Információk Programok
Logó
Kiállítások
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv

Programok


Aktuális programok
"Adventi Hangok Kertje"
Koncert és családi karácsonyváró délután a Néprajzi Múzeumban
2012. december 15. - 14.00-18.00

Program:

15.30
Karácsonytól Adventig
Tárlatvezetés

Mi jelentett régen és mit jelent ma a Karácsony az életünkben? Miért pont akkor és úgy ünnepelték? Volt-e régen karácsonyfa, mit kaptak a gyerekek ajándékba, egyáltalán kaptak-e ajándékot? Mi került régen az ünnepi asztalra? Mit őrzünk ma is ezekből a régi szokásokból?
A magyarországi népszokások naptári rendjében kiemelkedő a téli napfordulóhoz kapcsolódó karácsonyi ünnepkör gazdag hit, hiedelem és rítus anyagával. A tárlatvezetés során a Néprajzi Múzeum archív filmjeiből összeállított válogatás, Az igaz hitben megmaradjunk című időszaki kiállításban látható és hallgatható, téli szokásokhoz kapcsolódó népénekek, valamint az állandó kiállítás tárgyai segítik felidézni az egykori paraszti karácsonyi ünnep hangulatát.

17.00
Felfele Hangok Kertje
A HolddalaNap Zenekar karácsonyi koncertje

"Felfele szalad a lélek vágya, szárnytalan rebben az ének az ég pitvarába. Napnyugaton s Napkeleten, ősidőkben s most e helyen, versek s dalok indulnak útnak, hogy otthonukba hazafussanak. E felfele szaladás verseiből gyűjtöttünk egy csokorra valót egybe: a saját szerzésű muzsikák mellett flamenco, moldvai és kopt keresztény karácsonyi énekek is perdülhetnek szívedbe. A csak akusztikus hangszerekkel pergetett muzsikákra akár táncolni is lehet: hirdetik az örömet, hogy Megváltónk született!"
A HolddalaNap Zenekar egyedülálló világzenei és népzenei hangzásvilágával, kizárólag akusztikus hangszerekkel pergő karácsonyi muzsikát nyújt a közönségnek különleges múzeumi karácsonyi koncertjén. Elhangzanak flamenco karácsonyi énekek, egyiptomi kopt keresztény dallamok, moldvai karácsonyi énekek, valamint saját pergő, istenes muzsikák is, amelyekre akár táncolni is lehet!
A zenekar tagjai olyan kiváló muzsikusok, népzenészek, mint Draskóczy Lídia, a Zurgó Zenekar hegedűse, Keresztes Nagy Árpád kobzos énekmondó, Vidák Róbert gitáros, aki a hazai flamencosok gyöngyszeme, többek között a Hangfestők és a Vega Zenekar tagja, zeneszerzője, valamint Bakos Csaba, a balkáni ritmusok fiatal mestere. Gulyás Anna saját dalainak világa különleges szövedéke a ritmusos tánczenének, az elmélyült tartalomnak, szövegnek, a magyar népzenei, balkáni és flamenco inspirációknak.

Muzsikálnak:
Bakos Csaba - ütőhangszerek
Draskóczy Lídia - hegedű
Gulyás Anna - ének
Keresztes Nagy Árpád - ének, koboz, furulya
Vidák Róbert - gitár

A zenekarról: facebook/holddalanap, www.myspace.com/holddalanap

14.00 - 18.00
Karácsonyváró kézműves műhely
Az advent hangulatához illő díszek és karácsonyi ajándékok készítése

A kézműves műhelyben bárki készíthet hangulatos papírmécsest, csuhé angyalkát, egyszerű karácsonyfadíszeket, térbeli üdvözlőkártyát színes kartonból vagy fémdomborítással, illetve vállalkozhat egy színes, papírból kivágható betlehem elkészítésére is, amelynek különlegessége, hogy a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött műtárgy alapján készül.

Belépőjegyek:
1400 Ft felnőtteknek
700 Ft nyugdíjasoknak és diákoknak

Információ:
Bodnár Kata múzeumpedagógus, bodnar@neprajz.hu
Koltay Erika múzeumpedagógus, koltay@neprajz.hu
Tel: 473-2439


Vissza
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum