeumi katalógusok és gyermekeknek ajánlott múzeumi kiadványok kedvezményesen megvásárolhatók.A kedvezményes könyvek listája.
Felhívjuk látogatónk figyelmét, hogy a webbolt a december 17-ig (péntekig) megérkező megrendeléseket tudja ebben az évben teljesíteni.
nyitva tartás

Rövidített nyitva tartás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Néprajzi Múzeum technikai okokból 2011. december 20-án, kedden rövidített nyitva tartással 10.00 - 14.00 óráig látogatható.
karácsonyi vásár


Karácsony felé

December második hétvégéjén rendezzük meg hagyományos ünnepi ajándékvásárunkat és karácsonyi programjainkat. Miközben a kézműves mesterek és népművészek saját, egyedi portékáikat árulják, megismerkedhetünk az andalúz karácsony flamenco dallamaival, a magyar ünnepi énekekkel és az Apró Színház előadásával. Kézműves foglalkozásainkon többek között papírbetlehemet, betlehemi bábokat és karácsonyfadíszeket készítünk.
Letölthető meghívó (PDF)
Áthallások - Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata


Áthallások - Liszt és a zsidó kultúra kapcsolata
December 6. 19.00

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett hangversenyen a szerző férfikari zsoltárfeldolgozásai hangzanak el a méltán világhírű Szent Efrém Férfikar, valamint Fekete László főkántor, Varga Donát, Laborfalvi Soós Béla és Király Csaba előadásában.
Antik Enteriőr


Antik Enteriőr

Az Antik Enteriőr a műgyűjtők, műkereskedők legnagyobb találkozója hazánkban. Az 1994 óta évente megrendezett vásár december első napjaiban, csütörtöktől vasárnapig újra a galériás negyed szomszédságában található Néprajzi Múzeum falai közé költözik.A programra érkezők most kedvezményes jeggyel tekinthetik meg a múzeum kiállításait is.
Támop pályázat


MESÉVEL-JÁTÉKKAL A NÉPRAJZRÓL

A 2011. augusztus 1-én indult Mesével-játékkal a néprajzról című, európai uniós támogatású TÁMOP programsorozatukból ízelítőt kaphatnak a múzeumi youtube oldalunkon.
Szarvas Zsuzsa kitüntetése


Szarvas Zsuzsa kitüntetése

Tarja Halonen köztársasági elnök Dr. Szarvas Zsuzsát, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét a Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjével tüntette ki. A kitüntetést 2011. november 10-én 14 órakor adta át Jari Vilén nagykövet. GRATULÁLUNK!
Megújult a műtárgy adatbázis


Megújult a műtárgy adatbázisunk

A Néprajzi Múzeum gyűjteményeiben folyó digitalizálási munkák eredményeként olyan nagy méretűvé és összetetté váltak az adatbázisaink, hogy gyorsabb, korszerűbb adatbázis-kezelő rendszert kellett telepíteni. A nagyközönség elsőként a hónapról-hónapra új rekordokkal bővülő műtárgygyűjteményben kutatva ismerkedhet meg a Monari adatbázis-kezelő program szolgáltatásaival.


Ádvent


Advent idején
Ünnepi virágdíszek - kiállítás, verseny, bemutató és vásár

A Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete és a Néprajzi Múzeum november 25. és 27. között újra megrendezi hagyományos advent előtti kiállítását, bemutatóját és vásárát. A mesterek és tanítványok kompozíciói megmutatják az aktuális karácsonyi díszítési trendeket, látogatóink pedig beszerezhetik ünnepi lakásdíszeik alapanyagát és tanácsokat kaphatnak az elkészítésükhöz.
Letölthető meghívó
Szakkollégium Éjszakája


A Néprajzi Múzeum a Szakkollégium Éjszakáján

Vajon hogyan köthetők a jelenkori egyetemi diákléthez a tibeti, magyar és marokkói rítusok? Vannak-e olyan egyetemes modellek, amelyek a diákélet egyes mozzanataiban is föllelhetők? A Néprajzi Múzeum kulturális laboratóriumában ezekre a kérdésekre keresünk választ november 17-én este az ELTE TÁTK Szakkollégium Éjszakáján.
eSzőnyegvilág


Szőnyegvilág

A szombati családi napon játékok, igaz történetek, csodálatos mesék és tradicionális zenék segítségével ismerjük meg a szövött szőnyegek sajátos világát. Felfedezzük az anyag tulajdonságait, megfejtjük a színek és a motívumok üzenetét. Kézműves játszóház, tárlatvezetés, interaktív gyermekelőadás, erdélyi népzenei koncert és táncház teszi teljessé a családi múzeumi élményt.
Letölthető meghívó (PDF)
Kiállításmegnyitó

2011. november 7-én, hétfőn 17 órakor nyílik a Horvát szellemi kulturális örökség az UNESCO-listákon című kiállítás a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériumaés a budapesti Horvát Nagykövetség szervezésében. Megnyitó beszédet mond Jasen Mesić kulturális miniszter és Szőcs Géza államtitkár.
Letölthető meghívó (PDF)
K. Kovács Péter emlékülés

K. Kovács Péter emlékülés

2011. november 2-án 14.30 órától a Néprajz Múzeum emlékülést tart K. Kovács Péter tiszteletére, aki 1950 és 1972 között volt munkatársa, osztályvezetője az Ethnológiai Adattárnak.
Meghívó (PDF)
World Press Photo

UTOLSÓ HÉT - NE HAGYJA KI!

Már csak vasárnapig tart nyitva a tavalyi év legjobb nemzetközi sajtófotóit bemutató World Press Photo 2011 és a két kísérő kiállítása. Ezen a héten csütörtöktől vasárnapig e kiállításokat 20.00 óráig tekinthetik meg. A múzeum saját kiállításai ezeken a napokon is 18.00 órakor zárnak.
MaDok-napok 8.

A mozgás és az elmozdulás mint múzeumi pillanat
MaDok-napok 8.

Mozgás és kultúra - múzeumi megoldások. EtnoMobil 2.0 - utolsó üzem és útiemlék kiállítás. Otthon és itthon - dokumentumfilmes megoldások. Kerekasztal beszélgetés a filmekről. A program ingyenes, minden érdeklődőt szívesen látunk!
Letölthető programok (PDF)
WPP tárlatvezetés


Tárlatvezetések a World Press Photo 2011 kiállításban

Egyedülálló alkalom, ne hagyja ki! A kiállítás nyitva tartása alatt híres magyar fotóművészek, Korniss Péter, Bánkuti András és Révész Tamás, valamint a fotótörténész Szarka Klára mondja el véleményét a digitális korszak fényképezéséről és a World Press Photo pályázat nyertes képeiről.
Óceániai ékszerek


Óceániai színek és formák - a pályázat eredménye

2011. október 1-én, a Design Hét eseményeként látványos divatbemutató-performance keretében került sor az óceániai ékszer- és öltözékkészítési pályázatunk eredményhirdetésére. A pályázati felhívásra összesen 89 jeligével ellátott pályamű, ezen belül 61 ékszer és 28 öltözékterv érkezett be, 31 alkotó munkájának eredményeképpen.
etnomobil


Ismét útnak indul az EtnoMobil 2.0!

Az őszi múzeumi turné során, szeptember 2. és október 30. között, az egész országban vándorol a Néprajzi Múzeum és a MaDok-program lakókocsiban megrendezett interaktív kiállítása. Az EtnoMobil 2.0 egyedülálló múzeumi kezdeményezés, amely a mozgás és a kultúra kapcsolatát mobil formában, mai tárgyakkal és személyes történetekkel, a látogatók aktív bevonásával mutatja be.
Megnyílt a Xántus kávézó


Megnyílt a Xántus kávézó

Új kávézónk a múzeum előcsarnokából könnyen, belépőjegy nélkül is elérhető. Barátságos, világosbarna tér, kényelmes karosszékekkel, a falakon régi utazók egzotikus fényképeivel, délszaki növényekkel. A Xántusban forró és jeges italok, szendvicsek, saláták és sütemények széles választéka a hét minden napján, reggel 9-től délután 6-ig várja a látogatókat. Nemsokára külső terasza is lesz!
Megjelent a Tabula legújabb száma


Megjelent a Tabula

A Tabula legfrissebb számában elemzéseket olvashatunk a kolumbiai társadalmi erőszakról, az antropológiai munka hitelességéről, a pueblóindiánok kulturális túléléséről, a tárgykészítő tevékenység gendervetületéről, a provence-i regionális identitás kérdéseiről, Jean Rouch etnográfiai dokumentumfilmjeiről, valamint a felszabadulási kiállításokról és a "fogyasztói szocializmusról". Kapható múzeum könyvesboltjában, vagy rendelje meg webboltunkon keresztül.
Nők, szőnyegek, háziipar


Nők, szőnyegek, háziipar

Megnyílt a Néprajzi Múzeum több éves kutatáson alapuló, nagyszabású kiállítása. Szövött szőnyegek és archív fotók, néprajz és társadalomtörténet, paraszti házimunka és városi műhely, a 19. század vége és a jelenkor: egy széles és izgalmas téma sokféle szemszögből. A tárlat három női alkotó - Fülöp Hajnalka, Lackner Mónika (kurátorok) és Jerger Krisztina (látványtervező) munkája.
Így épült a kiállítás
Liget-est


A Duna csak folyt - zenés LIGET-EST a Néprajzi Múzeumban

A Liget folyóirat az Arco Kamarazenekar és a Liget szerzőinek, szerkesztőinek közreműködésével zenés irodalmi estet rendez a Duna. A németországi forrástól a romániai deltáig című kiállításhoz kapcsolódóan 2011. október 18-án, kedden 18.00 órai kezdettel.
Óceániai ékszerek

Óceániai színek és formák - eredményhirdetés és divatbemutató-performance

Az óceániai ékszer- és öltözékkészítési pályázatra benyújtott öltözéktervek az ékszerkollekciókkal kiegészítve 2011. október 1-én 16 órakor, látványos divatbemutató-performance során, a Modell Divatiskola növendékeinek közreműködésével kelnek életre a Néprajzi Múzeum második emeleti galériáján. Aki nem tud eljönni, az eseményt az interneten keresztül is megnézheti 15.50 perctől.
Óceániai ékszerek


Óceániai színek és formák - Szavazz a Facebookon!

A közönségdíj még várat magára. Szavazz Te is a múzeumi Facebook oldalon az óceániai ékszer- és öltözékkészítési pályázatra beküldött izgalmas tárgyakra! A szavazók között kisorsolunk 3X2 darab jegyet, mely érvényes a Design Hét (10.01.-10.09.) ideje alatt a Múzeum összes kiállítására, így a péntektől látható World Press Photo 2011, valamint a Kauri és nagyító című kiállításainkra is.
előadássorozat a Nők, szőnyegek, háziipar kiállításunkhoz


Előadássorozat a Nők, szőnyegek, háziipar kiállításunkhoz

A magyarországi és határon túli előadók olyan témákat mutatnak be, amelyek kapcsolódnak a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításunk tematikájához. A kiállításban látható tárgyak segítségével elénk tárják a magyar szőnyegszövés máig élő hagyományait és azok kultúrtörténeti hátterét.
Sebő Ferenc a baráti kör új elnöke

Sebő Ferenc a baráti kör új elnöke

2011. október 8-án a Néprajzi Múzeum Baráti Köre rendkívüli közgyűlést tartott, ahol az ismert énekest, zeneszerzőt és népzenekutatót, a hazai népzenei- és táncházmozgalom egyik elindítóját, Sebő Ferencet választotta meg új elnökévé. Gratulálunk és sikeres munkát kívánunk!
Óceániai ékszerek

Kauri és nagyító

Megnyílt új kamarakiállításunk, amely a Csendes-óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolja el a látogatót. A tárlat nem csak a híres természettudós, Bíró Lajos izgalmas utazását tárja elénk, hanem az által gyűjtött ékszerek segítségével elmeséli azt is, hogy e tárgyak hogyan fejezték ki az őslakosok társadalmi, gazdasági helyzetét, életkorát, személyes ízlését, sőt, még a helyi divatot is.
Meghívó
Erdélyi templomok

MEGNYÍLT
Erdélyi templomok

A Szakrális Művészetek Hete keretében nyílt meg új időszaki kiállításunk Erdélyi templomok. Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből címmel. A kiállítás református, katolikus, unitárius, görög katolikus és ortodox templomokat, haranglábakat mutat be a sokvallású és soknemzetiségű Erdélyből.
Amazónia kiállítás

ÚJ KIÁLLÍTÁSUNK
Amazónia - utak az indiánokhoz

Amazónia a Föld legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdeje, amely gyakran szerepel a híradásokban, újságok címlapján. Hol páratlan természeti gazdagsága, hol ennek pusztulása, máskor meg rejtőzködve élő, "vad" lakói keltenek érdeklődést. Kiállításunkban az őserdei indiánok hagyományos életmódját, az őket körülvevő természeti környezetet és az utóbbi évtizedek társadalmi változásait ismerhetik meg.
Képek a kiállításból
Múzeumok Éjszakája


Önkéntesek jelentkezését várjuk

Érdeklődik a néprajz és a múzeumi munka iránt? Szereti a változatosságot? Van szabadideje? Jók a kommunikációs készségei? Beszél idegen nyelveken? Szeret kézműveskedni? Tegye próbára tudását és képességeit, jelentkezzen önkéntesnek a Néprajzi Múzeumba!
Jelentkezési lap
Új kiállításaink


Új kiállításaink

2011 első félévében a Néprajzi Múzeum is helyet adott Az Európai Unió Tanácsa soros elnöksége rendezvényeinek. A hat hónap alatt 24 alkalommal voltunk zárva az események miatt. Köszönjük kedves látogatóink türelmét és megértését. A rendezvénysorozat miatt ez évi kiállításaink többségét az év nyarán, második felében nyitjuk meg.
Tovább...
15_zsoltar

Tizenöt zsoltár

Szeptember 22-én 19 órától a Zsoltárok Könyvének tizenöt zsoltárát hallgathatják meg mai feldolgozásban Sebestyén Márta és a Gryllus testvérek előadásában, Sumonyi Zoltán versei alapján, Gryllus Dániel dallamaival.A koncert a Szakrális Művészetek Hete programsorozatának része.
A belépés ingyenes.
de Unger pályázat


Pályázati felhívás
de Unger kurátori állásra az Óceánia-gyűjteményben

A Néprajzi Múzeum pályázatot hirdet kurátori munkakör betöltésére az Óceánia-gyűjteményben. A kurátor feladata - agyűjteménykezelő muzeológus irányítása mellett - ennek a kiemelkedő értékű gyűjteményneka gondozása, rendszerezése, a revízióban való részvétel.
Pályázati felhívás (PDF)
Bokréta és biciglilánc


Bokréta és biciklilánc

Befejeződött a Bokréta és biciklilánc filmfesztivál a Művészetek Völgyében. A programban 82 versenyfilmet, 49 versenyen kívüli filmet és 46 Dialëktus filmet nézhetett meg a közönség. A díjátadón hat kategóriadíjat és hét elismerést ítélt oda az öttagú szakmai zsűri. A díjnyertes filmek listája (PDF).
EtnoMobil 2.0


EtnoMobil 2.0

Az EtnoMobil 2.0 című alternatív múzeumi kiállítási kezdeményezés több szempontból is izgalmas. Múzeumok csinálják, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amiben élünk. Széles intézményi keret, szerteágazó téma (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut, egy erre a célra átalakított lakókocsiban, ami július 20. és október 15. között rója az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével.
Pályázat Pályázat óceániai ékszerek és öltözékek tervezésére


Óceániai színek és formák - magyar szemmel
Ékszer- és öltözékkészítési pályázat

A 2011. szeptember végén megnyíló KAURI ÉS NAGYÍTÓ. BÍRÓ LAJOS ÓCEÁNIAI ÉKSZEREI című kiállításhoz pályázatot hirdetünk ékszertervezésre és -készítésre, valamint öltözékek tervezésére iparművészek, kézművesek, restaurátorok, illetve szakközépiskolák és szakiskolák diákjai részére.
Kiállítás búcsúztató


Kiállítás búcsúztató

Vasárnap látható utoljára a Liszt Ferenc és a "czigány zene" című kiállítás. Szombaton 15 órakor Pálóczy Krisztina népzenekutató, a kiállítás egyik rendezője tart utoljára tárlatvezetést. A vezetés után Bura Sándor virtuóz zenekara játszik kávéházi muzsikát - többek között a tárlaton szereplő műveket és azok feldolgozásait.
A Néprajzi Múzeum a Művészetek völgyében


Kerékkötők
A Néprajzi Múzeum a Művészetek Völgyében

Idén a Néprajzi Múzeum programjai önmaguk körül forognak. Lesz örökmozgás az álló malomkerék körül a kapolcsi Falumalomban és a Molnárházban. Kiállítást rendezünk az Egerpatak völgyének még működő malomszerkezeteiről (de a nem működőkről is szót ejtünk). Ismét belakjuk a Kastélyt a pincétől a padlásig. Fent papírképek az analóg világ tükröződéseként, lent képek és filmek digitális keretben, tárgyak tapintható közelségben. A téma: minden, ami malom.
Részletes program (PDF)
Bokréta és biciglilánc


Bokréta és biciklilánc - Magyar néprajzi filmfesztivál

A fesztivál célja, hogy felfedezze a mozgó-néprajz, a néprajzi film legjobb magyar alkotásait, és tágítsa képünket a filmről és a néprajzról egyaránt. A fesztivál üdítő, inspiráló, sőt, szórakoztató esemény. Nem kirakat, nem (csak) a filmes elit felvonulása, hanem tartalmas műhely is, melyben a gondolatok és a filmek formálódnak.
Helyszín: Vigántpetend. Időpont: július 22-31.
A Művészetek Völgye Fesztivál hivatalos és kiemelt programja.
Törpék a Gödörben


Törpék a Gödörben

Ha már a hangyák szövetkezetet tudtak alapítani és jól működő termelő társulást hoztak egykor létre, úgy gondoltuk, itt az ideje a törpék egyesülésének is. A Múzeumok Éjszakája mindenkié! Ismerjék meg Budapest kismúzeumait június 17-től június 26-ig a Gödör Terasz Galériában.
Az egyes múzeumok bemutatása a Magyar Múzeumok Online-on
Múzeumok Éjszakája


AZ ÉJSZAKA SZÖVETE
Múzeumok Éjszakája a Néprajziban

A Múzeumok Éjszakáján új kiállítással és gazdag programmal várjuk látogatóinkat. 18 órakor a Cinka Panna Cigány Színház gyerekeknek szóló történetével indul a műsor, és még hajnali kettőkor is szól majd a fergeteges kávéházi cigányzene. Egész este szövés és fonaljátékok, koncertek, tárlatvezetések! A Sebő együttes Rongyszőnyegén Weöres Sándor misztikus, távoli világába utazunk. Az est fénypontja a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band koncertje. Enni-innivalóról az Osváth Kereskedőház gondoskodik.

Gebauer Hanga fotói

Munkatársunk, Gebauer Hanga fotói is szerepelnek az Együtt-lét. Hagyományos kultúrák együttélése a Kárpát-Medencében című fotókiállítás képei között a Kossuth téren. Gratulálunk! Ízelítő Hanga erdélyi és mohácsi képeiből.

Az eltűnt mindennapok nyomában

Granasztói Péter Tabula könyvek sorozatban megjelent kötete egy több mint tizenöt éve megkezdett kutatás eredményeit ismerteti. Egy alföldi mezőváros, Kiskunhalas hagyatéki leltárai jelentették a kutatás alapforrását, amelyekben kivételesen és egyedülálló módon maradtak fenn a korszak anyagi kultúrájának és mindennapi életének nyomai.
A Néprajzi Múzeum kiállítása Valenciában

A Néprajzi Múzeum kiállítása Valenciában

2011. június 26-ig látható a Valenciai Etnológiai Múzeumban a Képek, cigányok, cigányképek. Az egzotikus vadembertől az állampolgárig című tárlatunk. A több mint 160 fényképet bemutató kiállítás a 19. század utolsó évtizedeitől napjainkig követi nyomon a többségi társadalom cigányábrázolásait, a néprajzi, szociológiai, antropológiai megközelítésmód és a riportfotó sajátosságait, valamint bemutatja a cigányok ezzel jórészt ellentétes önképét is.
Néprajzi Értesítő 2010

Megérkezett a nyomdából a Néprajzi Értesítő legfrissebb száma, izgalmas írásokkal a művészettörténet és a néprajz határvidékéről! Központi témái: viselet, ruhatár, tárgyalkotás, népélet, cifraszűr - a 19. század viseletében és a Néprajzi Múzeum gyűjteményében, életképek, a népművészet felfedezése, úrihímzések.
Korábbi híreink1 2 4
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum