Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv


Korábbi híreink 5

Észt kiállítások megnyitója

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2013. január 25-én (péntek) 17 órakor, a Bán Aladár elfeledett észt gyűjteményét bemutatóSaaremaa, Hiiumaa, Muhumaa,valamintA vízimadarak népe. Lennart Meri filmes vándorútjai 1969-1988 című kiállítások megnyitóján.
Meghívó (PDF)
Programok a kiállításokban (PDF)
Hogyan kerül a szőnyeg az asztalra?

A kézi szövött, kilimtechnikával készült gyapjúszőnyegek gyakran három-négy nemzedéken át öröklődtek családon belül, miközben az élet fontos alkalmain kiemelt szerepet kaptak. Az őszi-téli tárlatvezetési sorozatban többek között fény derül a szőnyegek megváltozott hétköznapi és reprezentációs szerepére is.
A Magyar Kultúra Napja

2013. január 20-án, vasárnap délelőtt 10 órától a "Szőnyegvég" - Egy kiállítás utolsó napja című különleges programunkon kórushangversennyel, tárlatvezetéssel, gyerek és felnőtt múzeumi órával és kézműves műhelyekkel várjuk a közönséget.
A KÓTA ünnepi kórushangversenye a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013. január 20-án, vasárnap délelőtt 11 órától kerül sor a KÓTA ünnepi kórushangversenyére a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Részletes program (PDF)
Hétvégi programjaink

Január 5-én, szombaton, 11.00 órától az Őszi-téli tárlatvezetési sorozat keretében a kiállítás rendezője mutatja be az érdeklődőknek a Nők, szőnyegek, háziipar című, hamarosan bezáró tárlatot.
Piaroa indiánok

Január 7-én, hétfőn, 14.30-tól Főzy Vilma, az Amerika-gyűjtemény kurátora tart előadást az amazóniai indiánok életéről a Mindig van új a nap alatt! sorozat keretében.
Ünnepi nyitva tartás

Ünnepi nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy kiállításaink december 24. és 26. között, valamint december 31-én és január 1-én nem látogathatók.
Egyéb napokon tárlataink rendes nyitva tartás szerint tekinthetők meg.
Az Etnológiai Archívum és a Könyvtár 2012. december 21-én zár be. A Könyvtár 2013. január 2-től, az Archívum pedig január 8-tól látogatható újra.

Boldog karácsonyt

Részletek a képről
Katonalevelek

Megjelent a Fontes Musei Ethnographiae sorozata legújabb kötete, amely 350 angol és 36 magyarnyelvű levél közzétételével nyújt ritka betekintést a 20. század elején kivándorolt magyarok második generációjának világába. A könyvbemutató december 18-án 15 órakor kezdődik a Néprajzi Múzeum Vajda László termében.
Rajzolt üdvözlet

A "Rajzolt üdvözlet. Az én karácsonyi képeslapom" címmel meghirdetett országos rajzverseny díjkiosztó ünnepségéről, a rajzokból rendezett adventi kiállításról és a díjazottak munkáiról itt tájékozódhat.
Karácsonyi vásár kedvezményekkel a múzeumi boltban

November 23-tól december 23-ig 30-35%-os kedvezménnyel kínáljuk saját kiadványainkat. Kiállítási és tárgykatalógusok, tanulmánykötetek, CD-k, DVD-k, kézműves és iparművészeti termékek, gyermekjátékok, népi hangszerek, mézeskalácsok, házi készítésű lekvárok és egyéb ajándékok színes választéka várja a betérőket.
A decemberben beérkező webboltos megrendelésekre 20%-os kedvezményt adunk.
"Adventi Hangok Kertje"
Családi karácsonyváró délután

Mi jelentett régen és mit jelent ma a Karácsony az életünkben? Miért pont akkor és úgy ünnepelték? Volt-e régen karácsonyfa, mit kaptak a gyerekek ajándékba, egyáltalán kaptak-e ajándékot? Mi került régen az ünnepi asztalra? Mit őrzünk ma is ezekből a régi szokásokból? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk december 15-én, a Néprajzi Múzeum családi karácsonyváró délutánján.
Itt a vége! - az előadás ismétlése

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az Itt a vége! Vagy mégsem? előadássorozatunk október 10-i, 24-i, november 7-i és november 21-i előadásra a regisztrációt helyhiány miatt lezártuk. A szóban forgó előadásokat október 17-én, 31-én, november 14-én és november 28-án megismételjük. Kérjük az érdeklődőket, hogy a meghirdetett pótelőadásokra mielőbb regisztráljanak a gyarmati@neprajz.hu címre.
Hétvégi programjaink

Szombaton 11.00 órától az Őszi-téli tárlatvezetési sorozat keretében a kiállítás rendezője mutatja be az érdeklődőknek a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítást.
Advent idején
Ünnepi virágdíszek - kiállítás, verseny, bemutató és ArtEtno vásár

A Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete és a Néprajzi Múzeum péntektől vasárnapig (november 23-25.) ismét megrendezi hagyományos advent előtti virágkötészeti programját. A virágkötő mesterek és tanítványok kompozíciói bemutatják az aktuális karácsonyi díszítési trendet. Az adventi ArtEtno vásár bemutatókkal, ünnepi ötletekkel, kellékekkel és késztermékekkel várja a látogatókat.
Használd a múzeumot!

Október 5-én a fotógyűjtemény felfedezésével indul az új programsorozat, amelynek keretében a múzeum munkatársai gyakorlati segítséget nyújtanak az érdeklődőknek a múzeumi gyűjtemények saját célú felhasználásához és az egyéni kutatáshoz.
Lengyel nyelvű tárlatvezetés a Néprajzi Múzeumban/Zwiedzanie w języku polskim w Muzeum Etnograficznym!

Különleges tárlatvezetéssel várunk minden lengyel nemzetiségű és lengyel nyelvet kedvelő látogatót a Néprajzi Múzeumba. 2012. október 26. és november 21. között A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban lengyel nyelven ismerkedhetnek a magyar hagyományos életmóddal, népszokásokkal és népművészettel.
Családi Márton-nap lúdtollal, poznani kiflivel, magyar és lengyel zenészekkel

November 11-én, a múzeum családi Márton napján egymás mellett elevenítjük fel a lengyel és magyar hagyományokat, a közös kulturális kapcsolatokat. Sok libával, mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamara kiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel járjuk körül a jeles napot.
Letölthető program magyarul és lengyelül (PDF).

Vasárnapig látható a World Press Photo kiállítás

Utolsó hetéhez érkezett a World Press Photo 2012 kiállítás. A vasárnapig nyitva tartó tárlat szombaton hosszított nyitva tartásban, este 20 óráig tekinthető meg. Október 28-án, vasárnap, déli 12 órakor a kiállítás rendezője, Révész Tamás tart tárlatvezetést a kiállításban.

Könyvbemutató

Megjelent legújabb kiadványunk, a Nők, szőnyegek, háziipar című nagykatalógus. Október 26-án 13 órakor Flórián Mária, Szabó Magdolna és Sedlmayr Krisztina saját kutatási területéhez kapcsolódva mutatja be az érdeklődőknek a kötetet.
Belépőjegyek október 23-án

Október 23-án, a nemzeti ünnepen, állampolgárságra való tekintett nélkül a múzeum állandó és időszaki kiállításai díjmentesen látogathatók, a World Press Photo kiállítás azonban ezen a napon is belépőjegyhez kötött.
World Press Photo 2012

Szeptember 28-tól látható a múzeumban a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét bemutató World Press Photo 2012 kiállítás. Az idei versenyre 124 országból 5247 fotóriporter pályázott. A beküldött 101 254 fotó értékelésével a 19 tagú nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban, végül 24 nemzet 57 fotográfusát díjazták.
Nők, szőnyegek, háziipar - megjelent a katalógus

A katalógus azt a teljes - illetve annál bővebb - tárgyi és fényképanyagot tartalmazza, amelyet a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás mutat be: a női kelengye fontos részét jelentő 19. századi kézi szövött gyapjúszőnyegeket és korabeli fényképeket, valamint tanulmányokat, amelyekben a legújabb kutatások eredményei alapján a háziipari szőnyegszövés társadalmi-gazdasági története bontakozik ki a 19. századi kezdetektől napjainkig.
MaDok-filmek 6-9.

Corvin variációk, Játék a tér, A Klub, "Szalad a házunk"; Trencsényi Klára, Pelsőczy Petra, Kresalek Dávid, Tari János filmje már kapható a webboltban.
A Néprajzi útja a múzeumi negyedbe

Hogy kerül a Néprajzi Múzeum a művészeti múzeumok közé? Milyen pluszt adhat a társadalmi kérdésekkel foglalkozó intézmény az új múzeumi negyednek? A Magyar Múzeumok online magazinban többek között ezekre a kérdésekre is válaszol Fejős Zoltán, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.
Megjelent a Tabula legújabb száma

Megjelent a Tabula legújabb, összevont száma, melyben tanulmányokat olvashatunk a jeruzsálemi örményekről, a kolumbiai és argentin társadalmi erőszakról, az erdélyi romák fogyasztás politikájáról és vagyoni reprezentációjáról, a kultúra és a fogyatékosság kapcsolatáról, valamint a Szibéria-kutatás aktuális kérdéseiről. Újdonság, hogy e szám teljes tartalma szabadon letölthető.
Itt a vége... Vagy mégsem?

Új múzeumi előadássorozat indul 2012. szeptember 12-én, amely az ősi maja civilizáció és a világvége jóslatok nyomába vezeti az érdeklődőket. Gyarmati János, az Amerika-gyűjtemény muzeológusa az előadások végeztével a helyszínen, a hajdani maja romvárosokban is kalauzolja majd az arra vállalkozókat.Az érdeklődők már most is izgalmas híreket olvashatnak a maja kultúráról az előadássorozathoz kapcsolódó "Itt a vége?" blogon.
ÚJ KIÁLLÍTÁSUNK

A berlini Európai Kultúrák Múzeuma Kelet-Közép- és Délkelet-Európa Koordinációs Központja és a Néprajzi Múzeum együttműködésében július 19-én (csütörtökön) nyílt meg a Casa mare - Frank Gaudlitz fényképei című kiállításunk, amely október 26-ig látható.
Kulisszatitkok nyomában

Október 12-én egész nap óránként indítjuk azokat az épületsétákat és restaurátor műhelylátogatásokat, amelyeken látogatóink betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé. A nap középpontjában az épület hasznosítása és az állomány védelme áll.
Fogadj örökbe egy tárgyat!

Dr. Boglár Lajosnak, az amazóniai indiánok jeles kutatójának 2004-ben bekövetkezett halálát követően a család tulajdonában maradt a Boglár-gyűjtemény egy értékes része. Ezek szakszerű állagmegőrzése, karbantartása és tárolása ma már meghaladja a család lehetőségeit. Boglár professzor barátai, tanítványai - a Szimbiózis Alapítvánnyal, a Magyar Kulturális Antropológiai Társasággal és a Néprajzi Múzeummal partnerségben - összefogtak azért, hogy ez az értékes gyűjtemény méltó helyre, magyar közgyűjteménybe kerülhessen.

Kiállításmegnyitó

A Szakrális Művészeti Hetek keretében szeptember 18-án, kedden, 17.30-kor nyílik meg "Az igaz hitben végig megmaradjunk..." - népénekkutatás az 1950-es években című kiállításunk. Erdélyi Zsuzsanna megnyitóbeszéde után Bölcskei Gusztáv püspök mond köszöntőt, majdFerencz Éva és Kobzos Kiss Tamás koncertjét hallgathatják a megjelentek.
Meghívó
Örökölt üzenet

2012. szeptember 15-én szombaton és 16-án vasárnap, a Kulturális Örökség Napjain ingyenes épületlátogató hétvége várja a látogatókat a Néprajzi Múzeumban. A 10 órakor induló tárlatvezetéseken az érdeklődők vezetett séta keretében ismerhetik meg az épület rejtett zugait és a hozzá kapcsolódó történeteket.
Elhunyt Keszi Kovács László

Száznégy éves korában, 2012. augusztus 18-án elhunyt Keszi Kovács László, a Néprajzi Múzeum egykori munkatársa, a magyar néprajzi filmezés kiemelkedő alakja. Temetését szeptember 17-én, hétfőn, 13 órakor tartják a Fiumei úti temető szóróparcellájában.
Kalotaszegi népművészet a 2012-es londoni olimpián

A magyar sportolók londoni olimpiára készített modern formaruháját kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé. A népies nevén kisírásos és nagyírásos hímzés lakástextíliákon és egyes viseletdarabokon egyaránt előfordul. Vajon mi fán terem ez a díszítés?
MUZBO

Szeretettel várjuk látogatóinkat a Néprajzi Múzeum Boltjában, a Muzboban! A főbejárattól jobbra, a kávézóval szemben találnak meg bennünket. A boltba bármikor betérhetnek múzeumi belépőjegy nélkül is.

Hétvégi tárlatvezetés

Folytatódik az év elején elkezdett tárlatvezetési sorozatunk, minden hónap utolsó vasárnapján déli 12 órakor ingyenes tárlatvezetéssel várjuk látogatókat. Augusztus 26-án Máté György muzeológus mutatja be rendhagyó módon A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkat.
Ha kedd, akkor Néprajzi!

Júliusban minden kedden 10.00 - 12.00 között szünidei programmal várjuk a múzeumban a gyerekeket és szüleiket. Alkalmanként a résztvevők játékosan fedezhetnek fel egy-egy időszaki kiállítást, híres antropológus nyomába eredhetnek, megkereshetik egy népmese hősét, és kedvük szerint kézműveskedhetnek.
Nyári nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét hogy a Néprajzi Múzeum Könyvtára és Etnológiai Archívuma július 16-tól augusztus 20-ig zárva tart. Nyitás augusztus 21-én. Kiállításaink ebben az időszakban is rendes nyitva tartás szerint tekinthetők meg.

Én ott voltam a Kossuth téren, 2012!

A Múzeumok Éjszakáján megnyitottuk a közönség előtt a Néprajzi Múzeum első emeleti, Kossuth térre néző erkélyét! Az ekkor készült fotók innen tölthetők le, a kiválasztott kép jobb felső sarkán lévő ikonra kattintva. A fotókat Sarnyai Krisztina és Kerék Eszter készítette.
Utazó kiállításunk a Fekete-Körös völgyében

Dr. Györffy István, a neves néprajztudós 1911-ben másfél hónapot töltött a Fekete-Körös völgyében kisebbségben és elzártságban élő magyarság körében. A nagyközönség számára máig ismeretlen fotóiból nyílt most vándorkiállítás Várasfenesen, amely később látható lesz a térség más falvaiban, valamint Kolozsváron, Nagyváradon és Aradon is.
DVD - TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia

A TÁRGYAS_RAGOZÁS → szubjektív etnográfia című tanulmányi kiállítás kísérő kiadványa egy új kísérlet: a DVD nemcsak a kiállítás teljes tárgykollekcióját és a tárgyak leírását publikálja (33 tárgyat, 7 témakörben), hanem kiegészül a kiállítás múzeumpedagógiai koncepciójának leírásával, a használatot segítő segédanyagokkal. A DVD-n meghallgatható a kiállítás hét témaköréhez készített hangjáték (7 szkeccsben), amely hanginstallációként a kiállításban is szerepel.ÖKO-tábor a múzeumban

A szünidő egy hetében 25 gyerek vett részt a múzeum által szervezett témahéten, amely a TÁMOP pályázatunk záró napközis tábora volt. Az öt napig tartó foglalkozássorozat alatt összevetettük a hagyományos paraszti gondolkodásmódot, életvitelt a mai nagyvárosi életünkkel. Az izgalmas hét során készült fényképeket a kiválasztott kép jobb felső ikonjára kattintva itt lehet letölteni.
A Magyar Néprajzi Bibliográfia újabb digitalizált számai

Digitális formában felkerültek a honlapra a Magyar Néprajzi Bibliográfia 1971 és 1985 közötti, a Néprajzi Hírek füzeteiben megjelent számai.
Múzeumok Éjszakája

Aki hozzánk látogat, egyszerre kap hideget és meleget! 2012. június 16-án szombaton 16.00-24.00 között Jégszakadás, jégpróba, fagyasztó kamra és jeges italok mellett hétköznap sosem látható múzeumi helyszíneket mutatunk be. Felnőttek és gyerekek számára egyaránt izgalmas múzeumi felfedező túrákkal, játékos feladványokkal, koncertekkel és kiállítási programmal várjuk látogatóinkat.
Elhunyt Alexander Fenton

Elhunyt Alexander Fenton (1929-2012), a skót akadémiai etnológia megteremtője, a National Museum of Antiquities of Scotland egykori igazgatója, a University of Edinburgh nyugállományú tanára. Fenton professzor a budapesti Néprajzi Múzeum távoli, de elkötelezett támogatója volt, aki haláláig érdeklődött munkánk iránt. Emlékét megőrizzük.
Utazó kiállításaink

A Néprajzi Múzeum ebben az évben két kiállításával is járja az országot. Április 23-án nyílt meg Szombathelyen a Kauri és nagyító - Bíró Lajos óceániai ékszerei című tárlatunk, amely majd Miskolcra, Szegedre és Debrecenbe is ellátogat. Április 25-től pedig Veszprém látja vendégül a Tárgyas_ragozás → szubjektív etnográfia tárlatunkat, amely az év további részében Nagyatádon és Miskolcon lesz látható.
Te rendezted!

Az idei Múzeumok Majálisán rendhagyó kiállítás-rendezési játékkal vártuk sátrunk látogatóit. 28 érdekes tárgyat mutattunk be, amelyeket az arra vállalkozók válogatással, csoportosítással, valós vagy vélt összefüggések felfedezésével rendezhettek mini kiállítássá egy zöld posztamens tetején. A kreatív kurátori tevékenység eredménye a képgalériában megtekinthető.
Hétvégi programjaink

Szombaton 11.00 órától, valamint vasárnap 12.00 órától "Táncoló nőalakok a szőnyeg szélén" címmel Fülöp Hajnalka rendező mutatja be az érdeklődőknek a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítást.
Új digitalizált kiadványaink

Felkerült a honlapra a Magyar Néprajzi Bibliográfia 2007-2008-as kiadványa, valamint a Néprajzi Értesítő 2005 és 2008 közötti digitalizált példányai.
Tavaszi tárlatvezetési sorozat a Nők, szőnyegek, háziipar kiállításban

A tárlatvezetések közvetlensége jó lehetőséget biztosít gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, hogy megismerjék a hajdani szőnyegszövő háziipar történetét, a szőnyegszövés népcsoportokhoz köthető érdekes részleteit, a szövőasszonyoknak és a szőnyegek gyűjtőinek történeteit.
Jégszakadás

A Néprajzi Múzeum, a Dán Kulturális Intézet és a Dán Királyi Nagykövetség tisztelettel meghívja Önt aJégszakadás. Klímaváltozások hatásai Grönlandon című kiállítás megnyitójára2012. április 17-én, kedden 17.00 órára.
Meghívó (PDF)

Új tárlatvezetési sorozatunk

A Néprajzi Múzeum 2012-ben új sorozatot indított, amelynek keretében egész évben, minden hónap utolsó vasárnapján déli 12 órakor ingyenes tárlatvezetéssel várja a közönséget. A muzeológusok különleges tárgyakat kiemelve új összefüggésekben mutatják be a kiállításokat, és alkalmanként kapcsolódnak a naptári év jeles napjaihoz, ünnepi időszakaihoz is.
Rendezd TE

Mint minden évben, a Néprajzi Múzeum idén is lelkes résztvevője a Múzeumok Majálisának (május 19-20). A szabadtéri programban kreatív kiállítás-rendezési játék, az új gyerekkiadvány játékos bemutatója és a múzeumi bolt színes kínálata szerepel, képet adva a sokrétű múzeumi munka eredményeiről és az aktuális kiállításokról.
Kerekasztal-beszélgetés a klímaváltozásról

A klímaváltozás az emberek többségének mindennapi életmódjában, életvitelében ma még nem okoz problémát. A média sokféle véleményt közvetít, sokszor nem lehet eldönteni, mi is valójában ez a jelenség. A május 15-én 17 órakor kezdődő, szakemberekkel folytatott beszélgetésen a klímaváltozás megértését szeretnénk elősegíteni.
Szimbiózis Napok

A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre május 18-19-én a Fogasházban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Ismét sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, fotókiállítás, film és táncház várja az érdeklődőket, amelyen részt vesznek a múzeum szakemberei is.
Hétvégi programjaink

Szombaton 11 órától "Táncoló nőalakok a szőnyeg szélén" címmel Fülöp Hajnalka rendező mutatja be az érdeklődőknek a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítást. Vasárnap 11 órától a Nagyrédei Asszonykórus lép fel a múzeumban.
Hétvégi programjaink

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet a Néprajzi Múzeum támogatásával e hét vasárnapján ismét megrendezi országos népdaléneklési versenyét. A mintegy ötszáz általános és középiskolás versenyző mellett a kísérő tanárok, szülők számára is izgalmas programokat kínálnak a szervezők.
Hétvégi programjaink

Ezen a hétvégén két tárlatvezetéssel várjuk látogatóinkat. Szombaton 11 órától Fülöp Hajnalka rendező mutatja be a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítást. Vasárnap 12 órától pedig Főzy Vilma rendező tart tárlatvezetést Majommaszkok nyomában címmel az Amazónia - utak az indiánokhoz kiállításunkban.
Virágvasárnap és húsvét néprajzi gyűjteményi forrásokból

A Néprajzi Múzeum gyűjteményeiben és Etnológiai Archívumában különleges műtárgyak és ritkán látható fényképek őrzik a hagyományos ünnepek, népszokások emlékét. A most bemutatott képes ízelítőben a virágvasárnap hagyománya és a húsvéti ünnepkör egy-egy érdekes részlete tárul fel előttünk az archív képeken.
Egy kultusz anyagi kultúrája

Elkészült a rakosi60@neprajz.hu tárlatunk virtuális kiállítása, ahova felkerült a jelenlegi időszaki kiállításunk teljes anyaga, valamint a 60 évvel ezelőtti "sztárkiállítás" ismertetője, műtárgyai, fényképfelvételei és filmhíradói.
Változások a könyvtárban

A múzeumi könyvtár keddenként meghosszabbított nyitva tartással, 10 és 17.30 között áll az érdeklődők, kutatók rendelkezésére. 2012. március 1. és május 31. között bárki ingyenesen válthatja meg egy évre szóló olvasójegyét. Az elmúlt év során az online katalógusba több tízezer tétel került be visszamenőlegesen, és ma már a legrégebbi kötetek adatait is elérhetik a honlapunkon keresztül. Új szolgáltatásként a könyvtárban NAVA-pont is működik. Szeretettel várjuk régi és leendő olvasóinkat.
Rakosi60@neprajz.hu

Hatvan évvel ezelőtt 1952. március 9-én nyílt meg a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett grandiózus tárlat a Néprajzi Múzeum mai épületében. Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyíló alkalmi, további kutatásra ösztönző kiállítás a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi "sztárkiállítását". A tárlatot március 9-én 14 órakor nyitja meg Dr. Voigt Vilmos, egyetemi tanár, egykori látogató.
Kis Könyves Éj

2012. április 20-án, pénteken, a Kis Könyves Éj keretében a Néprajzi Múzeum Boltja 10.00-től éjfélig várja az érdeklődőket. Izgalmas épületséta, könyvbemutató és kedvezményes könyvvásár is helyet kap a programok között.
Töltöttrózsa és kakastaréj

Április 2-án hétfőn és 3-án kedden 15.30 és 17.30 között vetítéses előadás és tojásdíszítési gyakorlatok várják a felnőtt érdeklődőket. A tematika része a hagyományos tojásfestés története, a festett tojások motívumkincse és azok jelentéstartalma, valamint az írókás tojásfestés csínja-bínja a tojás kifújásától a többszínű írott tojásokig.
A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.
Virágvasárnap a múzeumban

A hagyományos Virágvasárnapi Vásáron díszített húsvéti tojások és kézműves vásárfiák kaphatók! A Húsvéti Kézműves Műhelyben a múzeumi tojásgyűjtemény mintakincsére építve többek között viaszos tojásírást, aranyozást, karcolást és kiszebabákat készítünk. Emellett daltanulás, gyerek és felnőtt tárlatvezetés és ismeretterjesztő beszélgetés is szerepel a programban.
Hétvégi tárlatvezetéseink

Április 1-én, virágvasárnapi programjainkon izgalmas tárlatvezetéseken is részt vehetnek látogatóink. 11.30 órától gyerekek, 13 órától pedig felnőttek ismerhetik meg Biró Anna kurátor vezetésével az aznap utoljára látható Kauri és nagyító című kiállításunkat. 12 órától Gyarmati György történész, A Rákosi-korszak című könyv szerzője mutatja be a közönségnek a Rakosi@neprajz.hu tárlatot. 14 órától Szojka Emese muzeológus tart tematikus virágvasárnapi tárlatvezetést a Magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításunkban.
Rakosi60@neprajz.hu

A legújabb tárlatunkat március 9-én megnyitó Dr. Voigt Vilmos egyetemi tanár, egykori látogató megnyitó beszéde már olvasható a Magyar Múzeumok online magazinban.
Új szerzemények, frissen restaurált műtárgyak, 2011

Hagyományosan a Néprajzi Múzeum Napján, március 5-én nyílt meg az előző év jelentősebb gyűjteményi gyarapodásait bemutató tárlatunk. Indiai fotók, kortárs falvédők, a Matuska Szilveszter által 1931-ben felrobbantott vonatról származó matyó terítő, afrikai takaró, hanti retikül, restaurált dévai betlehem - és még sok egyéb tárgy az Új szerzemények kiállításunkon.
Vajda László könyvtára

Vajda László, a modern magyarországi etnológia megalapítója, a müncheni egyetem nyugalmazott etnológiaprofesszora 2010-ben bekövetkezett halála előtt a Néprajzi Múzeumnak ajándékozta közel 10 000 darabos könyvtári gyűjteményét. A könyvtár hazaszállítását az NKA támogatása tette lehetővé. A páratlan értékű gyűjteményt Fejős Zoltán, a múzeum főigazgatója mutatja be március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján.
ÚJ KIADVÁNYUNK
Átváltozások

A KépTár sorozat harmadik kötete a Múzeum épületének, az egykori Igazságügyi Palotának a történetét mutatja be. A fél évszázadon át az igazságügyet szolgáló "palota" egy átmeneti évtizedet követően több mint fél évszázada a magyar nemzeti kultúra bemutatásának színhelyévé s mára "látogatóbarát múzeummá" alakult. A gazdag képanyagot tartalmazó kötet éppen március 5-én délután, a Néprajzi Múzeum Napján érkezik meg a nyomdából a múzeumi boltba.
ÚJ KIADVÁNYUNK
Szobrok

A Néprajzi Múzeum tárgykatalógusai sorozatunk újabb kötettel gazdagodott. Szacsvay Éva kutatómunkájának köszönhetően megjelent a Szobrok című katalógus, amely a múzeum Egyházi gyűjteményében található szobrokat és reliefeket mutatja be. Olyan fából faragott egyszerű kézi, kézműves és háziipari darabokat vagy műhelyek munkáit, melyek általános köznépi használata a 18-19. századtól az 1960-1970-es évekig figyelhető meg.E műfaj igazi jellegzetessége az alkotók ismeretlensége. Hiánypótló művet tart kezében az olvasó.

ÚJ KIADVÁNYUNK
"Színre vitt helyek"

Megjelentek a Néprajzi Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke által "Színre vitt helyek" - újabb társadalomtudományos közelítések a turizmushoz címmel 2009. november 20-21-én Pécsett rendezett konferencia előadásai. A Tabula könyvek sorozatban kiadott tanulmánykötet megvásárolható a múzeum boltjában vagy megrendelhető a webbolton keresztül.
A Néprajzi Múzeum Napja

A Néprajzi Múzeum Napja március 5-én egy egész napos, ingyenes és nyitott rendezvény, amely színes programokon keresztül a szakmai és közönségkapcsolati tevékenység eredményeibe és kulisszatitkaiba engedi betekinteni az érdeklődőket. Szeretettel várjuk kedves látogatóinkat, ünnepeljenek velünk ezen a napon.

Everyone Gives kampány

Ezen a héten a Népi Hagyományok Alapítvány számára is lehet támogatásokat felajánlani az Everyone Gives kampányon keresztül. Az alapítvány célja a népi-nemzeti értékek tudatosítása, a közműveltség növelése, a környezeti kultúra jobbítása, a népi hagyományok őrzése.
Köszöntjük látogatóinkat, adományainkat a 10200940-20712208-00000000 számlaszámon tehetik meg.
Támogatásukat köszönjük!

ÉN ÉS A MÚZEUMOM
Fotópályázat a 35. Múzeumi Világnap alkalmából

A 35. Múzeumi Világnap alkalmából a ICOM fotópályázatot hirdet "Én és a múzeumom" témakörben. A résztvevőket arra kérik, hogy készítsenek önmagukról vagy a barátaikkal közösen egy képet a kedvenc múzeumukban, az alkalomra készült logóval együtt. A győztes(ek) a világ különböző múzeumi boltjaiból összeállított ajándékcsomagot kapnak, képük pedig felkerül a esemény honlapjára és facebook-oldalára.A képek beküldésének határideje 2012. április 22.Regisztráció és további angol nyelvű információk.
Xántus Kávézó

A múzeumlátogatók kényelmét szolgálja a Xántus Kávézó, amely hétfő kivételével naponta 9-18 óráig várja a vendégeket. A kávézó hamisítatlan múzeumi helyszín, falain Xántus János által a kelet-ázsiai expedíción gyűjtött fotók láthatók.
ÚJ KIADVÁNYUNK
Past and Present Stereotypes

Az angol nyelvű kötet a 10. finn-magyar néprajzi szimpózium előadásainak tanulmánnyá formált, képekkel gazdagon illusztrált anyagát tartalmazza. A nagy hagyományokra visszatekintő szimpózium ezúttal a 2009. júniusában a Néprajzi Múzeumban nyílt (M)ilyenek a finnek? című kiállításhoz kapcsolódott, amely a magyaroknak a finnekről alkotott képét a kulturális sztereotípiák középpontba helyezésével mutatta be.
VISSZATEKINTÉS
Kiállítások és programok 2011-ben a Néprajzi Múzeumban

A korábbiakhoz képest rendhagyó évet zárt 2011-ben a Néprajzi Múzeum, amely az első félévben Európai Uniós elnökségi helyszínként működött. A külső korlátozó körülmények ellenére az év második felében mégis sikerült kiállítási teltházat és aktív közönségkapcsolatot megvalósítani, valamint elindítani egy nagyszabású múzeumpedagógiai fejlesztést is.
Új kiadvány

MEGJELENT
Múzeum és kiállítás

Létezik-e a muzeológia mint társadalomtudomány parázs viták, kritikák és észrevételek nélkül? Átrajzolja-e a tudás, a tapasztalat és a kritika a múzeumok és a kiállítások mindennapi praxisát? Munkatársunk, Frazon Zsófia most megjelent könyvében többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a magyarországi múzeumok és kiállítások kritikus vizsgálatával.
Kauri és nagyító


Kauri és nagyító - meghosszabbítva

Mielőtt országos vándorkiállítási körútjára indul, a nagy érdeklődésre való tekintettel április 1-ig meghosszabbítottuk a Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei című kamarakiállításunkat.
Adventi Album


Lezárult az Adventi Album fotógyűjtési felhívásunk

Sikeres volt a Néprajzi Múzeum Adventi Album című fotógyűjtési felhívása. 2011. november 26. és 2012. január 8. között összesen 57-en küldtek be jelenkori amatőr, adventi és karácsonyi családi, közösségi fotókat a Kossuth téren látható Mennyországban csengetének című szabadtéri fotókiállításhoz kapcsolódóan. A beérkezett anyag a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárának gyűjteményét gazdagítja.


The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum