Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Európai Uniós projektjeink

PALOTÁBÓL LÁTOGATÓBARÁT MÚZEUM


A Néprajzi Múzeum szolgáltatáskínálatának minőségi megújulása a kulturális intézmény látogatóbarát fejlesztése érdekében 2008-2010

A hazai kulturális intézmények modernizációs törekvése, a korszerű, látogatóbarát múzeum megvalósítása ismét jelentős mérföldkőhöz érkezett.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Programjának keretében uniós támogatással valósulhatott meg a Néprajzi Múzeum "Palotából látogatóbarát múzeum - A Néprajzi Múzeum szolgáltatáskínálatának minőségi megújulása a kulturális intézmény látogatóbarát fejlesztése érdekében" című projektje. A Néprajzi Múzeum a Regionális Operatív Programok Pályázaton 253 805 886 Ft támogatást nyert. Az Európai Unió segítségével 2009 őszétől kezdődő építés az intézmény szolgáltatásainak megújulását, látogatóterek korszerűsítését, új terek kialakítását, az épület eredeti térszerkezeti elemeinek visszaállítását, látogatói információs rendszer bővítését foglalta magában.

A Néprajzi Múzeum 1973-ban költözött az egykori Igazságügyi Palota keleti szárnyába, a Nemzeti Galériától örökölt múzeumi térbe. Az uniós pályázat előtti utolsó átalakításokat a Nemzeti Galéria hajtotta végre az épületen, akkor sok helyen belenyúltak az eredeti épületszerkezetbe, igyekeztek megfelelő kiállítótereket és munkaszobákat létrehozni. Az elmúlt negyven évben a korszerű múzeumi szolgáltatások hiánya egyre feltűnőbbé, kényelmetlenebbé vált, a látogatók fogadását szolgáló terek látványa is elavult. Ugyanakkor megfogalmazódott az igény, hogy az épület nagyszabású elő- és "folyosócsarnokát" szabadítsuk meg a múzeumi kiszolgáló-funkcióktól, és ismét eredeti szépségében mutathassuk meg.

Korábban raktárként használt, a látogatók elől elzárt területek birtokbavételével új, az előcsarnokból jól megközelíthető helyre került a megnövekedett alapterületű múzeumi bolt és kávézó. Itt kapott helyet a pénztár, a ruhatár és a mosdók is. Vízer Balázs tervei alapján egyszerű, funkcionális megfogalmazású terek jöttek létre, melyekben csak egy-egy finom, apró részlet utal a nagyszabású, reprezentatív műemlék hatására.

Az építkezés egyik legnagyobb nyertese a múzeumpedagógiai műhely, melynek napfényes, modern bútorokkal berendezett foglalkoztató-terme a gyerekek számára is vonzó múzeumi környezetet kínál. A Kommunikációs Főosztály irodájának elhelyezése az egykori műtárgyraktár helyén, illetve a raktár anyagának optimális helyre való költöztetése újabb lépést jelentett a különféle múzeumi funkciók racionális elkülönítése felé.

A múzeumban folyó munkáról, a gyűjteményekről és az aktualitásokról egyaránt tájékoztatást nyújtanak az épület csomópontjain újonnan elhelyezett képernyők: kilenc nagyméretű kivetítő, három információs terminál, egy számítógépes munkaállomás. Előzőkön a múzeum anyagáról, aktuális programjairól, hátteréről adunk előre megszerkesztett tartalmakat, valamint a múzeum aktuális kiállításairól, programjairól, rendezvényeiről, foglalkozásairól kapnak kétnyelvű (magyar és angol) információkat a látogatók, segítséget a térbeli és időbeli tájékozódásban.
Az egyik lépcsőházban kialakított hangfolyosón hallható a múzeum hangarchívumából válogatott anyag, mely a múzeum témájának megfelelő hangeffektusokból, hangdokumentumokból, zenei felvételekből áll.
Az első elemeleten, a korábbi múzeumi bolt helyén hoztuk létre a digitális filmarchívumot. A látogató itt megtekintheti a múzeum jelenleg elérhető 268 filmfelvételét. Az egységes, interaktív felületen a filmek mellett angol és magyar nyelven is elérhetővé tettük a filmkatalógus szöveges adatait.
Az eligazodást egységes, a múzeum grafikai arculatához illeszkedő irányítótáblák segítik. A látogatók kényelmét szolgálja a korlátlan internet-hozzáférés is.Látássérült látogatóink könnyebb információszerzését, tájékozódását a pályázat keretében megújult akadálymentesített honlap (www.neprajz.hu) segíti.

A hírek oldalon a vakok és gyengénlátók által leginkább használt Jaws böngésző számára helyettesítő szöveget helyeztünk el a képi információkról, valamint a billentyűzettel való navigálást, a menüpontok elérését tettük egyszerűbbé és gyorsabbá az oldalakon. Újonnan bevezetett hangos-térképünk segítségével látássérült látogatóink akár előre is tudnak tájékozódni a múzeum tereinek megközelíthetőségéről. Az mp3 formátumú hangfelvételt bárki otthon áttöltheti magának saját hordozható lejátszójára vagy a Néprajzi Múzeum jegypénztárában speciális mp3 lejátszót biztosítunk vak és gyengénlátó látogatóinknak. A hallássérült látogatókra is gondoltunk: az ő tájékozódásukat indukciós hurok segíti. Az épület valamennyi része akadálymentesen megközelíthető, kerekes székkel bejárható.

Kisebb időszaki tárlatok bemutatására új kiállítótér kialakítására is lehetőség nyílt. Elsőként az épület funkcióváltásainak történetét bemutató összeállítás kerül a falakra, Átváltozások. Palotából múzeum címmel. A Néprajzi Múzeum archív felvételeit és a több közgyűjteményből kölcsönzött fotókat és dokumentumokat a rendezők elsősorban a térhasználat szempontjai szerint válogatták.

A pályázat részletei

Varázslat a Néprajzi Múzeumban. Palotából látogatóbarát múzeum
Magyar Múzeumok, 2010. 10. 05.

Felavatták az átfogó fejlesztésen átesett Néprajzi Múzeumot
Kultúra.hu, 2010. 09. 30.
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum