Logó
Hírek Információk Kiállítások Programok Muzeumpedagógia A múzeum Gyüjtemények

Madok Szolgáltatások Múzeumi bolt Kapcsolatok Támogatóink Közérdekű adatok
 
Magyar nyelv Angol nyelv

Kiállítások


Néprajzi Misszió (1896)
Fényképek a katolikus misszionáriusok gyűjteményéből
Párbeszéd Háza, 1055 Budapest, Horánszky u. 20.
2016. május 5. - 2016. június 8.

"Az ezredévi ünnep s vele kapcsolatos nemzeti kiállítás számos ritka és különleges látványossággal ajándékozta meg fővárosunkat. Ezek közt tanulságos voltával, tudományos becsével kiválik a Néprajzi misszió-kiállítás" - tájékoztatta olvasóit a Vasárnapi Újság 1896-ban.


adventi kiállítás

A kiállított tárgyak és fényképek Ribényi Antal kispesti plébános felhívására érkeztek a világ minden tájáról. Ribényi a növekvő számú híveinek új templomot szeretett volna építtetni az ezredéves évfordulóra, ehhez azonban az egyházi és állami költségvetés kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget ezért magának kellett előteremtenie. 1895-ben keresztény paptársaihoz, távoli országokban tevékenykedő misszionáriusokhoz fordult levélben segítségért: fényképeket és tárgyakat kért kiállítás céljára, hogy az ebből befolyó összeggel templomépítő céljait megvalósíthassa. Több mint 6000 tárgy és 600 fotográfia érkezett, s az egzotikus tárgyakból összeállított reprezentatív seregszemlét a millennium idején láthatta a hazai közönség a Nemzeti Múzeum épületében.
A kollekció egészét 1897-ben a Néprajzi Múzeum, korabeli megnevezés szerint a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya vásárolta meg, a tervezett templom így elkészülhetett.


adventi kiállítás

A korabeli kiállításon a fényképek csak "mellékszereplőként" jelentek meg a tárgyak mellett, és csak az 1990-es években kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. Ekkor készült az anyagból katalógus és 88 fényképből álló vándorkiállítás. A kiállítást először 1999-ben Varsóban volt látható, később Bécsben, Prágában, Kassán és Szabadkán tekinthették meg a látogatók.

A kiállítást rendezte: Dr. Fogarasi Klára

adventi kiállítás

Vissza
The wildest dreams of men have come true, Buy Viagra online and you will see that this remedy works.
 
A Néprajzi Múzeum fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

copyright információk webmester impresszum