Logó
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv

Kiállítások


Varázslatos sípok
Különleges hangszerek a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből (Néprajz az Operában 8.)
Erkel Színház, Budapest
2016. május 4. - 2016. szeptember 30.

Az aerofon hangszerek azon hangszerek gyűjtőneve, amelyeknél a rezgő közeget a levegő képezi. Négy típusukat különböztetjük meg: az ajaksípos, a nyelvsípos, a tölcséres fúvókájú és a szabad aerofon hangszereket.

A Néprajzi Múzeumot megalapozó nagy tárgyegyüttesek kezdettől tartalmaztak népi hangszereket is. Xántus János 1869?1870 közötti kelet- és délkelet-ázsiai gyűjtésének anyagában például kilencven hangszer, illetve hangszeralkatrész van. Jelenleg közel 3000 hangszer található a világ minden tájáról. A kiállításban ennek megfelelően láthatnak hangszereket Óceániából, Afrikából, de Ázsiából is. Néhány különleges hangszer is látható lesz, például a Halmos István és Boglár Lajos venezuelai gyűjtéséből származó vorrah, amely egy trombita típusú hangszer. Ez minden hangszer anyja, ami a jaguárszellem hangját jeleníti meg. Ez a sámánok legnagyobb segítőszelleme a gonosz erők ellen. Halmos jegyzeteiből tudjuk, hogy még a készítésénél sem lehettek jelen gyermekek és asszonyok. Láthatunk tibeti lábszárcsont trombitát is, melynek a szellemek megidézésében is szerepe van.

Nemcsak a hangszerek hangjai kötődhetnek a természetfölöttihez, hanem akár a hangszereken játszók is. Az európai népek hiedelmei szerint például a dudások állandó kapcsolatban állhattak a természetfölöttivel, hiszen a hangszer elkészítése, a dudajáték megtanulása a Kárpát-medencében élő népek hite szerint is csak tündérek, boszorkányok, ördögök segítségével sikerülhetett. A kiállításban Györffy István által 1912-ben, Ipolykeszin gyűjtött dudát láthatnak.

Kurátor: Pálóczy Krisztina
Kiállítási asszisztens: Földi Rozália, Pécsi Hajnalka, Wittmann Viktória


Vissza
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum